Current Affairs Questions for SBI PO Mains: 31st May 2017

Dear Readers,

current-affairs-question-for-sbi-po

Welcome to the world of Current Affairs 2017. With SBI PO Mains round the corner, it should be your priority to cover every aspect of Current Affairs on a daily basis for SBI PO Mains so that you can do well in Mains exam. These current affairs are based on current news. Let us see how many questions you attempt accurately.

Q1. Name the professor of Hyderabad University who has been awarded Sangeet Natak Akademi Puraskar for the year 2016.
(a) Gajraj Rajaram
(b) Vimal Seshubai
(c) Piyush Ananta Lakshmi
(d) Nirmal Kumar Viswanathan
(e) Satyabrata Rout
S1. Ans.(e)
Sol. Satyabrata Rout, a professor from the Department of Theatre Arts, S N School of Arts and Communication, University of Hyderabad (UoH) has been awarded Sangeet Natak Akademi Puraskar for the year 2016.

Q2. Which of the following city in the country made a new Guinness world record for the maximum number of people sweeping a single venue?
(a) Indore
(b) Bhubaneswar
(c) Vadodara
(d) Varanasi
(e) Bhopal
S2. Ans.(c)
Sol. Vadodara, which was declared the 10th cleanest city in the country made a new Guinness world record for the maximum number of people sweeping a single venue. Around 5,058 residents of the city came together to achieve the feat at the venue.

Q3. Name the Indian actress who has been selected for the Dadasaheb Phalke Academy Award for being an international icon.
(a) Deepika Padukon
(b) Priyanka Chopra
(c) Freida Pinto
(d) Purva Bedi
(e) Aishwarya Rai Bacchan
S3. Ans.(b)
Sol. Actress Priyanka Chopra will be honoured with the Dadasaheb Phalke Academy Award for being an international icon. Star will be given the award under the newly introduced 'Internationally Acclaimed Actress' category at a ceremony.

Q4. The government launched new campaign called _____________ for promotion of toilet usage in the rural areas across the country.
(a) Bapu Hanikarak
(b) Good Morning Squad
(c) Subah Savere
(d) Darwaza Band
(e) Subah-e-Bharat
S4. Ans.(d)
Sol. The government launched new campaign called Darwaza Band for promotion of toilet usage in the rural areas across the country. Bollywood star Amitabh Bachchan, who leads the campaign, is proposed to be joined by Union Minister for Drinking Water and Sanitation Narendra Singh Tomar in Mumbai, Maharashtra.

Q5. The Employees Provident Fund Organization has approved hike in investment limit in exchange traded funds (ETFs) to ___________ from the existing 10%.
(a) 15%
(b) 14%
(c) 13%
(d) 12%
(e) 16%
S5. Ans.(a)
Sol. The Employees Provident Fund Organization has approved hike in investment limit in exchange traded funds (ETFs) to 15%, from the existing 10%. Union Labour Minister is Bandaru Dattatreya.


Q6. Government-run Prasar Bharati has got into an agreement with Societe Nationale de Radiodiffusion et de Television (SNRT) to step up cooperation in the broadcasting sector. SNRT is ____________ based company.
(a) Austria
(b) Sweden
(c) Morocco
(d) Indonesia
(e) Belgium
S6. Ans.(c)
Sol. Government-run Prasar Bharati has got into an agreement with Morocco's Societe Nationale de Radiodiffusion et de Television (SNRT) to step up cooperation in the broadcasting sector.

Q7. Manipur Governor and former Minority Affairs Minister Najma Heptulla has been recently appointed as the Chancellor of which of the following University.
(a) Banaras Hindu University
(b) Jamia Millia Islamia
(c) Aligarh Muslim University
(d) Delhi University
(e) Jawaharlal National University
S7. Ans.(b)
Sol. Manipur Governor and former Minority Affairs Minister Najma Heptulla has been appointed as the Chancellor of Jamia Millia Islamia, New Delhi. 77-year old Heptulla succeeds Lt. Gen. (Retd.) M.A. Zaki, he will complete his five-year term this month. Ms. Heptulla will also serve for the term of five-years.


Q8. Union Human Resource Development Minister Shri Prakash Javadekar has recently launched an Anti-Ragging Mobile App. The Android-based app was introduced by ______________.
(a) Universal Grants Committee
(b) University Guarantee Commission
(c) Unilever Grand Commission
(d) Universal Guarantee Committee
(e) University Grants Commission
S8. Ans.(e)
Sol. Union Human Resource Development Minister Shri Prakash Javadekar launched an Anti-Ragging Mobile App. The Android-based app was introduced by the University Grants Commission (UGC) in New Delhi. This mobile app will help students register complaints to counter the menace of ragging.

Q9. Name the Indian fencer who has become the first Indian to win a gold medal in an international fencing event in the Turnoi Satellite Fencing Championship at Reykjavik (Iceland).
(a) Larsena Moitra
(b) Shivani Sharma
(c) Mona Kesri
(d) Bhavani Devi
(e) Aparna Bajpai
S9. Ans.(d)
Sol. Indian fencer C A Bhavani Devi struck gold in the Turnoi Satellite Fencing Championship at Reykjavik (Iceland). Bhavani Devi, who hails from Chennai, defeated Great Britain’s Sarah Jane Hampson.  With this win, Bhavani Devi has also become the first Indian to win a gold medal in an international fencing event.

Q10. Constantine Mitsotakis, a former prime minister of which of the following country has passed away recently?
(a) Greece
(b) Belgium
(c) Egypt
(d) Austria
(e) Uganda
S10. Ans.(a)
Sol. Constantine Mitsotakis, a former prime minister of Greece remembered for fierce confrontations with Greece's liberal and socialist parties has passed away.

Q11. The government has recently expanded the Banks Board Bureau (BBB) by adding two more members. Banks Board Bureau (BBB) is currently headed by _______________.
(a) Chandra Bhushan Tiwari
(b) Shivaraman Ray
(c) Vinod Rai
(d) Vipul Shah
(e) Kamaal Rao
S11. Ans.(c)
Sol. The government has recently expanded the Banks Board Bureau (BBB) by adding two more members. Banks Board Bureau (BBB) headed by Vinod Rai. The Bureau started functioning from April 01, 2016 as an autonomous recommendatory body.


Q12. Gujarat based GCMMF has signed an MoU with Indian Space Research Organization (ISRO) for fodder acreage assessment using satellite observation and space technology. What does 'F' stands for in GCMMF?
(a) Food
(b) Federation
(c) Firm
(d) Foundation
(e) Fraternity
S12. Ans.(b)
Sol. Gujarat Cooperative Milk Marketing Federation (GCMMF) has signed an MoU with Indian Space Research Organization (ISRO) for fodder acreage assessment using satellite observation and space technology.

Q13. GCMMF markets its products under the brand name of _______________.
(a) Gopaljee
(b) Nestle
(c) Parag
(d) Amul
(e) Paras
S13. Ans.(d)
Sol. Gujarat Cooperative Milk Marketing Federation (GCMMF) has signed an MoU with Indian Space Research Organization (ISRO) for fodder acreage assessment using satellite observation and space technology. GCMMF markets its products under the brand name of 'Amul'.

Q14. Indian Space Research Organization (ISRO) was recently in News. Who was the founder of ISRO?
(a) Vikram Sarabhai
(b) Satish Dhawan
(c) A P J Abdul Kalam
(d) C V Raman
(e) None of the given option is true
S14. Ans.(a)
Sol. Indian Space Research Organization (ISRO) was founded in 1969 and is headquartered in Bengaluru, Karnataka. Vikram Sarabhai was the founder of ISRO.

Q15. Five associates of SBI were recently merged in it. Which of the following is not among them?
(a) State Bank of Bikaner and Jaipur
(b) State Bank of Mysore
(c) State Bank of Travancore
(d) State Bank of Hyderabad
(e) State Bank of Manipur
S15. Ans.(e)
Sol. 1st April was the record date in India as the merger of State Bank of India took place (SBI) with five of its associate banks and Bhartiya Mahila Bank. The five associate banks are State Bank of Bikaner and Jaipur (SBBJ), State Bank of Mysore (SBM), State Bank of Travancore (SBT), State Bank of Hyderabad (SBH) and State Bank of Patiala (SBP).


CRACK IBPS PO 2017



11000+ (RRB, Clerk, PO) Candidates were selected in IBPS PO 2016 from Career Power Classroom Programs.


9 out of every 10 candidates selected in IBPS PO last year opted for Adda247 Online Test Series.