Current Affairs Questions for Syndicate Bank PO Exam 2018: 1st Feb 2018

Dear Aspirants,

current-affairs-quiz

Current Affairs Quiz Based on The Hindu: 1st Feb

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. But the most important thing that you might have noticed is that both the Banking Awareness and Static Awareness questions asked in the General Awareness Section are based on Current Affairs only. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Apart from the GA Section, an excellent knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.

Q1. The Asian Development Bank and the Indian Government have signed a 250 million dollar loan to finance the construction of over 6 thousand 2 hundred kilometres all-weather rural roads in 5 states under the Pradhan Mantri Gram Sadak Yojana (PMGSY). Which one of the following state is not among them?
(a) Assam
(b) Chhattisgarh
(c) Odisha
(d) Gujarat
(e) West Bengal

S1. Ans.(d)
Sol. The Asian Development Bank and the Indian Government have signed a 250 million dollar loan to finance the construction of over 6 thousand 2 hundred kilometres all-weather rural roads in 5 states viz Assam, Chhattisgarh, Madhya Pradesh, Odisha and West Bengal under the Pradhan Mantri Gram Sadak Yojana (PMGSY).

Q2. Environment Minister Harshvardhan launched a 2.8 PetaFlop capacity high-performance computer system named ____________.
(a) Pratyush
(b) Mihir
(c) Pentagraph
(d) Mahatva
(e) Utkarsh

S2. Ans.(b)
Sol. Environment Minister Harshvardhan launched a 2.8 PetaFlop capacity high-performance computer system ‘Mihir’ in Noida. The system will be able to predict weather and climate accurately. This will be helpful in addressing the various issues of agriculture operations and fishing in the country.

Q3. India has been ranked ______________ in the list of wealthiest countries with the total wealth of 8,230 billion US dollars.
(a) 7th
(b) 5th
(c) 8th
(d) 9th
(e) 6th

S3. Ans.(e)
Sol. India has been ranked sixth in the list of wealthiest countries with the total wealth of 8,230 billion US dollars. The list was topped by the United States of America, according to a report by New World Wealth.

Q4. Name the badminton player who has recently won the men singles title for the eighth time in the 79th edition of the 11Even Sports Senior Nationals Championship.
(a) Sharath Kamal
(b) Anthony Amalraj
(c) Kamlesh Mehta
(d) Deepak Dahiya
(e) Manoj Hooda

S4. Ans.(a)
Sol. Sharath Kamal beat top-seeded Anthony Amalraj to win the men singles title for the eighth time, equalling the feat of Kamlesh Mehta in the 79th edition of the 11Even Sports Senior Nationals in Ranchi, Jharkhand.

Q5. Name the person who had launched the first Khelo India School Games at Indira Gandhi Indoor Stadium in New Delhi.
(a) Piyush Goyal
(b) Rajyavardhan Singh Rathore
(c) Venkaiah Naidu
(d) Narendra Modi
(e) Ram Nath Kovind

S5. Ans.(d)
Sol. Prime Minister Narendra Modi launched the first Khelo India School Games at Indira Gandhi Indoor Stadium in New Delhi. The Khelo India programme has been introduced to revive the sports culture in India at the grass-root level.

Q6. Name the cricket ground that will host the final of both the men’s and women’s World Twenty20 of 2020 edition.
(a) WCA Cricket Ground
(b) Sydney Cricket Ground
(c) Melbourne Cricket Ground
(d) Brisbane Cricket Ground
(e) Emerald Hill Cricket Ground

S6. Ans.(c)
Sol. Melbourne Cricket Ground will host the final of both the men’s and women’s World Twenty20 when the tournaments come to Australia in 2020.

Q7. Google has introduced a new app named _____________ that allows anybody to submit stories for and about their communities.
(a) News247
(b) Headlines
(c) Smaachar
(d) Bulletin
(e) None of the given options is true

S7. Ans.(d)
Sol. Google has introduced a new app named "Bulletin" that allows anybody to submit stories for and about their communities. This is a free, lightweight app for telling a story by capturing photos, video clips and text right from your phone, published straight to the web.

Q8. Name the lender that has recently launched the fourth edition of ‘Evolve’ in Coimbatore, Tamil Nadu. 
(a) HDFC bank
(b) Axis Bank
(c) ICICI Bank
(d) Karnataka Bank
(e) IBDI bank

S8. Ans.(b)
Sol. Private sector Axis Bank launched the fourth edition of ‘Evolve’ in Coimbatore, Tamil Nadu. It is an annual multi-city knowledge series for Bank’s small and medium-sized enterprises (SME) customers. The current edition of 'evolve' is titled as “Transform your Family Business into your dream company”.

Q9. Indian Navy launched the third of the six indigenous Scorpene-class submarines named ___________.
(a) INS Karanj
(b) INS Khanderi
(c) INS Pratyush
(d) INS Kalvari
(e) INS Prabhakar

S9. Ans.(a)
Sol. Indian Navy launched 'INS Karanj', the third of the six indigenous Scorpene-class submarines. The submarine, equipped with superior stealth features and precision-guided weapons, has been built at Mumbai's Mazagon Dock Shipbuilders Limited.

Q10. Who is the present CEO and MD of Axis Bank?
 (a) Rana Kapoor
(b) Mahesh Kumar Jain
(c) Pramod Shukla
(d) Parnika Verma
(e) Shikha Sharma

S10. Ans.(e)
Sol. Axis Bank CEO and MD- Shikha Sharma, Head Office- Mumbai.