Current Affairs Questions for Syndicate Bank PO Exam 2018: 23rd Jan 2018

Dear Aspirants,

current-affairs-quiz

Current Affairs Quiz Based on The Hindu: 23rd Jan

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. But the most important thing that you might have noticed is that both the Banking Awareness and Static Awareness questions asked in the General Awareness Section are based on Current Affairs only. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Apart from the GA Section, an excellent knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.

Q1. Mauritius was the largest source of foreign investment in India according to a census by the Reserve Bank of India. What is the capital of Mauritius?
(a) Jakarta
(b) Manama
(c) Port Louis
(d) Port Blair
(e) Suva

S1. Ans.(c)
Sol. Mauritius was the largest source of foreign investment in India (21.8 per cent share at market value), followed by the US and the UK, according to a census by the Reserve Bank of India. Port Louis is the capital of Mauritius its Currency is Mauritian rupee.

Q2. The fourth edition of the India International Science Festival will be held in ____________.
(a) New Delhi
(b) Lucknow
(c) Chandigarh
(d) Pune
(e) Mumbai

S2. Ans.(b)
Sol. The fourth edition of the India International Science Festival will be held in Lucknow, Uttar Pradesh. The decision to hold the Festival in Lucknow was taken at the first preparatory meeting for the 4th India International Science Festival (IISF).

Q3. The Union Minister for Finance and Corporate Affairs, Arun Jaitley launched the National CSR Data Portal & Corporate Data Portal in _____________.
(a) Delhi
(b) Mumbai
(c) Chennai
(d) Bengaluru
(e) Kochi

S3. Ans.(a)
Sol. The Union Minister for Finance and Corporate Affairs, Arun Jaitley launched the National CSR Data Portal & Corporate Data Portal in Delhi. This initiative is a significant step towards driving accountability and transparency for corporate India.

Q4. India has beaten which team to win the Blind Cricket World Cup 2018 for the second time after?
(a) Bangladesh
(b) Sri Lanka
(c) Nepal
(d) Pakistan
(e) Afghanistan

S4. Ans.(d)
Sol. India beat Pakistan by two wickets to win the Blind Cricket World Cup 2018 for the second time after a thrilling match at Sharjah Cricket Stadium, the UAE. Hosts Pakistan had set India a target of 308 runs at a loss of eight wickets in their allotted 40 overs after they were put into bat.

Q5. In the 63rd Filmfare Awards 2018, name the movie that was declared as the Best Film.
(a) Newton
(b) Bahubali
(c) Hindi Medium
(d) Badrinath Ki Dulhaniya
(e) Trapped

S5. Ans.(c)
Sol. In the 63rd Filmfare Awards 2018, 'Hindi Medium' movie was declared as the Best Film.

Q6. Former Gujarat chief minister Anandiben Patel has been named as the new governor of Madhya Pradesh. She has replaced ____________.
(a) Jagdish Mukhi
(b) Om Prakash Kohli
(c) Satya Pal Malik
(d) Acharya Dev Vrat
(e) Ganga Prasad

S6. Ans.(b)
Sol. Former Gujarat chief minister Anandiben Patel has been named as the new governor of Madhya Pradesh. She has replaced Gujarat governor Om Prakash Kohli, who currently holds additional charge of the office of Governor of Madhya Pradesh.

Q7. Prime Minister Narendra Modi left recently to attend the 48th annual meeting of the World Economic Forum. This meeting will be held in ______________.
(a) Jakarta
(b) Jerusalem
(c) Davos
(d) Manila
(e) New York

S7. Ans.(c)
Sol. Prime Minister Narendra Modi left for Davos, Switzerland to attend the 48th annual meeting of the World Economic Forum. He will lead the largest-ever Indian delegation comprising Finance Minister Arun Jaitley, Commerce and Industry Minister Suresh Prabhu among others.

Q8. In the 63rd Filmfare Awards 2018, who was declared as the Best Actor in a Leading Role (Female) category?
(a) Deepika Padukon
(b) Anushka Sharma
(c) Aishwarya Rai
(d) Vidya Balan
(e) Alia Bhatt

S8. Ans.(d)
Sol. In the 63rd Filmfare Awards 2018, Vidya Balan for 'Tumhari Sulu' was declared as the Best Actor In A Leading Role (Female) category.

Q9. The Ministry of Electronics and Information Technology (MeitY), announced an initiative in association with National e-Governance Division (NeGD). The initiative has been named as _______________.
(a) Cyber Safe India
(b) Cyber Surakshit Bharat
(c) Cyber Security in India
(d) Cyber Safety of India
(e) None of the given options is true

S9. Ans.(b)
Sol. The Ministry of Electronics and Information Technology (MeitY), announced the 'Cyber Surakshit Bharat' initiative in association with National e-Governance Division (NeGD) and industry partners.

Q10. Name the person who has been recently appointed as the next chief election commissioner (CEC) of India.
(a) Nasim Zaidi
(b) Farrukh Khan
(c) Padmeshwar Shah
(d) Rupesh Goyal
(e) Om Prakash Rawat

S10. Ans.(e)
Sol. Election Commissioner Om Prakash Rawat was appointed as the next chief election commissioner (CEC) of India. Mr Rawat is the 22nd CEC of India. He succeeded Achal Kumar Joti.

Q11. In the 63rd Filmfare Awards 2018, who was the winner in the category of Best Director?
(a) S. S. Rajamouli
(b) Mani Ratnam
(c) Priyadarshan
(d) Rajkumar Hirani
(e) Ashwiny Iyer Tiwari

S11. Ans.(e)
Sol. In the 63rd Filmfare Awards 2018, Ashwiny Iyer Tiwari for 'Bareilly Ki Barfi' was the winner in the category of Best Director.

Q12. The founder and Chairman of World Economic Forum (WEF) is _____________.
(a) Klaus Schwab
(b) Orit Gadiesh
(c) Herman Gref
(d) Angel Gurria
(e) Yo-Yo Ma

S12. Ans.(a)
Sol. The founder and Chairman of World Economic Forum (WEF) is Klaus Schwab.

Q13. The first Post Office Passport Seva Kendra (POPSK) of Puducherry was recently inaugurated by ______________.
(a) Arun Jaitley
(b) Venkaiah Naidu
(c) Sushma Swaraj
(d) Ram Nath Kovind
(e) Kiran Bedi

S13. Ans.(c)
Sol. The first Post Office Passport Seva Kendra (POPSK) of Puducherry was inaugurated by Smt. Sushma Swaraj, Minister for External Affairs at Karaikal.

Q14. The Telangana government had signed a Memorandum of Understanding with the Clean Authority of which of the following city in connection with municipal solid waste incineration in Hyderabad?
(a) Beijing
(b) Tokyo
(c) Shanghai
(d) London
(e) New York

S14. Ans.(b)
Sol. The Telangana government had signed a Memorandum of Understanding with the Clean Authority of Tokyo in connection with municipal solid waste incineration in Hyderabad.

Q15. Who was the 1st Chief Election Commissioner of Independent India?
(a) Kalyan Sundaram
(b) Nagendra Singh
(c) SP Sen Verma
(d) Sukumar Sen
(e) T. Swaminathan

S15. Ans.(d)
Sol. The 1st Chief Election Commissioner of Independent India was Sukumar Sen.

Q16. Name the Senior IPS officer who has been appointed as the new Director General (DG) of the National Security Guard.
(a) Manjeet Chaddha
(b) Alok Kumar Verma
(c) Sudeep Lakhtakia
(d) Pradeep Jha
(e) Manoj Shukla

S16. Ans.(c)
Sol. Senior IPS officer Sudeep Lakhtakia has been appointed as the new Director General (DG) of the 'black cats' commando force NSG.

Q17. India's first Garbage Festival is being Organized in which of the following state?
(a) Chhattisgarh
(b) Uttar Pradesh
(c) Jharkhand
(d) West Bengal
(e) Gujarat

S17. Ans.(a)
Sol. The Raipur Municipal Corporation in Chhattisgarh organised the three-day 'Kachra Mahotsav 2018'. It is India's first Garbage Festival.

Q18. What is the ranking of India among emerging economies on an Inclusive Development Index of World Economic Forum (WEF)?
(a) 53rd
(b) 57th
(c) 60th
(d) 59th
(e) 62nd

S18. Ans.(e)
Sol. India was ranked at the 62nd place among emerging economies on an Inclusive Development Index of World Economic Forum (WEF). In the report, China is on 26th position and Pakistan is on 47th.

Q19. Valletta is the capital city of ______________.
(a) Tunis
(b) Delphi
(c) Tirana
(d) Malta
(e) Belgrade

S19. Ans.(d)
Sol. Valletta is the capital city of Malta. Valletta is the smallest capital in the European Union.

Q20. Who is the present Governor of Chhattisgarh?
(a) Raman Singh
(b) Balramji Dass Tandon
(c) Shrimati Droupadi Murmu
(d) Ganga Prasad
(e) Kalyan Singh

S20. Ans.(b)
Sol. Balramji Dass Tandon is the present Governor of Chhattisgarh.


Print Friendly and PDF