Current Affairs Questions for Syndicate Bank PO Exam 2018: 24th Jan 2018

Dear Aspirants,

current-affairs-quiz

Current Affairs Quiz Based on The Hindu: 24th Jan

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. But the most important thing that you might have noticed is that both the Banking Awareness and Static Awareness questions asked in the General Awareness Section are based on Current Affairs only. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Apart from the GA Section, an excellent knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.

Q1. According to the International Monetary Fund (IMF), India is projected to grow at _______________ in 2018.
(a) 7.1%
(b) 7.7%
(c) 7.4%
(d) 7.2%
(e) 7.5%

S1. Ans.(c)
Sol. According to the International Monetary Fund (IMF), India is projected to grow at 7.4% in 2018 as against China’s 6.8%, making it the fastest growing country among the emerging economies. Due to demonetisation and implementation of the Goods and Services Tax (GST), India’s economy slowed down a little bit to 6.7% in 2016.

Q2. Name the Young Indian shuttler who secured his maiden international title, bagging the Swedish Open Junior International Series.
(a) Anup Sridhar
(b) Siddharth Pratap Singh
(c) Deepankar Bhattacharya
(d) Parupalli Kashyap
(e) Srikanth Kidambi

S2. Ans.(b)
Sol. Young Indian shuttler Siddharth Pratap Singh secured his maiden international title, bagging the Swedish Open Junior International Series with a straight-game victory over Denmark’s Mads Christophersen in the finals in Uppsala in Sweden.

Q3. The Public Sector exploration giant Oil and Natural Gas Corporation (ONGC) has got the consent for acquiring controlling stake in fellow PSU ____________.
(a) Hindustan Petroleum Corporation Ltd
(b) Steel Authority of India Limited
(c) Indian Oil Corporation Limited
(d) Coal India Limited
(e) Bharat Petroleum Corporation Limited

S3. Ans.(a)
Sol. The Public Sector exploration giant Oil and Natural Gas Corporation (ONGC) has got the consent for acquiring controlling stake in fellow PSU Hindustan Petroleum Corporation Ltd (HPCL). The transaction will be for Rs36,915 crore.

Q4. India has emerged as the fifth most attractive market for investments and the optimism over global economic growth is at a record level, as per the survey of CEOs by global consultancy PwC. Which of the following country has topped in the survey?
(a) China
(b) Germany
(c) France
(d) USA
(e) UK

S4. Ans.(d)
Sol. India has emerged as the fifth most attractive market for investments and the optimism over global economic growth is at a record level, as per the survey of CEOs by global consultancy PwC. The US remains the top spot for global investment. Around 46% of global CEOs consider the US as one of the three most important countries for growth, followed by China (33%) and Germany (20%) at second and third places, respectively.

Q5. The India-ASEAN business and investment conference was held recently in __________ ahead of the landmark commemorative summit meeting.
(a) Bengaluru
(b) Dispur
(c) Guwahati
(d) Pune
(e) New Delhi

S5. Ans.(e)
Sol. India-ASEAN business and investment conference held in New Delhi ahead of the landmark commemorative summit meeting on the 25th of January. In the conference, Commerce Minister Suresh Prabhu stresses enhanced connectivity via land to strengthen trade ties.

Q6. The International Cricket Council (ICC) has recently announced, the 2018 edition of the Women’s World T20 will be hosted by ____________ in November 2018.
(a) West Indies
(b) England
(c) India
(d) Sri Lanka and Bangladesh together
(e) India and Sri Lanka together

S6. Ans.(a)
Sol. The International Cricket Council (ICC) has announced, the 2018 edition of the Women’s World T20 will be hosted by West Indies in November 2018. Hosts Windies will defend the title they won over Australia in Kolkata in 2016.

Q7. Name the Trumpeter, composer and singer, affectionately known as the 'father of South African jazz' who passed away recently.
(a) Ali Farka
(b) Hugh Masekela
(c) Brenda Faisse
(d) Lucky Dube
(e) Smith Black Mambazo

S7. Ans.(b)
Sol. Trumpeter, composer and singer Hugh Masekela, affectionately known as the 'father of South African jazz', has died after a long battle with prostate cancer. He was 78.

Q8. Industry Chamber Federation of Indian Chambers of Commerce & Industry (FICCI) has appointed _______________ as its Director General.
(a) Manan Bora
(b) Sanjaya Baru
(c) Dilip Chenoy
(d) Shobhit Aggarwal
(e) Manoj Kant Shukla

S8. Ans.(c)
Sol. Industry Chamber Federation of Indian Chambers of Commerce & Industry (FICCI) has appointed Dilip Chenoy as its Director General.

Q9. ASEAN is a grouping of 10 South-East Asian nations. In which among the following year India & ASEAN partnership began?
(a) 1994
(b) 1996
(c) 1990
(d) 1992
(e) 1984

S9. Ans.(d)
Sol. ASEAN is a grouping of 10 South-East Asian nations. It aims at boosting trade & economic development among member nations maintaining peace & stability in the region. India & ASEAN partnership began in 1992.

Q10. Who is the present Managing Director of International Monetary Fund (IMF)?
(a) David Lipton
(b) Takehiko Nakao
(c) Mitsuhiro Furusawa
(d) Tobias Adrian
(e) Christine Lagarde

S10. Ans.(e)
Sol. Managing Director of International Monetary Fund (IMF) is Christine Lagarde. It Headquarters in Washington DC, USA.

Q11. In the 63rd Filmfare Awards 2018, People's Choice Award for Best Short Film went to ___________.
(a) Juice
(b) Anahut
(c) A Death in the Gunj
(d) Khujli
(e) Invisible Wings

S11. Ans.(b)
Sol. In the 63rd Filmfare Awards 2018, People's Choice Award for Best Short Film went to 'Anahut'.

Q12. Name the state Government that has signed a letter of intent with the Canton of Zurich, to promote mutual prosperity and development.
(a) Andhra Pradesh
(b) Karnataka
(c) Maharashtra
(d) Uttar Pradesh
(e) Rajasthan

S12. Ans.(a)
Sol. The Andhra Pradesh Government and the Canton of Zurich signed a letter of intent, to promote mutual prosperity and development. The agreement was signed in the presence of Chief Minister of Andhra Pradesh N Chandrababu Naidu and Government Counselor Minister Carmen Walker Spah for sister state relation.

Q13. Name the actor who has been honoured with the 24th Crystal Award at the World Economic Forum in Davos, Switzerland.
(a) Salman Khan
(b) Irrfan Khan
(c) Akshay Kumar
(d) Amir Khan
(e) Shah Rukh Khan

S13. Ans.(e)
Sol. Bollywood actor Shah Rukh Khan was honoured with the 24th Crystal Award at the World Economic Forum in Davos, Switzerland. According to the WEF, Shah Rukh Khan received Award for "his leadership in championing children's and women's rights in India".

Q14. Industry Chamber Federation of Indian Chambers of Commerce & Industry (FICCI) was established in __________.
(a) 1937
(b) 1957
(c) 1939
(d) 1927
(e) 1917

S14. Ans.(d)
Sol. Industry Chamber Federation of Indian Chambers of Commerce & Industry (FICCI) was established in 1927.

Q15. The Chairman and Managing Director of HPCL is _____________.
(a) Shashi Shanker
(b) Tribhuvan Das
(c) M.K.Surana
(d) Shashank Tripathi
(e) Manoj Prabhakaran

S15. Ans.(c)
Sol. The Chairman and Managing Director of HPCL is M.K.Surana. It Headquarters in Mumbai, Maharashtra.


Print Friendly and PDF