Current Affairs Questions for Syndicate Bank PO Exam 2018: 25th Jan 2018

Dear Aspirants,

current-affairs-quiz

Current Affairs Quiz Based on The Hindu: 25th Jan

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. But the most important thing that you might have noticed is that both the Banking Awareness and Static Awareness questions asked in the General Awareness Section are based on Current Affairs only. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Apart from the GA Section, an excellent knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.

Q1. In which of the following city, the Minister of State (IC) for AYUSH has recently laid the  foundation stone of the third Central Research Institute (CRI) under the aegis of CCRH?
(a) Bengaluru
(b) New Delhi
(c) Jaipur
(d) Pune
(e) Mumbai

S1. Ans.(c)
Sol. The Minister of State (IC), for AYUSH, Shri Shripad Yesso Naik laid the foundation stone  for Central Research Institute (CRI) in Jaipur, Rajasthan. This will be the third CRI under the  aegis of Central Council for Research in Homoeopathy (CCRH).

Q2. Justin Trudeau is the Prime Minister of __________.
(a) The Netherlands
(b) France
(c) Denmark
(d) Canada
(e) Australia

S2. Ans.(d)
Sol. Justin Trudeau is the Prime Minister of Canada and its capital is Ottawa.

Q3. The NIIF has partnered with DP World and made its first investment to create an investment  platform for ports, terminals, transportation and logistics businesses in India. NIIF stands for  ______________.
(a) National Investment and Infrastructure Fund
(b) National Investment and Insurance Fund
(c) National Insurance and Infrastructure Fund
(d) National Independent and Infrastructure Fund
(e) National Investment and Implemented Fund

S3. Ans.(a)
Sol. The National Investment and Infrastructure Fund (NIIF) has made its First investment. NIIF  has partnered with DP World to create an investment platform for ports, terminals,  transportation and logistics businesses in India. NIIF Ltd. is a fund manager that seeks to  create long-term value for domestic and international investors seeking investment in energy,  transportation, housing, water, waste management and other infrastructure-related sectors in  India.

Q4. The Government of India, the Government of _____________ and the World Bank Board signed a  $120 million Loan Agreement which will help increase access to improved water supply services  across the state.
(a) Jharkhand
(b) Uttarakhand
(c) Madhya Pradesh
(d) Rajasthan
(e) Punjab

S4. Ans.(b)
Sol. The Government of India, the Government of Uttarakhand and the World Bank Board signed a  $120 million Loan Agreement which will help increase access to improved water supply services in  peri-urban areas in the State of Uttarakhand.

Q5. Name the Lifter who has recently created a new national record in clean and jerk to win a  gold medal in the 33rd Women Senior National Weightlifting Championships.
(a) P. Sailaja
(b) Renu Bala
(c) W. Nandini Devi
(d) Saikhom Mirabai Chanu
(e) Rakhi Halder

S5. Ans.(e)
Sol. Lifter Rakhi Halder created a new national record in clean and jerk to a gold medal in the  63kg women’s category in the 33rd Women Senior National Weightlifting Championships, in  Mangaluru, Karnataka.

Q6. According to the Union Minister of Petroleum and Natural Gas Dharmendra Pradhan, the 16th  International Energy Forum (IEF) Ministerial meeting will be held in ______________.
(a) Raipur
(b) Chennai
(c) New Delhi
(d) Mumbai
(e) Pune

S6. Ans.(c)
Sol. The 16th International Energy Forum (IEF) Ministerial meeting will be held in New Delhi in  April 2018. According to the Union Minister of Petroleum and Natural Gas Dharmendra Pradhan, the  meeting will be hosted by Government of India in New Delhi and co-hosted by the Government of  China and South Korea.

Q7. The 7th Asia Steel International Conference will be held in ____________ in February 2018.
(a) Gangtok
(b) Dispur
(c) Jamshedpur
(d) Bhubaneswar
(e) Mumbai

S7. Ans.(d)
Sol. The 7th Asia Steel International Conference will be held in Bhubaneswar, Odisha in February  2018. The announcement was made by Tata Steel, in association with the Indian Institute of  Metals. This major conference is held every three years and provides a platform for the exchange  of knowledge on various aspects of the global steel industry.

Q8. Name the company that has recently become the first Indian company to cross the Rs6-lakh  crore mark in market capitalization.
(a) TATA
(b) Reliance Industries Ltd
(c) Mittal Industries
(d) Infosys India
(e) WIPRO

S8. Ans.(b)
Sol. Reliance Industries Ltd(RIL) become the first Indian company to cross the Rs6-lakh crore mark in market capitalisation as its shares touched a 52-week high of Rs 974.5.

Q9. Name the person who has recently taken charge as the new director of Vikram Sarabhai Space Centre (VSSC).
(a) S Somanath
(b) K Sivan
(c) AS Kiran Kumar
(d) Pratap Kumarmangalam
(e) Sukesh Nerula

S9. Ans.(a)
Sol. ISRO's Liquid Propulsion Systems Centre (LPSC) director S Somanath has taken charge as the new director of Vikram Sarabhai Space Centre (VSSC). It is ISRO's lead centre for launch  vehicles. He has replaced K Sivan who has joined ISRO as Chairman.

Q10. The IBRD is a part of the World bank and an international financial institution that offers  loans to middle-income developing countries. IBRD stands for ______________.
(a) International Bank for Rehabilitation and Development
(b) International Bank for Reconstruction and Deployment
(c) International Bank for Recommendation and Development
(d) International Bank for Reconstruction and Development
(e) None of the given options is true

S10. Ans.(d)
Sol. The International Bank for Reconstruction and Development is a part of the World bank and an international financial institution that offers loans to middle-income developing countries.

Q11. Ursula K. Le Guin, the award-winning science fiction and fantasy writer has passed away recently. She won an honorary National Book Award in ___________.
(a) 2010
(b) 2012
(c) 2014
(d) 2016
(e) 2000

S11. Ans.(c)
Sol. Ursula K. Le Guin, the award-winning science fiction and fantasy writer who explored feminist themes and was best known for her Earthsea books, has passed away at the age of 88. Le Guin won an honorary National Book Award in 2014.

Q12. Name the lender that has signed an MoU with National Housing Bank for the Rural Housing  Interest Subsidy Scheme (RHISS) of the Ministry of Rural Development.
(a) Indian Overseas Bank
(b) IDFC Bank
(c) Allahabad Bank
(d) Bank of Baroda
(e) Syndicate Bank

S12. Ans.(a)
Sol. Indian Overseas Bank has signed an MoU with National Housing Bank for the Rural Housing Interest Subsidy Scheme (RHISS) of the Ministry of Rural Development. The aim of the RHISS is to  provide subsidy for housing loans taken by those living in rural areas for construction and  modifications of their dwelling units.

Q13. Ministry of Women and Child Development (MWCD) has recently launched the Phase -1 i.e. the  beneficiary module of the Rapid Reporting System (RSS) for SAG Scheme. In SAG, 'A' stands for  ____________.
(a) Abused
(b) Adolescent
(c) Aimful
(d) Apeksha
(e) None of the given option is true

S13. Ans.(b)
Sol. Secretary, Ministry of Women and Child Development (MWCD), Mr Rakesh Srivastava launched  the Phase -1 i.e. the beneficiary module of the Rapid Reporting System (RSS) for the Scheme for  Adolescent Girls (SAG) on the occasion of National Girl Child Day (24th January).

Q14. Which of the following state has recently observed its statehood day (on 24 January)?
(a) Uttar Pradesh
(b) Himachal Pradesh
(c) Jharkhand
(d) Chhattisgarh
(e) Punjab

S14. Ans.(a)
Sol. Uttar Pradesh Diwas is observed on 24th of January. The Vice President M. Venkaiah Naidu was the chief guest of the event (named Lucknow Utsav) organized in Lucknow. The objectives of  the Uttar Pradesh Utsav is to present and promote the rich cultural heritage, literary, artistic  and craftsmanship.

Q15. Who is the present MD and CEO of the National Housing Bank?
(a) Malveyn Rego
(b) Sushil Singh
(c) Sriram Kalyanaraman
(d) Mahesh Kumar Jain
(e) Rana Kapoor

S15. Ans.(c)
Sol. MD and CEO of the National Housing Bank is Sriram Kalyanaraman and it Headquarters in New Delhi.


Print Friendly and PDF