Current Affairs Questions for Syndicate Bank PO Exam 2018: 26th Jan 2018

Dear Aspirants,

current-affairs-quiz

Current Affairs Quiz Based on The Hindu: 26th Jan

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. But the most important thing that you might have noticed is that both the Banking Awareness and Static Awareness questions asked in the General Awareness Section are based on Current Affairs only. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Apart from the GA Section, an excellent knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.

Q1. The 8th National Voters’ Day was observed across the country on ___________.
(a) 20 January
(b) 24 December
(c) 25 January
(d) 23 January
(e) 19 December

S1. Ans.(c)
Sol. The Election Commission of India celebrated the 8th National Voters’ Day across the country on 25th January for enhanced participation of citizens in the electoral process. The National level function was held in New Delhi.


Q2. The government has announced capital infusion in 20 public sector banks for the current fiscal. The infusion is of ____________.
(a) Rs91,367 crore
(b) Rs88,139 crore
(c) Rs76,475 crore
(d) Rs57,685 crore
(e) Rs64,473 crore

S2. Ans.(d)
Sol. The government has announced 88,139 crore rupees capital infusion in 20 public sector banks, PSBs, during the current fiscal ending 31st March to boost lending and revive growth. IDBI Bank will get the most- Rs10,610 crore followed by State Bank of India 8,800 crore rupees.

Q3. On the eve of the ASEAN-India Commemorative Summit to celebrate 25 years of India-ASEAN partnership, Prime Minister Narendra Modi had separate bilateral meetings with leaders of three ASEAN nations. Which among the following is not one of them?
(a) Myanmar
(b) Indonesia
(c) Vietnam
(d) Philippines
(e) Both (a) and (b)

S3. Ans.(b)
Sol. On the eve of the ASEAN-India Commemorative Summit to celebrate 25 years of India-ASEAN partnership, Prime Minister Narendra Modi had separate bilateral meetings with leaders of three ASEAN nations - Myanmar, Vietnam and Philippines in New Delhi.

Q4. India has moved up on a global index of talent competitiveness to the _______ position in the report that was released in the first day the 48th World Economic Forum (WEF) annual meeting in Davos, Switzerland.
(a) 81st
(b) 88th
(c) 94th
(d) 56th
(e) 92nd

S4. Ans.(a)
Sol. India has moved up on a global index of talent competitiveness to the 81st position in the report that was released in the first day the 48th World Economic Forum (WEF) annual meeting in Davos, Switzerland. Switzerland has topped the list. 

Q5. What is the ranking of India among 180 countries in the Environmental Performance Index (EPI) 2018, according to a biennial report by Yale and Columbia Universities along with the World Economic Forum?
(a) 156th
(b) 145th
(c) 171st
(d) 151st
(e) 177th


S5. Ans.(e)
Sol. India ranks 177 among 180 countries in the Environmental Performance Index (EPI) 2018, according to a biennial report by Yale and Columbia Universities along with the World Economic Forum. India ranked 141 in 2016 report. The report was released on the sidelines of the World Economic Forum in Davos, Switzerland. Switzerland leads the list, followed by France, Denmark and Malta.

Q6. An MoU was signed between National Highways and Infrastructure Development Corporation (NHIDCL) and IL&FS Transportation Networks Ltd for construction of Zojila Tunnel in __________.
(a) Jammu & Kashmir
(b) Himachal Pradesh
(c) Assam
(d) Sikkim
(e) Arunachal Pradesh

S6. Ans.(a)
Sol. An MoU was signed between National Highways and Infrastructure Development Corporation (NHIDCL) under the Ministry of Road Transport & Highways, and M/S IL&FS Transportation Networks Ltd for construction of the 14.150  km long,  2-lane bi-directional Zojila Tunnel in Jammu & Kashmir.

Q7. National Small Industries Corporation (NSIC) has recently signed an MoU with SME Corporation of which country for exchange of information and cooperation?
(a) Singapore
(b) Switzerland
(c) Indonesia
(d) Malaysia
(e) China

S7. Ans.(d)
Sol. National Small Industries Corporation (NSIC) signed an MoU with SME Corporation Malaysia for exchange of information and cooperation in areas such as policies to aid development of small and medium businesses (SMBs) in the two countries.

Q8. Vodafone India has partnered with e-commerce marketplace ________ to provide a range of entry-level smartphones at an effective price of Rs999.
(a) e bay
(b) Amazon
(c) Flipkart
(d) Myntra
(e) Snapdeal

S8. Ans.(c)
Sol. Vodafone India has partnered with e-commerce marketplace Flipkart to provide a range of entry-level smartphones at an effective price of Rs999.

Q9. Name the country that has topped the global index of talent competitiveness that was released in the first day the 48th World Economic Forum (WEF) annual meeting.
(a) Singapore
(b) USA
(c) UK
(d) Switzerland
(e) Denmark

S9. Ans.(d)
Sol. India has moved up on a global index of talent competitiveness to the 81st position in the report that was released in the first day the 48th World Economic Forum (WEF) annual meeting in Davos, Switzerland. Switzerland has topped the list. 

Q10. What is the capital city of Vietnam?
(a) Vientiane
(b) Makau
(c) Hanoi
(d) Manila
(e) Phnom Penh

S10. Ans.(c)
Sol. Hanoi is the capital city of Vietnam.




You may also like to Read:
             

Share you IBPS PO Interview experience at Contact@Bankersadda.com