Current Affairs Questions for Syndicate Bank PO Exam 2018: 30th Jan 2018

Dear Aspirants,

current-affairs-quiz

Current Affairs Quiz Based on The Hindu: 30th Jan

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. But the most important thing that you might have noticed is that both the Banking Awareness and Static Awareness questions asked in the General Awareness Section are based on Current Affairs only. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Apart from the GA Section, an excellent knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.

Q1. Name the Veteran Bengali film actress and Padmashri awardee who passed away recently at the age of 83.
(a) Namrata Sen
(b) Ruchi Sen Gupta
(c) Priya Bhattacharya
(d) Supriya Devi
(e) Anjali Das

S1. Ans.(d)
Sol. Veteran Bengali film actress and Padmashri awardee, Supriya Devi, passed away in Kolkata,  following a severe cardiac arrest. She was 83.

Q2. With which of the following country, India has signed four agreements in the field of  cultural exchange, an exchange line of credit of $26.9 million, MoU to cooperate in legal matter and an agreement on prevention of human trafficking?
(a) Hungary
(b) Croatia
(c) Cambodia
(d) Denmark
(e) Indonesia

S2. Ans.(c)
Sol. India and Cambodia signed four agreements in the field of cultural exchange, an exchange  line of credit of $26.9 million, memorandum of understanding to cooperate in legal matter and an  agreement on prevention of human trafficking.

Q3. Which of the following state government has recently launched the ‘Shakti’ app for women’s safety in the state?
(a) Arunachal Pradesh
(b) Himachal Pradesh
(c) Punjab
(d) Haryana
(e) Jharkhand

S3. Ans.(b)
Sol. The Chief Minister of Himachal Pradesh, Jai Ram Thakur launched the ‘Shakti’ app for  women’s safety in the state. The app, which comes with a panic button, was developed by the  National Informatics Centre (NIC) of the Himachal Pradesh government.

Q4. In the Australian Open 2018, Roger Federer has defeated Marin Cilic in the finals of men's singles. Marin Cilic is from which country?
(a) Croatia
(b) Romania
(c) Denmark
(d) Hungary
(e) Switzerland

S4. Ans.(a)
Sol. In the Australian Open 2018, Roger Federer was the defending champion and successfully  defended his title, defeating Marin Cilic in the final. Marin Cilic is from Croatia.

Q5. Which among the following country will host an informal WTO Ministerial gathering in March 2018?
(a) Switzerland
(b) USA
(c) China
(d) India
(e) Indonesia

S5. Ans.(d)
Sol. Trade ministers from various countries including Australia, Japan and Switzerland met for  an informal WTO ministerial gathering in Davos, Switzerland. India was represented by Deepak  Jagdish Saksena, ambassador and permanent representative to the WTO. India announced that it  will host an informal WTO Ministerial gathering in March 2018. The meeting would be held in New  Delhi on March 19-20.

Q6. The world no.1 Tai Tzu Ying has recently won the Indonesia Masters in Jakarta. She is from which country?
(a) Indonesia
(b) China
(c) South Korea
(d) Japan
(e) Taiwan

S6. Ans.(e)
Sol. The world no.1 Tai Tzu Ying of Taiwan has defeated Saina Nehwal in the finals of the  Indonesia Masters in Jakarta.

Q7. The 60th Annual Grammy Awards were held recently in New York City, the USA. Who was the host of the ceremony?
(a) Priyanka Chopra
(b) James Corden
(c) Neil Patrick Harris
(d) Ellen DeGeneres
(e) Jon Stewart

S7. Ans.(b)
Sol. The 60th Annual Grammy Awards, honoring the best achievements from October 2016 to  September 2017 were held at Madison Square Garden in New York City, the USA. James Corden was  the host of the ceremony for the second year in a row.

Q8. In the 60th Annual Grammy Awards, ______________ was awarded 'Best Music Film'.
(a) La La Land
(b) The Defiant Ones
(c) Divide
(d) Tonite
(e) Divine

S8. Ans.(b)
Sol. In the 60th Annual Grammy Awards, The Defiant Ones was awarded 'Best Music Film'.

Q9. In the Australian Open 2018, Caroline Wozniacki has defeated ____________ in the final of  Women's Singles.
(a) Kristina Mladenovic
(b) Simona Halep
(c) Robert Farah
(d) Tímea Babos
(e) Ekaterina Makarova

S9. Ans.(b)
Sol. In the Australian Open 2018, Caroline Wozniacki of Denmark has defeated Simona Halep of  Romania in the final of Women's Singles.

Q10. What is the capital of Cambodia?
(a) Hanoi
(b) Knon Chuk
(c) Bangkok
(d) Vientiane
(e) Phnom Penh

S10. Ans.(e)
Sol. Cambodian Capital- Phnom Penh, Currency- Cambodian riel.

Q11. Name the player who became the first cricketer from Nepal to land a deal an IPL contract.
(a) Paras Khadka
(b) Sharad Vesawkar
(c) Sandeep Lamichhane
(d) Gyanendra Malla
(e) Subash Khakurel

S11. Ans.(c)
Sol. Sandeep Lamichhane became the first cricketer from Nepal to land a deal an IPL contract. He  was picked by Delhi Daredevils in the player's auction. The 17-year-old, the only Nepal player  in the IPL auction, was sold at his base price of Rs 20 lakh.

Q12. Finance Minister Arun Jaitley has tabled Economic Survey in Parliament. The Survey sees FY19 GDP growing ____________ vs 6.75% in FY18.
(a) 7.1-7.5%
(b) 7.3-7.8%
(c) 7.2-7.6%
(d) 7.0-7.5%
(e) 7.4-7.8%

S12. Ans.(d)
Sol. Finance Minister Arun Jaitley has tabled Economic Survey in Parliament. Economic Survey  sees FY19 GDP growing 7-7.5% vs 6.75% in FY18.

Q13. In the 60th Annual Grammy Awards, ____________ was awarded 'Album Of The Year'.
(a) Devine
(b) Shape of You
(c) Bruno Mars
(d) Never Back Down
(e) Dawn to Dusk

S13. Ans.(c)
Sol. In the 60th Annual Grammy Awards, Bruno Mars was awarded 'Album Of The Year'.

Q14. In the recently released Economic Survey, Average FY18 CPI inflation is seen at  _____________.
(a) 3.5%
(b) 3.7%
(c) 3.3%
(d) 3.6%
(e) 3.8%

S14. Ans.(b)
Sol.  In the recently released Economic Survey, Average FY18 CPI inflation seen at 3.7%.

Q15. The world no.1 Tai Tzu Ying has defeated _____________ in the finals of the Indonesia  Masters 2018.
(a) P V Sindhu
(b) Carolina Marín
(c) Li Xuerui
(d) Nozomi Okuhara
(e) Saina Nehwal

S15. Ans.(e)
Sol. In the Australian Open 2018, Caroline Wozniacki of Denmark has defeated Simona Halep of  Romania in the final of Women's Singles.