Current Affairs Questions for Syndicate Bank PO Exam 2018: 31st Jan 2018

Dear Aspirants,

current-affairs-quiz

Current Affairs Quiz Based on The Hindu: 31st Jan

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. But the most important thing that you might have noticed is that both the Banking Awareness and Static Awareness questions asked in the General Awareness Section are based on Current Affairs only. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Apart from the GA Section, an excellent knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.

Q1. Mobile Payments Company Paytm and AGTech Holdings Ltd have formed a joint venture to launch 'Gamepind' a gaming platform aimed at mobile users in India. AGTech Holdings Ltd is owned by __________.
(a) Tancent Technologies
(b) Walmart
(c) Alibaba Group
(d) State Grid
(e) Apple

S1. Ans.(c)
Sol. Mobile payments company Paytm and Alibaba Group-owned AGTech Holdings Ltd have formed a joint venture to launch 'Gamepind' a gaming platform aimed at mobile users in India.

Q2. The first ever 'Khadi Haat' of India was inaugurated recently in which of the following city?
(a) Pune
(b) Mumbai
(c) Goa
(d) New Delhi
(e) Kolkata

S2. Ans.(d)
Sol. Marking the 69th Republic Day celebrations, Khadi and Village Industries Commission (KVIC) and New Delhi Municipal Council (NDMC) have launched the first ever 'Khadi Haat' in the country. The Khadi Haat was inaugurated by Union Minister of State Giriraj Singh in Connaught Place, New Delhi.

Q3. A three-day international bird festival will be held at the Dudhwa National Park. This National Park is located in _____________.
(a) Himachal Pradesh
(b) Uttar Pradesh
(c) Jharkhand
(d) Maharashtra
(e) West Bengal

S3. Ans.(b)
Sol. A three-day international bird festival will be held at the Dudhwa National Park, Lakhimpur Kheri, Uttar Pradesh in February 2018 with nearly 200 leading ornithologists expected to attend.

Q4. What is the rank of India in the list of the cheapest country to live or retire, according to a recent survey of 112 countries by GoBankingRates?
(a) 2nd
(b) 10th
(c) 15th
(d) 6th
(e) 8th

S4. Ans.(a)
Sol. India is ranked second only to South Africa as the cheapest country to live or retire, according to a recent survey of 112 countries by GoBankingRates. The survey ranked nations on the bases of four key affordability metrics. The metrics are Local purchasing power index, rent index, Groceries index, and Consumer price index.

Q5. Oxford Dictionaries has chosen ____________ as the Hindi word of 2017.
(a) Mitron
(b) Notebandi
(c) Gau-Rakshak
(d) Padmavati
(e) Aadhaar

S5. Ans.(e)
Sol. Oxford Dictionaries has chosen ‘Aadhaar’ as the Hindi word of 2017. The word gained popularity due to Aadhaar card, which was in news in 2017. The announcement was made in the Jaipur Literature Festival.

Q6. Rating agency CRISIL has revised its outlook on 18 public sector banks (PSBs) from ___________________ after the government announced bank-wise capital infusion and reform plans.
(a) Stable to Negative
(b) Negative to Critical
(c) Negative to Stable
(d) Critical to Negative
(e) Stable to Positive

S6. Ans.(c)
Sol. Rating agency CRISIL has revised its outlook on 18 public sector banks (PSBs) from “negative” to “stable” after the government announced bank-wise capital infusion and reform plans.

Q7. Armies of India and ______________ have begun a six-day-long military exercise named ‘VINBAX’ in Jabalpur in Madhya Pradesh.
(a) Vanuatu
(b) Vietnam
(c) Venezuela
(d) Vatican City
(e) None of the given option is true

S7. Ans.(b)
Sol. Armies of India and Vietnam have begun a six-day-long military exercise in Jabalpur in Madhya Pradesh. The exercise named ‘VINBAX’ is the first military exercise between the two countries.

Q8. Name the Bollywood playback singer who will be given the 'Yash Chopra Memorial Award' for his/her contribution to the Indian cinema.
(a) Rekha
(b) Lata Mangeshkar
(c) Amitabh Bachchan
(d) Asha Bhosle
(e) Shah Rukh Khan

S8. Ans.(d)
Sol. Bollywood playback singer Asha Bhosle will be given the 'Yash Chopra Memorial Award'. She will be the fifth winner of the award. The name of Asha Bhosle is in the Guinness World Records for recording over 11,000 songs in 20 different languages.

Q9. The Indian Parliamentary Group (IPG) headed by Lok Sabha Speaker Sumitra Mahajan announced that five members of parliament (MPs) selected for the Outstanding Parliamentarian Awards. Who among the following is not one of them?
(a) Ghulam Nabi Azad
(b) Dinesh Trivedi
(c) Banwari Lal Purohit
(d) Najma A Heptulla
(e) Hukumdev Narayan Yadav

S9. Ans.(c)
Sol. The Indian Parliamentary Group (IPG) headed by Lok Sabha Speaker Sumitra Mahajan announced that five members of parliament (MPs) selected for the Outstanding Parliamentarian Awards. This includes, Congress leader Ghulam Nabi Azad (2015), Trinamool Congress’ Dinesh Trivedi (2016), Manipur’s governor Najma A Heptulla (2013), BJP’s Lok Sabha member Hukumdev Narayan Yadav (2014) and five-time Rajya Sabha member Bhartruhari Mahatab of the Lok Biju Janata Dal (BJD) (2017).

Q10. Name the Indian-American Adobe CEO who has been elected as the Vice Chairman of the newly formed US-India Strategic and Partnership Forum.
(a) Shantanu Narayen
(b) Sharath Kamal
(c) Kamlesh Mehta
(d) Pramod Shukla
(e) John Rego

S10. Ans.(a)
Sol. Indian-American Adobe CEO Shantanu Narayen has been elected as the Vice Chairman of the US-India Strategic and Partnership Forum. It is a new organisation set up to enhance business relations between India and the US.