Current Affairs Quiz: 15th April 2018

Dear Aspirants,

current-affairs-quiz

Current Affairs Quiz Based on The Hindu: 15th April

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. But the most important thing that you might have noticed is that both the Banking Awareness and Static Awareness questions asked in the General Awareness Section are based on Current Affairs only. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Apart from the GA Section, an excellent knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.

Q1. Name the player who became the first Indian javelin thrower to claim a gold medal at the Commonwealth Games 2018.
(a) Seema Antil
(b) Annu Rani
(c) Neeraj Chopra
(d) Devendra Jhajharia
(e) Ankur Mittal

S1. Ans.(c)
Sol. Neeraj Chopra became the first Indian javelin thrower to claim a gold medal at the Commonwealth Games, with a season’s best effort of 86.47m in the final. The 20-year-old junior world champion had made the final after achieving the qualifying mark in his very first throw.

Q2. India has recently celebrated Bhimrao Ramji Ambedkar’s birth anniversary. It was his _______ birth anniversary.
(a) 125th
(b) 127th
(c) 130th
(d) 135th
(e) 140th

S2. Ans.(b)
Sol. Nation remembers Dr Bhimrao Ramji Ambedkar on his 127th birth anniversary. Floral tributes were paid at Babasaheb’s Statue in the Parliament House Complex, New Delhi.

Q3. Prime Minister Narendra Modi launched the phase one of which of the following scheme that aim at creating a healthy, prosperous and strong India?
(a) Janani Suraksha Yojana
(b) Central Government Health Scheme
(c) Rashtriya Swasthya Bima Yojana
(d) Ayushman Bharat schemes
(e) Heritage City Development and Augmentation Yojana

S3. Ans.(d)
Sol.  On the occasion of Birth anniversary of Dr BR Ambedkar, Prime Minister Narendra Modi launched the phase one of the Ayushman Bharat schemes that aim at creating a healthy, prosperous and strong India. The first phase of Ayushman Bharat will see 1.5 Lakh such Centers being set up across the country.

Q4. Shooter Sanjeev Rajput won the gold medal in shooting with a Games record at the 2018 Commonwealth Games. He won in which category?
(a) 10m Pistol
(b) 50m Rifle
(c) 25m Shotgun
(d) 50m Air trap
(e) None of the given options is true

S4. Ans.(b)
Sol. Shooter Sanjeev Rajput won the men's 50m Rifle 3 Positions with a Games record at the 2018 Commonwealth Games to seven.

Q5. Name the country with which India has signed 7 MoUs at Defence Expo at Chennai, Tamil Nadu?
(a) France
(b) The USA
(c) The UK
(d) Russia
(e) China

S5. Ans.(d)
Sol. India and Russia signed 7 MoUs at Defence Expo at Chennai, Tamil Nadu. These MoUs were signed between the Indian Private Defence sector manufacturing companies and Russian Original Equipment Manufacturers (OEMs) for manufacture, development of spares, sub-assemblies and assemblies of identified Russian origin platforms.

Q6. Home Minister Rajnath Singh launched the web-based application e-FRRO scheme under which foreigners can avail, various visa and immigration-related services online. What does 'RR' stands for in e-FRRO?
(a) Rural Registration
(b) Regional Registration
(c) Re-habitation Registration
(d) Remittance Registration
(e) None of the given option is true

S6. Ans.(b)
Sol. Home Minister Rajnath Singh launched the web-based application e-FRRO (e-Foreigners Regional Registration Office) scheme under which foreigners can avail, various visa and immigration-related services online. This will facilitate hassle-free travel to India for foreigners.

Q7. For which of the following country, the World Bank has approved $55mn to expand the use of clean renewable energy in rural areas across the country?
(a) Nepal
(b) Bangladesh
(c) Myanmar
(d) Bhutan
(e) Sri Lanka

S7. Ans.(b)
Sol. The World Bank has approved $55mn to expand the use of clean renewable energy in rural areas of Bangladesh where grid electricity cannot reach easily. The additional financing to the Second Rural Electrification and Renewable Energy Development (RERED II) Project will install 1,000 solar irrigation pumps, 30 solar mini-grids and about 4mn improved cooking stoves in rural areas.

Q8. Name the body that has recently announced a plan to promote micro-enterprises in 115 aspirational districts across the country after tying up with Common Service Centre (CSC). 
(a) RBI
(b) SEBI
(c) IRDAI
(d) EPFO
(e) SIDBI

S8. Ans.(e)
Sol. Small Industries and Development Bank of India (SIDBI) announced a plan to promote micro-enterprises in 115 aspirational districts across the country. It has tied up with Common Service Centre (CSC).

Q9. The Reserve Bank of India tightened reporting norms for which of the following scheme under which an individual can transfer up to USD 2,50,000 abroad in an year?
(a) Forex Reserve Revising Scheme
(b) Liberalised Remittance Scheme
(c) Retail Remittance Scheme
(d) Pradhan Mantri Suraksha Bima Yojana
(e) Pradhan Mantri Jan Dhan Yojana

S9. Ans.(b)
Sol. The Reserve Bank of India tightened reporting norms for the Liberalised Remittance Scheme (LRS) under which an individual can transfer up to USD 2,50,000 abroad in a year. The LRS transactions are currently permitted by banks based on the declaration made by the remitter.

Q10. National E-Repository Limited (NERL), a group company of National Commodity and Derivatives Exchange Limited (NCDEX ), has brought in which of the following two banks on board as the repository participants for pledge finance?
(a) ICICI Bank and Axis Bank
(b) HDFC Bank and Axis Bank
(c) ICICI Bank and HDFC Bank
(d) Yes Bank and City Bank
(e) Yes Bank and ICICI Bank

S10. Ans.(c)
Sol. National E-Repository Limited (NERL), a group company of National Commodity and Derivatives Exchange Limited (NCDEX ), has brought in ICICI Bank and HDFC Bank on board as the repository participants for pledge finance.