Current Affairs Solutions for SBI Clerk Exam 2018: 11th March 2018

Dear Aspirants,

current-affairs-quiz
Current Affairs Quiz Based on The Hindu: 10th March

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. But the most important thing that you might have noticed is that both the Banking Awareness and Static Awareness questions asked in the General Awareness Section are based on Current Affairs only. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Apart from the GA Section, an excellent knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.

Q1. India's biggest Media & Entertainment Services Market - enTTech 2018 was inaugurated in-
(a) New Delhi
(b) Nagpur
(c) Chennai
(d) Mumbai
(e) Bengaluru

S1. Ans.(d)
Sol. India's biggest Media & Entertainment Services Market - enTTech 2018 was inaugurated in Mumbai. The market, spread over two days saw fast matchmaking between 100 international delegates and their Indian counterparts.

Q2. Name the Indian cricket player, who has been named cab-hailing startup Uber's first Brand Ambassador in India.
(a) Virat Kohli
(b) MS Dhoni
(c) Rohit Sharma
(d) Hardik Pandya
(e) Shikhar Dhawan

S2. Ans.(a)
Sol. Indian cricket team captain Virat Kohli has been named cab-hailing startup Uber's first Brand Ambassador in India.
Kohli will also be involved in a series of marketing and customer experience initiatives.

Q3. Which among the following state has launched Women Entrepreneurship Hub (WE-Hub), India's first state-led incubator for women entrepreneurs?
(a) Rajasthan
(b) Gujarat
(c) Telangana
(d) Madhya Pradesh
(e) West Bengal

S3. Ans.(c)
Sol. The government of Telangana launched Women Entrepreneurship Hub (WE-Hub), India's first state-led incubator for women entrepreneurs.

Q4. Telangana IT and Industries Minister K T Rama Rao inaugurated the biennial event on Civil Aviation and Aerospace titled 'Wings India 2018' at the Begumpet Airport. In which city Begumpet Airport is located?
(a) Khammam
(b) Warangal
(c) Hyderabad
(d) Nizamabad
(e) Karimnagar

S4. Ans.(c)
Sol. Telangana IT and Industries Minister K T Rama Rao inaugurated the biennial event on Civil Aviation and Aerospace titled 'Wings India 2018' at the Begumpet Airport. Begumpet Airport at Hyderabad, also known as Hyderabad Old Airport, is a civil enclave located in Begumpet. The four-day event was Jointly organised by the Civil Aviation Ministry, Airports Authority of India and the Indian Chambers of Commerce and Industry.

Q5. Delhi youngster ______________ smashed his own national record to claim the high jump gold as three athletes booked their Commonwealth Games berths on the third and penultimate day of the 22nd Federation Cup Senior National Athletics Championships.
(a) Rashid Khan
(b) Tejaswin Shankar
(c) Anjum Moudgil
(d) Navjot Kaur
(e) Aruna Budda Reddy

S5. Ans.(b)
Sol. Delhi youngster Tejaswin Shankar smashed his own national record to claim the high jump gold as three athletes booked their Commonwealth Games berths on the third and penultimate day of the 22nd Federation Cup Senior National Athletics Championships.

Q6. Delhi Airport (IGIA) and Mumbai’s Chhatrapati Shivaji Maharaj International Airport have beaten 1,952 other airports from 176 countries to tie at number one for world’s best airports, as per Airports Council International (ACI) ASQ 2017 rankings. Delhi Airport has been named on which of the former Prime Minister's name?
(a) Chaudhary Charan Singh
(b) Indira Gandhi
(c) Atal Bihari Vajpayee
(d) Jawaharlal Nehru
(e) HD Deve Gowda

S6. Ans.(b)
Sol. Delhi’s Indira Gandhi International Airport (IGIA) and Mumbai’s Chhatrapati Shivaji Maharaj International Airport have beaten 1,952 other airports from 176 countries to tie at number one for world’s best airports, as per Airports Council International (ACI) ASQ 2017 rankings.

Q7. Financial services platform Paytm has announced that its wholly-owned subsidiary, Paytm Money, has received approval of market regulator __________ to become a registered investment advisor.
(a) SEBI
(b) RBI
(c) NABARD
(d) CIBIL
(e) FICCI

S7. Ans.(a)
Sol. Financial services platform Paytm has announced that its wholly-owned subsidiary, Paytm Money, has received approval of market regulator Securities and Exchange Board of India (SEBI) to become a registered investment advisor.

Q8. Which state government has unveiled the State flag (nada dhwaja) for the state?
(a) Karnataka
(b) Andhra Pradesh
(c) Telangana
(d) West Bengal
(e) Bihar

S8. Ans.(a)
Sol. The Karnataka government unveiled the State flag (nada dhwaja ) for the state. If approved by the Centre, Karnataka will be the second State to have a flag after Jammu and Kashmir.

Q9. The International Solar Alliance (ISA) and the African Development Bank (AfDb), the Asian Development Bank (ADB), the Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB), the Green climate fund (GCF), and the New Development Bank (NDB) has signed Joint financial partnership Declarations in-
(a) Tokyo
(b) Durban
(c) Beijing
(d) New Delhi
(e) Dubai

S9. Ans.(d)
Sol. The International Solar Alliance (ISA) and the African Development Bank (AfDb), the Asian Development Bank (ADB), the Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB), the Green climate fund (GCF), and the New Development Bank (NDB) signed Joint financial partnership Declarations in New Delhi.

Q10. The Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB) is a multilateral development bank that aims to support the building of infrastructure in the Asia-Pacific region. Where is the headoffice of AIIB?
(a) New Delhi
(b) Manila
(c) Tokyo
(d) Beijing
(e) Johannesburg

S10. Ans.(d)
Sol. The Asian Infrastructure Investment Bank is a multilateral development bank that aims to support the building of infrastructure in the Asia-Pacific region. The headoffice of AIIB is in Beijing, China.