Current Affairs Questions for RBI Assistant Mains 2017: 10th Dec 2017

Dear Aspirants,

Current-Affairs-Questions

Current Affairs Quiz Based on The Hindu: 9th Dec


Welcome to the world of Current Affairs 2017. With RBI Assistant and IBPS Clerk Mains round the corner, it should be your priority to cover every aspect of Current Affairs on a daily basis for IBPS Clerk and RBI Assistant Mains so that you can do well in the exam. These current affairs are based on current news. Let us see how many questions you attempt accurately.

Q1. India has been recently declared free from infectious Trachoma by Health Minister. Trachoma is a/an _____________.
(a) infection of lungs
(b) decease caused by lack of Vitamin D
(c) decease caused by lack of Iodine
(d) infection of the eye
(e) None of the Given themes is true
S1. Ans.(d)
Sol. India has been declared free from infectious Trachoma which is a contagious bacterial infection of the eye. It causes inflamed granulation on the inner surface of the lids.

Q2. Commerce and Industry Minister Suresh Prabhu is in which country to attend the 11th Ministerial conference of the World Trade Organization (WTO)?
(a) Canada
(b) Argentina
(c) Indonesia
(d) Yemen
(e) Japan
S2. Ans.(b)
Sol. Commerce and Industry Minister Suresh Prabhu is in Buenos Aires, Argentina to attend the 11th Ministerial conference of the World Trade Organization (WTO).

Q3. As per the report of which agency, India on course to achieving access to electricity for all in the early 2020s?
(a) Stanley Agency
(b) World Economic Agency
(c) None of the given options is true
(d) International Energy Agency
(e) Manfort Economic Forum
S3. Ans.(d)
Sol. India on course to achieving access to electricity for all in the early 2020s, according to the World Energy Access report released by the International Energy Agency (IEA).

Q4. A Public Procurement Portal was launched by Shri Giriraj Singh, Minister of State (Independent Charge) for MSME in New Delhi. This portal is named as ____________________.
(a) MSME Sambandh
(b) MSME Suraksha
(c) MSME Vyavahar
(d) MSME Vikas
(e) MSME Sahara
S4. Ans.(a)
Sol. A Public Procurement Portal ‘MSME Sambandh’ was launched by Shri Giriraj Singh, Minister of State (Independent Charge) for MSME in New Delhi. The objective of the portal is to monitor the implementation of the Public Procurement from MSEs by Central Public Sector Enterprises.

Q5. According to the report of Morgan Stanley, the Indian economy is expected to witness cyclical growth recovery, with real GDP growth likely to accelerate from 6.4 percent this year to ______________ in 2018.
(a) 7.8 percent
(b) 7.9 percent
(c) 7.2 percent
(d) 7.4 percent
(e) 7.5 percent
S5. Ans.(e)
Sol. The Indian economy is expected to witness cyclical growth recovery, with real GDP growth likely to accelerate from 6.4 percent this year to 7.5 percent in 2018 and further to 7.7 percent in 2019, says a report of Morgan Stanley.

Q6. A renowned communication expert ____________ was appointed as the President of Para-Sports Foundation (PSF), India.
(a) Pramod Singh
(b) Sambit Mahajan
(c) Sarvesh Kumar Tiwari
(d) Sukesh Khanna
(e) Ajay Kumar Madhwan
S6. Ans.(c)
Sol. On the occasion of International Day of Persons with Disabilities, a renowned communication expert, Sarvesh Kumar Tiwari, was appointed as the President of Para-Sports Foundation (PSF), India.

Q7. FIFA has lifted a two-year suspension against football association of which country that has prevented the country from participating in international tournaments?
(a) UAE
(b) Kuwait
(c) Azerbaijan
(d) Bahrain
(e) Oman
S7. Ans.(b)
Sol. The international football federation, FIFA, has lifted a two-year suspension against Kuwait’s football association that has prevented the country from participating in international tournaments.

Q8. What is the capital of Kuwait?
(a) Manama
(b) Havana
(c) Baku
(d) Kuwait City
(e) Seven City
S8. Ans.(d)
Sol. Kuwait Capital- Kuwait City, Currency- Kuwaiti dinar.

Q9. What does 'I' stands for in BIMSTEC?
(a) Interim
(b) Introductory
(c) Inspection
(d) Incentive
(e) Initiative
S9. Ans.(e)
Sol. BIMSTEC stands for- The Bay of Bengal Initiative for Multi-Sectoral Technical and Economic Cooperation.

Q10. Minister of State for Culture (Independent Charge) Dr. Mahesh Sharma has inaugurated the three days ‘Bodhi Parva: BIMSTEC Festival of Buddhist Heritage’ in _________________.
(a) Chandigarh
(b) Pune
(c) Mumbai
(d) New Delhi
(e) Guwahati
S10. Ans.(d)
Sol. Minister of State for Culture (Independent Charge) Dr. Mahesh Sharma has inaugurated the three days ‘Bodhi Parva: BIMSTEC Festival of Buddhist Heritage’ in New Delhi.



You may also like to Read: