english test


IBPS Clerk Prelims is on its way and lot of aspirants are heading towards new hopes with this upcoming opportunity. Thus, English Language can be an impetus for their success by saving time and scoring well. So, instead of boiling the ocean, try building up a strong vocabulary, an effective knowledge of grammar, and efficient comprehension skills so as to be on the ball to face this particular section. Here is a quiz on English Language being provided by Adda247 to let you practice the best of latest pattern English Questions for upcoming IBPS Clerk exam.





Directions (1-8): Choose the word which is most SIMILAR in meaning to the word printed in bold below. 

Q1. ATONE
Expiate
Comforting
Monotonic
Monophonic
None of the above
Solution:
ATONE: make amends or reparation. EXPIATE: make amends or reparation for (guilt or wrongdoing). MONOTONIC: speaking or uttered with an unchanging pitch or tone MONOPHONIC: having a single melodic line without harmonies or melody in conjunction.

Q2. EXTRAPOLATE
Deduce
Refer
Extradite
Explain
None of the above
Solution:
EXTRAPOLATE: to predict by projecting past experience or known data; Hence, DEDUCE is the correct answer. EXTRADITION: the surrender of an alleged criminal usually under the provisions of a treaty or statute by one authority (such as a state) to another having jurisdiction to try the charge.

Q3. PROCRASTINATE
Prerequisite
Accelerate
Dissect
Delay
None of the above
Solution:
PROCRASTINATE: to put off intentionally the doing of something that should be done. Hence DELAY is the right answer. PREREQUISITE: something that is required as a prior condition for something else to happen or exist. DISSECT: to separate/cut into pieces.

Q4. NONCHALANT
Motionless
Casual
Nonsensical
Whacking
None of the above
Solution:
NONCHALANT: (of a person or manner) feeling or appearing casually calm and relaxed; not displaying anxiety, interest, or enthusiasm. Hence, CASUAL is the correct answer. WHACKING: very large

Q5. BEVY
Company
Organisation
Institute
Beautiful
Small
Solution:
BEVY: a large group of people or things of a particular kind.

Q6. ABATTOIR
Instigator
Slaughterhouse
Absconder
Accomplice
None of the above
Solution:
ABATTOIR: a slaughterhouse ABSCONDER: a person who runs away and hides to avoid arrest or prosecution ACCOMPLICE: a person who helps another commit a crime

Q7. ADVERSARY
Difficulty
Misunderstanding
Partnership
Foe
None of the above
Solution:
ADVERSARY: one that contends with, opposes, or resists : an enemy or opponent

Q8. TUMULTUOUS
Creamy
Tempestuous
Brilliant
Heartbreaking
Discomforting
Solution:
TUMULTUOUS: excited, confused, or disorderly; Hence, TEMPESTUOUS is the correct answer here which is synonymous with tumultuous.

Directions (9-15): Choose the word which is most OPPOSITE in meaning to the word printed in bold below. 

Q9. ERUDITE
Learned
Clumsy
Unscholarly
Nonsensical
Sensible
Solution:
ERUDITE: having or showing knowledge that is gained by studying; SYNONYMS – Educated, Knowledgeable, Scholarly etc CLUMSY: awkward in movement or in handling things; lacking skill

Q10. QUINTESSENTIAL
Acme
Important
Unimportant
Sub-standard
Unlikeable
Solution:
QUINTESSENTIAL: representing the most perfect or typical example of a quality or class; Hence, SUBSTANDARD is the correct answer. ACME: the point at which something is at its best or most highly developed.

Q11. PERVERSE
Uncorrupt
Cranky
Incredible
Believable
None of the above
Solution:
PERVERSE: showing a deliberate and obstinate desire to behave in a way that is unreasonable or unacceptable; contrary to the accepted or expected standard or practice. Hence, UNCORRUPT is the right answer. CRANKY: bad-tempered; irritable.

Q12. HOMAGE
Thanksgiving
Respect
Paying-guest
Disrespect
Condolences
Solution:
HOMAGE: special honour or respect shown publicly. Therefore, DISRESPECT is the right answer here.

Q13. DOCILE
Obedient
Submissive
Defiant
Simple
Complex
Solution:
DOCILE: ready to accept control or instruction; submissive; Easily taught, led or managed. DEFIANT: full of or showing a disposition to challenge, resist, or fight

Q14. ESTRANGE
Reconcile
Infuriate
Alienate
Boost
None of the above
Solution:
ESTRANGE: cause (someone) to be no longer on friendly terms with someone. INFURIATE: make (someone) extremely angry and impatient RECONCILE: restore friendly relations between. ALIENATE: make (someone) feel isolated or estranged

Q15. SNOBBISH
Humble
Confident
Clumsy
Elitist
Pompous  
Solution:
SNOBBISH: Having or showing the attitude of the people who think they are better than other people; Hence, HUMBLE is the correct answer. ELITIST: relating to or supporting the view that a society or system should be led by an elite. POMPOUS: having or exhibiting self-importance.