English Practice Questions For IBPS Clerk Mains 2017


Dear Aspirants,



English Section is a topic that is feared by most of the candidates appearing in the IBPS Clerk Mains Exam. Though the sheer number of concepts and rules may seem intimidating at first, with discipline and the right approach, it is not difficult to master these concepts and their application to questions. Through such English Quizzes for IBPS Clerk and other upcoming exams, we will provide you with all types of high-level questions to ace the questions based on new pattern IBPS Clerk Mains.


DAY-10 Fillers

Direction(1-7)  In each of the following sentences, there is a blank space, followed by some choices of words given in options. You have to determine which of these words fits well in all making them meaningful and grammatically correct. Word can be modified according to the tense of the sentence keeping the meaning of root word intact. 

Q1. 
(I)He made ___________ of corruption against the administration
(II)The police are investigating ___________  that the mayor has accepted bribes.
(III)You're making a serious _______ . Do you have any proof?
(a)report
(b)file
(c)allegation
(d)into
(e)statement

S1. Ans.(c)
Sol.The Correct choice is option C. Allegation- a statement saying that someone has done something wrong or illegal.

Q2. 
(I)Down the road, he could see a bus coming from the opposite _________.
(II)Excuse me. Could you please give me _________ to the movie theater?
(III)These discoveries have given a new _________  to their research.
(a)move
(b)way
(c)road
(d)side
(e)direction

S2. Ans.(e)
Sol.The Correct choice is option E. Direction-a course along which someone or something moves, the management or guidance of someone or something.

Q3. 
(I)In this ________ , we were able to save enough money for a new car.
(II)It was her energetic and friendly ________ that got her the job.
(III)This church was built in the ________ of the English Gothic style.
(a)company
(b)regard
(c)way
(d)manner
(e)nature

S3. Ans.(d)
Sol.The Correct choice is option D. The Correct choice is option D.  Manner-the way that something is done or happens, the way that a person normally behaves especially while with other people.

Q4. 
(I)She retired from the company after 34 years of ________ .
(II)The lawyers offer their ______  for free to those who cannot afford to pay.
(III)Students go to health ________  for medical attention.
(a)tenure
(b)services
(c)management
(d)work
(e)option

S4. Ans.(b)
Sol. The Correct choice is option B. Service- an organization, company, or system that provides something to the public.

Q5.
(I)This scandal has brought the whole enterprise into lasting ________.
(II)The prosecution ___________  the witness by showing that she had lied in the past.
(III) To our _______ , we failed to offer help when it was most needed.
(a)way
(b)discredit
(c)indefinite
(d)disregard
(e)notice

S5. Ans.(b)
Sol. The Correct choice is option B. Discredit-harm the good reputation of,loss or lack of reputation or respect.

Q6. 
(I)I appreciate your _______, but there's really nothing you can do to help.
(II)She can handle the problem alone. There's no need for you to _____ yourself.
(III)The governor needs to address voters' ______  over the economy.
(a)effort
(b)behaviour
(c)involve
(d)concern
(e)busy

S6. Ans.(d)
Sol.The Correct choice is option D. concern-relate to; about make (someone) anxious or worried.

Directions (7-10): In the following sentences each contains two blanks, indicating that something has been left out of the sentence. Each answer choice contains one word or a set of words. Select the word or set of words, that, when inserted in the blank(s), best fits the context of the sentence.

Q7.Unlike the 2009 Green Movement, which was largely a product of the urban middle class youth in Tehran, the recent unrest in Iran _____  to reflect the economic grievances of the lower and working classes, alienated from institutional politics and ________  heavily from the consequences of an unjust and unequal management of the Iranian economy. 
(a)walk, appreciating
(b)try, helping
(c)look, making
(d)seems, suffering
(e)customise, causing

S7. Ans.(d)
Sol. The Correct choice is option D.

Q8.The usually quiet City streets were alive with singing ____ wending their way towards the Central Station throughout the _______.  
(a) crowds, night
(b)birds,  manner
(c)songs, week
(d)people, losses
(e)morning,process

S8. Ans.(a)
Sol.Choice A is the correct option giving coherent meaning to the sentence.

Q9. The sudden increase in _________ for the stock causes its _______ to shoot up temporarily in the absence of additional supply. 
(a)amount, size
(b)money, aim
(c)demand, price
(d)supply, style
(e)rush, outcome

S9. Ans.(c)
Sol.Here hint is given i.e; 'shoot up'. This phrase is used for price, which is given in C option. Hence the most appropriate choice is option C.


Q10. The happy event was looked anxiously forward to by the ______ of Madras who had three months ago bid them farewell with anger on their brow and tears in their _______.
(a)man, dreams
(b)people, eyes
(c)crowd, pupil
(d)mob, glass
(e)nation,hands

S10. Ans.(b)
Sol. Hence the most appropriate choice is option B.
Tears in eyes give the coherent meaning to the sentence.

Direction(11-15): In Question given below, there are two statements, each statement consists of a blank. You have to choose the option which provides the correct set of words that fits in the blanks in both the statements appropriately making them meaningful and grammatically correct.

Q11. A. He had a ____impression of rain pounding on the packed earth.
B. The judges determined that the law was too ____ to be fairly enforced.
(a)exasperate
(b)clear
(c)vague
(d)difficult
(e)tenet

S11. Ans.(c)
Sol. vague-of uncertain, indefinite, or unclear character or meaning.

Q12. A. Failure to wrestle teenagers out of bed before a viewing will also ____potential buyers
B. Further police activity may _____ victims from being candid with police and in court for fear of future investigation.
(a)help
(b)support
(c)create
(d)deter
(e)conspire

S12. Ans.(d)
Sol. deter-discourage (someone) from doing something by instilling doubt or fear of the consequences.Hence the most appropriate word is deter.

Q13. A. In our culture, girls are brought up to____ to the needs of others.
B. New York is a pragmatic place, where people _____ to think more about the how than the why.
(a) young
(b) entrust
(c) conduct
(d) incite
(e) tend

S13. Ans.(e)
Sol. tend- regularly or frequently behave in a particular way or have a certain characteristic.

Q14. A. When price becomes so _____ in consumer thinking, the system gets distorted.
B. Britain is on course for stronger growth in the final quarter after a surge in activity in the _____ services sector.
(a)present
(b)precious
(c)rise
(d)dominant
(e)running

S14. Ans.(d)
Sol. Hence the most appropriate choice is option D.
Dominant-having power and influence over others; a dominant trait or gene. 

Q15. A. The only difference was this time we didn't ____ four goals.
B. He had to ___at the end of his term that he had failed to deliver it.
(a)think
(b)concede
(c)revise
(d)appropriate
(e)assure

S15. Ans.(b)
Sol. concede- admit or agree that something is true after first denying or resisting it.Hence the most appropriate choice is option B.

You May also like to Read:
 

Share your RRB PO Interview Experience with us at contact@bankersadda.com