Professional Knowledge Questions for IBPS SO IT Mains 2017

Dear Aspirants,


Prepare Professional Knowledge Questions for IT Officer Mains Examination. Solve these questions to test your knowledge and to prepare for SO IT Mains Exam. This quiz contains a set of 10 questions from various chapters or subjects like Networking, DBMS, Information Security, Data Structure, Computer Hardware and Software that are important for IT Officer Mains Exam.

Q1. Which of these queries will display the table given below?
Name
Anu
Marry
Rajeev
Mayank

(a) Select employee from name
(b) Select name
(c) Select name from employee
(d) Select employee
(e) Select Anu from Name

Answer: Option (c)

Q2. Multiplexing technique that shifts each signal to a different carrier frequency:
(a) FDM
(b) TDM
(c) CSMA
(d) Both a and b
(e) None of the above

Answer: Option (a)

Q3. A _____ is a property of the entire relation, rather than of the individual tuples in which each tuple is unique.
(a) Rows
(b) Key
(c) Attribute
(d) Fields
(e) Table

Answer: Option (b)

Q4. What is the size of MAC Address?
(a) 16-bits
(b) 32-bits
(c) 48-bits
(d) 64-bits
(e) 10-bits

Answer: Option (c)

Q5. The SQL statement SELECT SUBSTR('ABCDEFG',-5,4) "Substring"   FROM DUAL; prints:
(a) ABC
(b) DEFG
(c) CDEF
(d) AGEF
(e) CDEFG

Answer: Option (c)

Q6. What is the Demilitarized Zone?
(a) The area between firewall & connection to an external network
(b) The area between ISP to Military area   
(c) A cluster of idle systems
(d) A type of Trojan
(e) It is a malware attack

Answer: Option (a)

Q7.  What do you mean by broadcasting in Networking?
(a) It means addressing a packet to all machine
(b) It means addressing a packet to some machine
(c) It means addressing a packet to a particular machine
(d) It means addressing a packet to except a particular machine
(e) It means not addressing any packet

Answer: Option (a)

Q8. The communication mode that supports two-way traffic but only one direction at a time is:
(a) simplex
(b) duplex
(c) half duplex
(d) multiplex
(e) None of the above

Answer: Option (c)

Q9. Which of the following summation operations is performed on the bits to check an error-detecting code?
(a) Codec
(b) Coder-decoder
(c) Checksum
(d) Attenuation
(e) Multiplexer

Answer: Option (c)

Q10. The attribute AGE is calculated from DATE_OF_BIRTH . The attribute AGE is
(a) Single valued
(b) Multi valued
(c) Composite
(d) Derived
(e) All of the above

Answer: Option (d)

To prepare Professional Knowledge for IT Officer, you can get IT Officer Handbook or Video Course by Adda247. The Book is divided into modules that incorporate all the important topics of Networking, DBMS, Web Technology, Operating System, Data Structure, Computer Organization and Microprocessor, Software Engineering and much more.  And you'll not only get the study material framed in modules, exercises and Questionnaire for practice but also Video Solution for Practice Sets.