Reasoning Questions Based on Direction and Ranking for SBI Clerk

Dear Aspirants,

Reasoning Questions for Syndicate Bank PO Exam 2017

Reasoning Questions for SBI Clerk Prelims Exam 2018

Reasoning Ability is an onerous section. With the increasing complexity of questions, it becomes hard for one to give it the cold shoulder. The only way to make the grade in this particular section in the forthcoming banking exams is to practice continuously with all your heart and soul. And, to let you practice with the best of the latest pattern questions, here is the Adda247 Reasoning Quiz based on the exact same pattern of questions that are being asked in the exams.

Directions (1-3): Study the following information and answer the questions given below: 
There are AB axis in such a way that A is in north and B is in south direction. There is XY axis in such a way that X is in west direction and Y is in east direction. AB axis and XY axis intersect at a point Q in such a way that AQ is 13m, QB is 15m, QX is 10m, QY is 22 m.
Sharvan starts walking from point X and walks 18m in south direction and then he takes a turn to his left and walks 30m. Siddharth starts walking from point A and walks 20m in east direction. Dipendra starts walking from point Y and walks 3m in north direction and then he takes a turn to his left and walks 2m and again he takes a turn to his left and walks 18m.

Q1. Point B is in which direction with respect to Dipendra’s current position?
(a) south
(b) south-east
(c) south-west
(d) west
(e) north-west

Q2. Point Y is in which direction with respect to Sharvan’s current position?
(a) north
(b) east
(c) north-east
(d) north-west
(e) south

Q3. What is distance between Siddharth’s current position and Sharvan’s current position?
(a) 31m
(b) 33m
(c) 11m
(d) 20m
(e) 25m

Solution (1-3):

S1. Ans.(d)
Sol.  west

S2. Ans.(c)
Sol.  

S3. Ans.(a)
Sol. 

Directions (4-5): Study the following information carefully and answer the given questions.
Amongst five friends, each got a different percentage of marks in the examination. Anika scored more than Alka but less than Anjali. Anjali scored 70% marks. Anamika scored less marks than only Anshika. The one who scored the minimum marks scored 65% marks and the one who scored the highest, scored 87% marks.

Q4. Who scored the second lowest marks?
(a) Alka
(b) Anshika
(c) Anamika
(d) Anjali
(e) Anika

Q5. Who is the most likely to have scored 82% marks?
(a) Alka
(b) Anika
(c) Anamika
(d) Anshika
(e) Either Anshika or Alka

Solution(4-5):
Anshika(87%) > Anamika > Anjali(70%) > Anika > Alka (65%)

S4. Ans.(e)
Sol.

S5. Ans.(c)
Sol.

Q6.Among P, Q, R, S, T and U, R is taller than only P and U. S is shorter than only T and Q. If each of them is of different heights, who among them will be the third from top when they are arranged in descending order of their heights? 
(a) R
(b) P 
(c) S
(d) Q
(e) None of these

S6. Ans.(c )
Sol. T/Q > T/Q > S > R > P/U > P/U

Q7.Among B, F, J, K and W, each one of them is of different weights, F is heavier than only J. B is heavier than F and W but not as heavy as K. Who among them is the third heaviest ? 
(a) B
(b) F
(c) K 
(d) W
(e) None of these

S7. Ans.(d)
Sol. K > B > W > F > J

Directions (8-9): Study the information given below carefully and answer the questions that follow: 
Neelu started her journey from ‘A’ and walked 10 km eastwards to reach ‘B’, then she turned to her left and walked 3 km to reach ‘C’ and then she turned to her left again and walked 12 km to reach ‘D’. Again she turned to her left and walked 3 km to reach ‘E’.

Q8.How far is she from her starting point ? 
(a) 2 km
(b) 3 km
(c) 1 km
(d) 2.5 km
(e) None of these

Q9.In which direction is point ‘E’ from point ‘A’ ? 
(a) East 
(b) West
(c) North
(d) South 
(e) None of these

Solution(8-9):

S8. Ans.(a)
Sol.

S9. Ans.(b)
Sol.

Q10. Manoj walked 30 metres towards East, took a right turn and walked 40 metres. Then he took left turn and walked 30 metres. In which direction is he now from the starting point ? 
(a) East
(b) South-East
(c) South
(d) North-East
(e) None of these

S10. Ans.(b)
Sol.


Q11.In a class Shubha is 10th from the top and Shubhi is 20th from the bottom. Deepu is 11 ranks below Shubha and 21 ranks above Shubhi. How many students are in the class if list includes all the students of the class? 
(a) 60
(b) 61
(c) 62
(d) 58 
(e) None of these
S11. Ans.(b)
Sol. Total number of student in the class = 61

Q12. Point R is 10 metres north of point A. Point K is exactly in the middle of the points R and A. Point N is 7 metres east of point A. Point M is 7 metres east of point K. Point S is 6 metres north of point M. What is the distance between points S and N?
(a) 3m
(b) 16m
(c) 11m
(d) 12m
(e) None of these

S12. Ans.(c)
Sol.
Q13. Meeta’s rank is 16th from the top and twelfth from the bottom in the class. How many students are there in the class? 
(a) 29
(b) 28
(c) 27
(d) 25 
(e) None of these

S13. Ans.(c)
Sol. Total number of students in the class= (12+16)-1= 27

Q14.Among A, B, C, D and E, A is taller than B but shorter than C. B is taller than only E. C is not the tallest. Who among them will be in the middle if they stand in the order of their height? 
(a) A
(b) C
(c) B
(d) D 
(e) None of these

S14. Ans.(a)
Sol. D > C > A > B > E

Q15.Among P, Q, R, S and T, each of them is of different heights, Q is shorter than only T. P is taller than only S. Who will be third when they are arranged in descending order of their height? 
(a) R
(b) S
(c) T
(d) Q 
(e) None of these

S15. Ans.(a)
Sol. T > Q > R > P > S