English Practice Questions For IBPS Clerk Mains 2017


Dear Aspirants,



This section can be easy as pie if your basics are clear. Sometimes, even those who can communicate very well in English, fail to perform to the best of their ability in the banking exams. So, instead of boiling the ocean, try building up a strong vocabulary, an effective knowledge of grammar, and efficient comprehension skills so as to be on the ball to face this particular section. Here is a quiz being provided by Adda247 to let you practice the best of latest pattern English Questions.

DAY-13 Word Based

Directions (1-10): For each of the words below, a contextual usage is provided. Pick the word/phrase from the alternatives that are most the appropriate substitute in the given context and mark its number as your answer.

Q1. Detonate: The warhead is set to detonate just above the target to maximise the damage.
(a)related
(b)dubious
(c)decorate
(d)fulminate
(e)dismantle

S1. Ans.(d)
Sol. Detonate-explode or cause to explode.

Q2.Hysterical: By the time the police arrived, the victim had become hysterical.
(a)collected
(b)placid
(c)express
(d)overwrought
(e)apathetic

S2. Ans.(d)
Sol. Hysterical-feeling or showing extreme and uncontrolled emotion: marked by hysteria

Q3. Sententious: He tried to encourage his men with sententious rhetoric
(a) sentence
(b) sanctimonious
(c) complex
(d) redundant
(e) uncertain

S3. Ans.(b)
Sol. Sententious- given to moralizing in a pompous or affected manner, terse, aphoristic, or moralistic in expression

Q4. Vigour: They set about their work with youthful vigour and enthusiasm.
(a)start
(b)strict
(c) robustness
(d)nature
(e) intelligence

S4. Ans.(c)
Sol.  Vigour -Physical strength and good health, effort, energy, and enthusiasm.

Q5. Emphatic: They were emphatic about their political differences.
(a)ambiguous
(b)obscure
(c)uncertain
(d)vehement
(e) vague

S5. Ans.(d)
Sol. Emphatic -expressing something forcibly and clearly,(of a word or syllable) bearing the stress.

Q6. Tyranny: Self-expression and individuality are the greatest weapons against tyranny
(a)natural
(b)despotism
(c)trial
(d)democracy 
(e)trump

S6. Ans.(b)
Sol.Tyranny- cruel and oppressive government or rule, a state under cruel and oppressive government, cruel, unreasonable, or arbitrary use of power or control.

Q7. Suffusion: He suffered from suffusion of blood on the brain.
(a)corner
(b)ascent
(c)infusion
(d)relaxation
(e) rise

S7. Ans.(c)
Sol. Suffusion: the act or process of suffusing or state of being suffused with something; specifically: the spreading of a fluid of the body into the surrounding tissues, a suffusion of blood.

Q8. Precarious: He was unable to get down from his precarious position on the rocks.
(a)initial
(b)strong
(c)guarded
(d)risky
(e)new

S8. Ans.(d)
Sol. Precarious- not securely held or in position; dangerously likely to fall or collapse. Synonyms- uncertain, insecure, unreliable, unpredictable, undependable, risky, hazardous

Q9. Surly- the surly receptionist told us we'd have to wait outside in the rain
(a) common
(b) trend
(c) extent
(d) sulky
(e) plan

S9. Ans.(d)
Sol. Option D is related to the word given. 

Q10. Pique- A talented youngster who smashes his guitar in a fit of pique finds it magically reassembled just in time for a crucial concert.
(a) priority
(b) major
(c) resentment
(d) outdoor
(e) factor

S10. Ans.(c)
Sol. Pique means a feeling of irritation or resentment resulting from a slight, especially to one's pride, arouse (interest or curiosity), feel irritated or resentful.
C is the correct choice.

Directions (11-15): In question given below there are three sentences. Each sentence has a pair of words/phrases that are highlighted. From the highlighted word(s)/phrase(s), select the most appropriate words(s)/phrase(s) to form correct sentences. Then below the group of sentences 5 options are given, with each option having sequence of choices either (a) or (b) and so on. Choose the option which is giving the correct sequence of the choices.
    
Q11. A. whole bloc[1]/block[2] of students got together to complain.
B. The chef placed the steak in the hot pan to sear[1]/seer[2] the outside.
C. the area team[1]/teems[2] with entrepreneurs hoping to hit upon the next big thing.
(a)121
(b)112
(c)111
(d)221
(e)212

S11. Ans.(b)
Sol. a whole bloc of students got together to complain.
bloc - An alliance or a group (of political parties or countries)
Block- A large solid piece of hard material with flat surface on each side
Sear-Burn or scorch with sudden intense heat
Seer:  A person of supposed supernatural insight who sees visions of the future
Teem: Be full of or swarming with
Team:  A group of players forming one side in a competitive game or sport

Q12. A. I strolled a discrete[1]/ Discreet[2] distance from her side as we entered the gardens
B. The Principle/principal thing that is lacking is sentence accent and variety in the inflection of phrases.
C. The struggle that followed was, however, destined once more to be a duel[1]/Dual[2] between Russia and Turkey.
(a)212
(b)221
(c)121
(d)112
(e)111

S12. Ans.(c)
Sol. Discreet: Careful or prudent in speech or actions, especially in order to avoid giving offence or attracting attention
Discrete: Individually separate or distinct
Principle: A fundamental truth or proportion serving as the foundation for belief or action
Principal: First in order of importance, main
Dual: Consisting of two parts, elements or aspects
Duel: (Historical) A pre-arranged contest with deadly weapons between two persons to settle a point of honor

Q13. A. Banging the cymbal[1]/ Symbol[2] loudly, the musician marched through the parade to his own beat.
B. I Prey[1]/pray[2] to the gods it does not force me to destroy the histories, so that someday, someone will have the strength I lack.
C. she was still maize[1]/mazed[2] with the drug she had taken
(a)221
(b)121
(c)122
(d)211
(e)112

S13. Ans.(c)
Sol. Symbol: A thing that represents or stands for something else, especially a material object representing something abstract.
Cymbal: A musical instrument consisting of a slightly concave round brass plate that is either struck against one another or struck with a stick
Pray: Address a prayer to God
Prey: An animal hunted or killed by another animal for food
Maize: A cereal plant that yields corn
Maze:: A confusing mass of information

Q14. A. The man who essay[1]/assayed[2] gold was more than a technician.
B. Thousands of troup[1]/troops[2] of enemy soldiers have been observed approaching the capital city.
C. Somehow I get the idea that you will find it harder to be idol[1]/idle[2] than working.
(a)222
(b)212
(c)112
(d)111
(e)211

S14. Ans.(a)
Sol. Assay- determine the content or quality of (a metal or ore); attempt.
Essay-   to put to a test; to make an often tentative or experimental effort to perform
Troop: A soldiers or members of the armed forces
Troup: A group of dancers, actors or other entertainers who move from place to place performing at different venues
Idol:  An image or representation of a god used as an object of worship
Idle:  Avoiding work, lazy

Q15. A. He tried in vain[1]/vein[2] to get the whole world to be won over to liberal toleration within one or two generations.
B. "a car collided with a stationary[1]/Stationery[2]  vehicle
C. research gives insight[1]/incite[2] into the theory of evolution.
(a)111
(b)112
(c)212
(d)222
(e)221

S15. Ans.(a)
Sol. Vain: A person who has or shows an excessively high opinion of his/her appearance and abilities
Vein: Any of the tubes forming a part of the circulatory system by which blood is conveyed to all parts of the body towards the heart
Stationary: Not moving
Stationery: Paper or other material needed for wiring
Incite: To encourage or stir up (behaviour that is violent and unlawful)
Insight: The ability or capacity to gain an accurate, deep and intuitive understanding of something

You May also like to Read: