English Language for NABARD Assistant Manager exam 2018: 15th April 2018

Dear Aspirants,

English Questions For SBI Clerk Prelims 2018

This section can be easy as pie if your basics are clear. Sometimes, even those who can communicate very well in English, fail to perform to the best of their ability in the banking exams. So, instead of boiling the ocean, try building up a strong vocabulary, an effective knowledge of grammar, and efficient comprehension skills so as to be on the ball to face this particular section. Here is a quiz of  Error Detection being provided by Adda247 to let you practice the best of latest pattern English Questions.


Directions (1-5): Read each sentence to find out whether there is any grammatical or idiomatic error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. The number of that part is the answer. If there is 'No error', the answer is (5). (Ignore error of punctuations, if any)

Q1. Harshvardhan said he was looking forward(1)/ to serve his roots, as he had spent(2)/ the first 15 years of his life(3)/ in the streets of old Delhi(4)/. No error(5)
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4
(e) 5

S1. Ans.(b)
Sol.2; Replace 'serve' with 'serving' (The verb 'look forward to' is a transitive verb. A transitive verb requires a direct object. So the direct object should be the gerund(noun) form of the verb 'to serve', i.e. 'serving'

Q2. A family office has to(1)/ execute all tasks related to(2)/ manage the wealth of(3)/ the upper-rich family(4)/. No error(5)
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4
(e) 5

S2. Ans.(c)
Sol.3; Replace 'manage' with 'managing'

Q3. Service providers in the financial industry, specially private banks(1)/ and wealth management firms, are increasingly(2)/ forced to standardise their(3)/  products to optimise profit(4)/. No error(5)
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4
(e) 5

S3. Ans.(a)
Sol.1; Replace 'specially' with 'especially'

Q4. Social or impact funds are private equity-like funds(1)/ that pool money from investors(2)/ and put it to work in a portfolio of ventures(3)/ that meet the funds' objectives(4)/. No error(5)
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4
(e) 5

S4. Ans.(d)
Sol.4; Replace 'objective' with 'objectives'

Q5. While residential land purchases(1)/ have benefitted many investors(2)/ buying land can be risky,(3)/ especially for a NRI(4)/. No error(5)
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4
(e) 5

S5. Ans.(d)
Sol.4; Replace 'a' with 'an'

Directions(6-10): In each question below, four words printed in bold type are given. These are numbered 1),2),3)and 4). One of these words printed in bold may either be wrongly spelt or inappropriate in the context of the sentence. Find out the word that is inappropriate or wrongly spelt, if any. The number of that word is your answer. If all the words printed in bold are correctly spelt and appropriate in the context of the sentence then mark(5), i.e. 'All Correct', as your answer. 

Q6. All the competitors1)/ completed2)/ the race3)/, with just one excepsion4)/. All Correct5)
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4
(e) 5

S6. Ans.(d)
Sol.4; The correct spelling is 'exception'

Q7. Poor posture1)/ can lead2)/ to muscular3)/ problems4)/ in later life. All Correct5)
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4
(e) 5

S7. Ans.(e)
Sol.5; All Correct

Q8. The pump1)/ shut off2)/ as a result3)/ of a mechanikal4)/ failure. All Correct5)
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4
(e) 5

S8. Ans.(d)
Sol.4; The correct spelling is 'mechanical'

Q9. The Principal1)/ gave a very pompous2)/ speach3)/ about 'The portals of learning'4)/. All Correct5)
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4
(e) 5

S9. Ans.(c)
Sol.3; The correct spelling is 'speech'

Q10. Copeing1)/ with her mother's long illness2)/ was a heavy load3)/ to bear4)/. All correct5)
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4
(e) 5

S10. Ans.(a)
Sol.1; The correct spelling is 'coping'

Directions(11-15): In the following passage, some of the words have been left out, each of which is indicated by a number. Find the suitable word from the options given against each number and fill up the blanks with the appropriate words to make the paragraph meaningfully complete.

A camel and a jackal were friends. One day the jackal(11)his friend to a big sugar-cane farm. It was on the opposite of the river. After a(12)meal the jackal began to howl loudly. The frightened camel pleaded(13)the jackal not to do so. The jackal said, "Friend, I have this habit after every meal. I cannot help it." Soon the farmers arrived and gave sound thrashing to the camel. When the camel crossed the river the jackal joined him on his back. In the mid-stream the camel took a deliberate dip(14)the water. When the jackal cried out in terror, the camel said casually: "I have the habit of rolling in the water after every meal." The poor jackal was(15).

Q11.(a) brought
(b) bought
(c) took
(d) taken
(e) invites

S11. Ans.(c)
Sol. 'took' as the sentence is in past tense

Q12.(a) daily
(b) desirous
(c) delicacy
(d) dinner
(e) sumptuous

S12. Ans.(e)
Sol. 'sumptuous' means lavish or splendid. Thus, the jackal howled after having the sumptuous meal

Q13.(a) to
(b) for
(c) on
(d) with
(e) before

S13. Ans.(d)
Sol. 'with' as 'pleaded with' is a phrase

Q14.(a) onto
(b) in
(c) within
(d) down
(e) on

S14. Ans.(b)
Sol. 'in' as the camel took a deliberate dip in the water.

Q15.(a) sank
(b) sinking
(c) drowning
(d) drowned
(e) wetting

S15. Ans.(d)
Sol. 'drowned' as when the camel took a deliberate dip, the jackal sitting on his back drowned