Computer Questions for IBPS RRB Mains 2017

Dear Readers,

Computer Questions for IBPS RRB Mains 2017

Computer efficiency is now important in almost every stream and computer awareness is an important section in bank recruitment Examination. Practice with these 15 questions of Computer Knowledge for IBPS RRB Mains Exam 2017.

Q1. Choose the odd one out:
(a) Brute force attack
(b) Virtual Reality
(c) Unethical Phreaker
(d) Keystroke logging
(e) Cross-site Scripting

S1. Ans.(b)
Sol. Except Virtual Reality all other are obvious security threats to computers and data.

Q2. The type of threats on the security of a computer system or network are ……………………..
i) Interruption   ii) Interception     iii) Modification
iv) Creation       v) Fabrication 
(a) i, ii, iii and iv only
(b) ii, iii, iv and v only
(c) i, ii, iii and v only
(d) iii, iv and v only
(e) All i, ii, iii, iv and v

S2. Ans.(c)
Sol. Except Creation all other actions performed by unauthorised and suspicious person.

Q3. State whether true or false:
i) A worm mails a copy of itself to other systems.
ii) A worm executes a copy of itself on another system.
iii) A worm cannot be spread without a human action, (such as running an infected program) to keep it going.
(a) True, False, True
(b) False, True, True
(c) True, True, False
(d) False, False, False
(e) True, True, True

S3. Ans.(c)
Sol. Worms spread from computer to computer, but unlike a virus, it has the capability to travel without any human action.

Q4. Which of the following would most likely not be a symptom of a virus?
(a) Existing program files and icons disappear
(b) The CD-ROM stops functioning
(c) The web browser opens to an unusual home page
(d) Odd message or images are displayed on the screen
(e) None of these

S4. Ans.(b)
Sol. Except option (b) all others are the symptoms of a computer virus.

Q5. VIRUS stands for___________.
(a) Vital Information Resources Under Siege
(b) Viral Important Record User Searched
(c) Very Interchanged Result Until Source
(d) Very Intelligent Resources Under Search
(e) None of these

S5. Ans.(a)
Sol. VIRUS stands for Vital Information Resources Under Siege

Q6. A virus that migrates freely within a large population of unauthorized email user is called a __________.
(a) worm
(b) flame war
(c) macro
(d) plagiarism
(e) None of these

S6. Ans.(c)
Sol. A macro virus is a virus that is written in a macro language: a programming language which is embedded inside a software application (e.g., word processors and spreadsheet applications)

Q7. The first Computer Virus is:
(a) Creeper
(b) Sasser
(c) Blaster
(d) All of the above
(e) None of these

S7. Ans.(a)
Sol. Creeper virus is a computer virus that is most commonly recognized as the first computer virus.

Q8. Which of the following statements is incorrect about the UNIQUE KEY constraint?
(a) Unique key columns do not accept duplicate values.
(b) One table can have only one unique key.
(c) By default, unique key columns accept null values unless the NOT NULL constraint is specified.
(d) The same combinations of columns should not make both unique and primary keys.
(e) None of these

S8. Ans.(b)
Sol. Since one table can have at the most one primary key to avoid duplicates in other columns of the table, unique key can be defined. We can make one or more unique keys in a single table.

Q9. Which of the following heading elements displays text with the same size as the normal text written in an HTML document?
(a) <H1>
(b) <H2>
(c) <H3>
(d) <H4>
(e) <H5>

S9. Ans.(d)
Sol. The text written within the H4 element has the same size as the normal plain text, whereas the text written within the H1, H2 and H3 elements are larger than the normal text. Text written within the H5 and H6 elements has smaller size than the normal text.

Q10. Which of the following HTML tags is a logical style tag?
(a) <B>
(b) <I>
(c) <SMALL>
(d) <ABBR>
(e) None of these

S10. Ans.(d)
Sol. In HTML, logical style tags specify that the enclosed text has a specific meaning, context, or usage. The <ABBR> is a logical style tag, which conveys to the Web browser that the text enclosed within this tag is an abbreviation.

Q11. What does DDoS stand for?
(a) Data Denial-of-Service
(b) Distributed Denial-of-Service
(c) Distributed Data of Server
(d) Distribution of Data Service
(e) None of these

S11. Ans.(b)
Sol. Distributed Denial-of-Service (DDoS) attack is a type of attack that is carried out by using multiple computers. These DDoS attacks aim at targeting computer networks of an organisation, such as Digital Subscriber Line (DSL) and cable.

Q12. Which of the following statements is incorrect about a message-switched network?
(a) It reduces traffic congestion.
(b) It allows prioritizing of messages.
(c) It allows broadcasting of messages.
(d) It is an inexpensive network.
(e) It is not compatible with videoconferencing.

S12. Ans.(d)
Sol. In a message-switched network, a packet containing the entire message is transmitted over the network. It is a more expensive network.

Q13. Which of the following statements is false in the context of client/server network?
(a) It is expensive to set up.
(b) It requires a specialized server.
(c) It is a slow network.
(d) It is highly secure.
(e) It is a congested network.

S13. Ans.(c)
Sol. The client/server network contains a centralised server that manages and controls all the other nodes of the network. It is expensive as it requires NOS and a specialized server system. It is highly secure and processes good speed. However, it becomes congested when more clients simultaneously request for a service to the server.

Q14. A pathway inside a computer that carries data between hardware components is called _____________.
(a) carrier signal
(b) data bus
(c) digital signal
(d) analog signal
(e) switching

S14. Ans.(b)
Sol. A data bus connects internal components to the motherboard and acts as a carrier for the data.

Q15. Which of the following is related to simplex communication?
(a) Single wire and two-sided communication
(b) Television
(c) Two-wire communication
(d) Walkie-talkie
(e) None of these

S15. Ans.(b)
Sol. Television is an example of simplex communication.

You may also like to read:

      

CRACK IBPS PO 2017



11000+ (RRB, Clerk, PO) Candidates were selected in IBPS PO 2016 from Career Power Classroom Programs.


9 out of every 10 candidates selected in IBPS PO last year opted for Adda247 Online Test Series.

No comments