Current Affairs Questions for IBPS RRB PO and Clerk 2017: 18th September 2017

Dear Readers,

Current-Affairs-Questions

Current Affairs Questions Based on The Hindu

Welcome to the world of Current Affairs 2017. With IBPS RRB PO and Clerk Mains round the corner, it should be your priority to cover every aspect of Current Affairs on a daily basis for IBPS RRB PO and Clerk Mains so that you can do well in the exam. These current affairs are based on current news. Let us see how many questions you attempt accurately.

Q1. Which of the following movie was recently awarded the Golden Lion at the 74th Venice Film Festival?
(a) La La Land
(b) The Revenant
(c) Moonlight
(d) The Shape of Water
(e) The Ultimate Journey

S1. Ans.(d)
Sol. Guillermo del Toro’s 'The Shape of Water' was awarded the Golden Lion at the 74th Venice Film Festival. The film, a romantic monster movie starring Sally Hawkins and Michael Shannon, declared as the best movie.

Q2. Environmental Ministry has recently inaugurated a two-day conference on “Sustainable landscapes and forest ecosystems: Theory to Practice”. It had launched the campaign named ____________ on the occasion. 
(a) Nature with Us
(b) Forests- Our Saviour
(c) Wood is Good
(d) Together with Nature
(e) Our World Our Future

S2. Ans.(c)
Sol. Environmental Minister Dr. Harsh Vardhan inaugurated a two-day conference on “Sustainable landscapes and forest ecosystems: Theory to Practice”. Dr. Harsh Vardhan launched the “Wood is Good” campaign on the occasion.

Q3. Name the person that was elected as Chair of Ethics Commission of the International Olympic Committee (IOC) for a four-year term.
(a) Ban Ki-moon
(b) Takehiko Nakao
(c) Thomas Bach
(d) Nathan Colter
(e) Adams Johansson

S3. Ans.(a)
Sol. Former United Nations (UN) Secretary-General Ban Ki-moon was elected as Chair of Ethics Commission of the International Olympic Committee (IOC) for a four-year term. Ban succeeds Youssoupha Ndiaye of Senegal whose term has come to an end.

Q4. In which of the following state, Suzuki Motor has decided to invest more than Rs 1,150 crore along with Japanese partners Toshiba and Denso to set up India's first lithium-ion battery facility?
(a) Madhya Pradesh
(b) Gujarat
(c) Karnataka
(d) Tamil Nadu
(e) Odisha

S4. Ans.(b)
Sol. Suzuki Motor will invest more than Rs 1,150 crore along with Japanese partners Toshiba and Denso to set up India's first lithium-ion battery facility in Gujarat.

Q5. Name the lender that has topped the list of the country’s top 50 brands according to a report released by marketing and advertising conglomerate WPP Plc and Kantar Millward Brown.
(a) Staten Bank of India
(b) ICICI Bank
(c) Axis Bank
(d) HDFC Bank
(e) Allahabad Bank

S5. Ans.(d)
Sol. India’s second largest private sector bank HDFC Bank topped the list of the country’s top 50 brands according to a report released by marketing and advertising conglomerate WPP Plc and Kantar Millward Brown. The bank has retained the top slot for the fourth year in a row. Banks and telcos dominate the listing, WPP’s BrandZ Top 50.

Q6. MPEDA has recently received the Rajbhasha Keerti Award at National level from President Ram Nath Kovind. What does 'D' stands for in MPEDA?
(a) Deployment
(b) Domestic
(c) Documentry
(d) Delayed
(e) Development

S6. Ans.(e)
Sol. The Marine Products Export Development Authority (MPEDA) has been awarded National level Rajbhasha Keerti Award for the third consecutive year. MPEDA Chairman A Jayathilak received the award from President Ram Nath Kovind.

Q7. India's first Centre for Animal Law has been recently established at the city-based NALSAR University of Law. This University is situated in ______________.
(a) Andhra Pradesh
(b) Telangana
(c) Karnataka
(d) Haryana
(e) Maharashtra

S7. Ans.(b)
Sol. India's first Centre for Animal Law has been established at the city-based NALSAR University of Law in Hyderabad, Telangana. Union Minister for Women and Child Development Maneka Gandhi inaugurated the centre.

Q8. The Government of India has signed a loan deal worth $76 million with JICA for a project to upgrade the environment management plan at Alang-Sosiya ship recycling yards. What does 'C' stands for in JICA?
(a) Climate
(b) Circular
(c) Coverage
(d) Cooperation
(e) Collaboration

S8. Ans.(d)
Sol. The Government of India signed a loan deal worth $76 million with Japan International Cooperation Agency (JICA) for a project to upgrade the environment management plan at Alang-Sosiya ship recycling yards.

Q9. Name the nation-wide campaign that was launched recently by President Ram Nath Kovind ______________ from Uttar Pradesh.
(a) Swachhata Hi Sewa
(b) Safai Hi Sadhana
(c) Swachhata Se Siddhi
(d) Swachhata Se Shreshthata
(e) Swachhata Hi Manokamna

S9. Ans.(a)
Sol. President Ram Nath Kovind launched a nation-wide campaign Swachhata Hi Sewa from Kanpur, Uttar Pradesh. He will administer nation-wide Swachhta Hi Seva pledge initiating parallel action in all the two lakh 50 thousand plus Gram Panchayats and cities in India.

Q10. The book titled 'Unstoppable: My Life So Far' is authored by ________________.
(a) Serena Williams
(b) MArtina Hingis
(c) Maria Sharapova
(d) Corolina Marine
(e) P V Sindhu

S10. Ans.(c)
Sol. The book titled 'Unstoppable: My Life So Far' authored by tennis star Maria Sharapova was unveiled. The book talks about Sharapova’s rise from nowhere to tennis stardom, and the unending fight to stay on top.

Q11. Which of the following state has been formally awarded the rights to host the 36th National Games?
(a) Maharashtra
(b) Goa
(c) Tamil Nadu
(d) Odisha
(e) Kerala

S11. Ans.(b)
Sol. The Indian Olympic Association (IOA) formally awarded to Goa the rights to host the 36th National Games. The announcement was made by the state sports minister Manohar Ajgaonkar.

Q12. The International Day of Democracy is observed across the world on ____________.
(a) 18 September
(b) 19 September
(c) 12 September
(d) 15 September
(e) 11 September

S12. Ans.(d)
Sol. The International Day of Democracy is observed across the world on 15 September. The theme for the year 2017 is ‘Democracy and Conflict prevention’.

Q13. The world's oldest person Violet Mosse-Brown has died recently at the age of 117. She was from which country?
(a) South Africa
(b) USA
(c) Jamaica
(d) Indonesia
(e) Russia

S13. Ans.(c)
Sol. The world's oldest person Violet Mosse-Brown from Jamaica has died at the age of 117. She was born on March 10, 1900, in Jamaica.

Q14. The International Day for the Preservation of the Ozone Layer is observed globally on 16 September every year. The theme for 2017 is 'Caring for all life under the sun'.
(a) 16 September
(b) 19 September
(c) 12 September
(d) 15 September
(e) 11 September

S14. Ans.(a)
Sol. The International Day for the Preservation of the Ozone Layer is observed globally on 16 September every year. The theme for 2017 is 'Caring for all life under the sun'.

Q15. The theme for International Day of Democracy for year 2017 is ________________.
(a) Democracy: The Power
(b) Democracy and Human Rights Prevention
(c) Democracy and World
(d) Democracy and Right Protection
(e) Democracy and Conflict Prevention

S15. Ans.(e)
Sol. The International Day of Democracy is observed across the world on 15 September. The theme for the year 2017 is ‘Democracy and Conflict prevention’.                                                      


CRACK IBPS PO 2017



11000+ (RRB, Clerk, PO) Candidates were selected in IBPS PO 2016 from Career Power Classroom Programs.


9 out of every 10 candidates selected in IBPS PO last year opted for Adda247 Online Test Series.