Current Affairs Questions for IBPS RRB PO and Clerk 2017: 12th October 2017

Dear Readers,

Current-Affairs-Questions
Current Affairs Questions Based on The Hindu

Welcome to the world of Current Affairs 2017. With IBPS RRB PO and Clerk Mains round the corner, it should be your priority to cover every aspect of Current Affairs on a daily basis for IBPS RRB PO and Clerk Mains so that you can do well in the exam. These current affairs are based on current news. Let us see how many questions you attempt accurately.

Q1. World Mental Health Day is observed on ______________.
(a) 9 October
(b) 12 October
(c) 15 October
(d) 10 October
(e) 5 October
S1. Ans.(d)
Sol. World Mental Health Day is observed on 10 October every year, with the overall objective of raising awareness of mental health issues around the world and mobilizing efforts in support of mental health. 'Mental health in the workplace' is the theme of World Mental Health Day 2017.

Q2. In the latest World Economic Outlook released, International Monetary Fund (IMF) lowered India’s growth forecast for 2017 to _____________ from its earlier estimate of 7.2 percent.
(a) 7.0%
(b) 6.7%
(c) 6.9%
(d) 6.5%
(e) 6.8%
S2. Ans.(b)
Sol. The International Monetary Fund (IMF) has trimmed India’s growth forecast for Financial Year 2017-18. In its latest World Economic Outlook released, the IMF lowered India’s growth forecast for 2017 to 6.7% from its earlier estimate of 7.2 percent.

Q3. Name the person who has been recently appointed as the new president of US India Business Council (USIBC).
(a) Oumang Nautiyal
(b) Mona Juyal
(c) Nisha Desai Biswal
(d) Deepti Jamwal
(e) Sugandha Krishnamurthy
S3. Ans.(c)
Sol. Nisha Desai Biswal, former Indian-American assistant secretary of state for South and Central Asia has been appointed as the new president of US India Business Council (USIBC).

Q4. Prime Minister Narendra Modi has recently approved ____________ specifically for setting up Aadhaar centres in post offices.
(a) Rs 2,000 crore
(b) Rs 2,500 crore
(c) Rs 2,200 crore
(d) Rs 3,000 crore
(e) Rs 2,800 crore
S4. Ans.(a)
Sol. Prime Minister Narendra Modi has approved Rs 2,000 crore specifically for setting up Aadhaar centres in post offices, a move that will see private contractors phased out from the data collection process.

Q5. Name the state government that has implemented the Senior Citizen Health Insurance Scheme (SCHIS) to provide easy access to curative geriatric health care services by way of additional cover.
(a) Jharkhand
(b) Himachal Pradesh
(c) Andhra Pradesh
(d) Assam
(e) Meghalaya
S5. Ans.(b)
Sol. Himachal Pradesh government implemented the Senior Citizen Health Insurance Scheme (SCHIS) to provide easy access to curative geriatric health care services by way of additional cover. The scheme would provide top-up coverage of Rs 30,000 per senior citizen to all existing Rashtriya Swasthya Bima Yojna (RSBY) smart card holders.

Q6. The theme of International Day of the Girl Child 2017 is _________________________.
(a) Empower Girls, Illuminate the Future
(b) Powerful Girl Child, Powerful World
(c) The Power of the Adolescent Girl: Vision for 2030
(d) Empowerment of Girl Child: Mission 2025
(e) None of the given themes are correct
S6. Ans.(c)
Sol. Since 2012, 11 October has been marked as the International Day of the Girl Child. The day aims to highlight and address the needs and challenges girls face while promoting girls' empowerment and the fulfilment of their human rights. This year’s theme is “The Power of the Adolescent Girl: Vision for 2030.”

Q7. Name the Indian lender that has committed financial assistance of Rs. 10 crore to the Indian Armed Forces to support the defence personnel.
(a) ICICI Bank
(b) Axis Bank
(c) SBI
(d) HDFC Bank
(e) IDBI Bank
S7. Ans.(a)
Sol. ICICI Bank, the country's largest private sector bank by consolidated assets, committed financial assistance of Rs. 10 crore to the Indian Armed Forces. This contribution by ICICI Bank would be made in two equal tranches. This fund will be used for two programs. The first will support post-graduation education of the widows of the soldiers and education for their wards. The second program will provide financial assistance for marriages of the daughters of ex-servicemen.

Q8. Visa has tied up with the ________________ government for Digital Dhan Sankalp project to develop one of its city into India’s first ‘less cash’ city.
(a) Uttar Pradesh
(b) Kerala
(c) Telangana
(d) Andhra Pradesh
(e) Punjab
S8. Ans.(d)
Sol. Visa has tied up with the Andhra Pradesh government for Digital Dhan Sankalp project. It is an initiative to develop Visakhapatnam into India’s first ‘less cash’ city.

Q9. Name the person who has been concurrently accredited as the next Ambassador of India to the Principality of Monaco.
(a) Sanjeevan Patra
(b) Vinay Mohan Kwatra
(c) Suranjan Prabhakar
(d) Nirmal Dasu
(e) Jeevan Das Basu
S9. Ans.(b)
Sol. Shri Vinay Mohan Kwatra has been concurrently accredited as the next Ambassador of India to the Principality of Monaco, with residence in Paris. Mr Kwatra is presently Ambassador of India to France.

Q10. Since 2012 ____________ has been marked as the International Day of the Girl Child to highlight and address the needs and challenges girls face while promoting girls' empowerment and the fulfillment of their human rights.
(a) 15 October
(b) 13 October
(c) 9 October
(d) 11 October
(e) 12 October
S10. Ans.(d)
Sol. Since 2012, 11 October has been marked as the International Day of the Girl Child. The day aims to highlight and address the needs and challenges girls face while promoting girls' empowerment and the fulfilment of their human rights. This year’s theme is “The Power of the Adolescent Girl: Vision for 2030.”

Q11. Name the Bank that has bought an additional 7% stake in Small Industries Development Bank of India (SIDBI) for Rs 900 crore from public sector lender IDBI Bank Ltd.
(a) NABARD
(b) SBI
(c) RBI
(d) BOB
(e) Syndicate Bank
S11. Ans.(a)
Sol. The National Bank for Agriculture and Rural Development (NABARD) has bought an additional 7% stake in Small Industries Development Bank of India (SIDBI) for Rs 900 crore from public sector lender IDBI Bank Ltd. This is the largest investment made by the apex rural financial institution so far, and raises its total shareholding in Sidbi to 10%.

Q12. Name the country that has created history by becoming the smallest country in the world to qualify for the 2018 World Cup.
(a) Trinidad
(b) Tobago
(c) Iceland
(d) San Marin
(e) Nauru
S12. Ans.(c)
Sol. Iceland created history by qualifying for the 2018 World Cup. This is the first time that Iceland qualified for the World Cup. Gylfi Sigurdsson and Johann Berg Gudmundsson scored 2-0 against Kosovo to bag a spot in Group I of UEFA (Union of European Football Associations) World Cup Qualifying. Iceland became the smallest country to clinch a position at the 21st FIFA World Cup. The previous smallest country to have reached the World Cup was Trinidad & Tobago.

Q13. Axis Bank Ltd has recently completed the acquisition of mobile wallet firm Freecharge and appointed _____________ as its CEO.
(a) Tribhuvan Tripathi
(b) Sangram Singh
(c) Hariram Singh
(d) Deepak Kumar
(e) Pradeep Chaddha
S13. Ans.(b)
Sol. Axis Bank Ltd has recently completed the acquisition of mobile wallet firm Freecharge and appointed Sangram Singh as its CEO.  He has replaced Jason Kothari.

Q14. Maharashtra CM Devendra Fadnavis launched a web portal named ____________ that will help people get information about all the government schemes that they are eligible for.
(a) MahaYojana
(b) YojanaGuru
(c) MahaSarathi
(d) MahaLabharthi
(e) Maharathi
S14. Ans.(d)
Sol. Chief minister Devendra Fadnavis launched ‘MahaLabharthi‘ web portal that will help people get information about all the government schemes that they are eligible for. The government is now working to connect the web portal with other websites, to allow people to apply for the welfare schemes.

Q15. What is the theme of World Mental Health Day 2017?
(a) Healthy Mind, Healthy Body
(b) Mental Health, To be Taken Care
(c) Mental health in the workplace
(d) Healthy World for Healthy Mind
(e) None of the Given themes is correct
S15. Ans.(c)
Sol. World Mental Health Day is observed on 10 October every year, with the overall objective of raising awareness of mental health issues around the world and mobilizing efforts in support of mental health. 'Mental health in the workplace' is the theme of World Mental Health Day 2017.


You may also like to Read:
               

    CRACK IBPS PO 2017



    11000+ (RRB, Clerk, PO) Candidates were selected in IBPS PO 2016 from Career Power Classroom Programs.


    9 out of every 10 candidates selected in IBPS PO last year opted for Adda247 Online Test Series.