Current Affairs Questions for IBPS RRB PO and Clerk 2017: 13th October 2017

Dear Readers,

Current-Affairs-Questions
Current Affairs Questions Based on The Hindu

Welcome to the world of Current Affairs 2017. With IBPS RRB PO and Clerk Mains round the corner, it should be your priority to cover every aspect of Current Affairs on a daily basis for IBPS RRB PO and Clerk Mains so that you can do well in the exam. These current affairs are based on current news. Let us see how many questions you attempt accurately.

Q1. Name the person who has been appointed the new chairman of Film and Television Institute of India (FTII).
(a) Gajendra Chauhan
(b) Prashant Pathrabe
(c) Anupam Kher
(d) Naseeruddin Shah
(e) Girish Karnad
S1. Ans.(c)
Sol. Actor Anupam Kher has been appointed the new chairman of Film and Television Institute of India (FTII), located in Pune. He succeeds former television actor Gajendra Chauhan.

Q2. Mixed pair of Jemson Ningthoujam and Ankita Bhakat clinched the gold medal from the World Archery Youth Championship. The Championship was held in ____________.
(a) Bulgaria
(b) Nigeria
(c) Singapore
(d) Argentina
(e) UAE
S2. Ans.(d)
Sol. Mixed pair of Jemson Ningthoujam and Ankita Bhakat clinched the gold medal as India returned with three medals from the World Archery Youth Championship in Rosario, Argentina.

Q3. FIFA has decided to suspend the Football Federation of which country with immediate effect?
(a) Sri Lanka
(b) Bhutan
(c) Nepal
(d) UAE
(e) Pakistan
S3. Ans.(e)
Sol. FIFA has decided to suspend the Pakistan Football Federation (PFF) with immediate effect in accordance with the decision of the Bureau of the FIFA Council on account of undue third-party interference.

Q4. In a landmark verdict, the Supreme Court of India ruled that sex with a wife who is under 18 years of age is rape and therefore a crime. Under which section of IPC ‘Rape’ comes?
(a) Section 375
(b) Section 453
(c) Section 170
(d) Section 234
(e) Section 175
S4. Ans.(a)
Sol. In a landmark verdict, the Supreme Court of India ruled that sex with a wife who is under 18 years of age is rape and therefore a crime. Before SC ruling, there was an exception in Section 375 rape law provisions that protected a man who had sexual relations with his wife even if she was under 18, which is the age of consent.

Q5. According to the new World Payment Report, the initiatives of the government and the National Payments Corporation of India (NPCI) will help non-cash transactions grow at a compound annual growth rate of _____________ during 2016 to 2020.
(a) 29.0 percent
(b) 26.2 percent
(c) 24.5 percent
(d) 27.6 percent
(e) 23.4 percent
S5. Ans.(b)
Sol. A new World Payment Report stated that the initiatives of the government and the National Payments Corporation of India (NPCI) will help non-cash transactions grow at a compound annual growth rate of 26.2 percent during 2016 to 2020. The World Payment Report 2017 was jointly commissioned by Capgemini and BNP Paribas.

Q6. A Joint Declaration of Intent (JDI) was signed between Ministry of Railways and ____________ in Rail Bhavan for increasing the speed of passenger trains to 200 kmph on 50.50 percent cost-sharing basis.
(a) France
(b) USA
(c) Germany
(d) Japan
(e) Bangladesh
S6. Ans.(c)
Sol. German Railways will assist Indian Railways to make country's existing rail corridors semi-high speed. The semi high-speed trains will run at 200 km per hour. A Joint Declaration of Intent (JDI) was signed between Ministry of Railways and Germany in Rail Bhavan regarding carrying out of feasibility study on existing 643 km Chennai-Kazipet corridor of Indian Railways by German Railways for increasing the speed of passenger trains to 200 kmph on 50.50 percent cost-sharing basis.

Q7. The recently constituted Economic Advisory Council to the Prime Minister (EAC-PM) held its first meeting in New Delhi. The EAC-PM was chaired by _________.
(a) Narendra Modi
(b) Sushma Swaraj
(c) Arun Jaitley
(d) Deepak Kumar
(e) Bibey Debroy
S7. Ans.(e)
Sol. The recently constituted Economic Advisory Council to the Prime Minister (EAC-PM) held its first meeting in New Delhi to deliberate upon and lay out a roadmap to give a leg up to the Indian economy in the short term after GDP growth for the first quarter fell to a three-year low of 5.7%. The EAC-PM was chaired by Dr. Bibey Debroy.

Q8. Name the Indian lender which is creating a 15,000-sqft innovation center in Navi Mumbai which will be the largest innovation center by any financial services company in the country.
(a) ICICI Bank
(b) HDFC Bank
(c) Karnataka Bank
(d) State Bank of India
(e) Bank of Baroda
S8. Ans.(d)
Sol. The nation's largest lender State Bank of India is creating a 15,000-sqft innovation center in Navi Mumbai investing around Rs 100 crore. The center, to be built at its Global IT Centre in Belapur in Navi Mumbai, will be the largest innovation center by any financial services company in the country.

Q9. HSBC has recently announced the launch of a mobile app to help customers track the status of their trade transactions on a real-time basis. The app has been named as ____________________.
(a) Real Time Tracker
(b) Trade Transaction Tracker
(c) Business Tracker
(d) HSBC Real Tracker
(e) None of the given option is correct
S9. Ans.(b)
Sol. HSBC (Hongkong and Shanghai Banking Corporation) announced the launch of a mobile app - Trade Transaction Tracker - to help customers track the status of their trade transactions on a real-time basis. This feature has been built into the existing HSBCnet mobile application and has been launched in selected countries in which HSBC operates, including India.

Q10. As per the report by professional networking giant LinkedIn, what is the ranking of India in contribution to the global pharmaceuticals and biotechnology workforce?
(a) 8th
(b) 5th
(c) 2nd
(d) 9th
(e) 15th
S10. Ans.(c)
Sol. With 13.7 percent contribution to the global pharmaceuticals and biotechnology workforce, India has emerged as the second largest market for the industry, a report by professional networking giant LinkedIn has revealed. The report, detailed in the newly released e-book "The Indian Pharma and Biotech Industry", showed that while New Delhi, Kolkata, and Chandigarh are thriving grounds for talent in this sector in India, talent migration is highest to the US.

Q11. President Ram Nath Kovind recently gave away the National award for senior citizens to Gurbax Singh Sandhu. Mr Sandhu is __________________.
(a) Indian Hockey coach
(b) Indian Boxing coach
(c) Indian Wrestling coach
(d) Indian Tennis coach
(e) Indian Kabaddi coach
S11. Ans.(b)
Sol. President Ram Nath Kovind gave away the National award for senior citizens to Indian boxing coach Gurbax Singh Sandhu and Lal Bahadur Shastri National Award for Excellence in Public Administration, Academics and Management for 2017 to Dr. Bindeshwar Pathak.

Q12. Name the Commonwealth Games bronze medalist who has recently clinched the men's singles title at the Bulgarian International Future Series tournament.
(a) P. Gopinathan
(b) Tanuj Singhal
(c) Vinod Sarabhai
(d) RMV Gurusaidutt
(e) Manveer Gehlot
S12. Ans.(d)
Sol. Commonwealth Games bronze medalist RMV Gurusaidutt clinched the men's singles title at the Bulgarian International Future Series tournament. Gurusaidutt has defeated Muhammed Ali Kurt (Turkey) in a 35- minute match.

Q13. Consumer Electronics major LG Electronics India announced the launch of an exclusive OEM co-branded card in partnership with ________________.
(a) Bajaj Finserv
(b) Tata Power
(c) Vodafone India
(d) LIC
(e) SBI
S13. Ans.(a)
Sol. Consumer Electronics major LG Electronics India announced the launch of an exclusive OEM co-branded card in partnership with Bajaj Finserv. As per the company, the co-branded card will enable customers to buy all LG products at no-cost EMI option across all LG formats.

Q14. Name the Indian pacer who has recently confirmed his retirement from International Cricket.
(a) Zaheer Khan
(b) S. Shreesanth
(c) Ashish Nehra
(d) Mohammad Shami
(e) Vinay Kumar
S14. Ans.(c)
Sol. Indian pacer Ashish Nehra has confirmed his retirement from International Cricket. He will play his last match against New Zealand on November 1, 2017. The 38-year-old has represented India for 18 years. He has played 17 Tests, 120 ODIs and 26 T20Is for India, taking 235 international wickets.

Q15. President Ram Nath Kovind has recently gave away Lal Bahadur Shastri National Award for Excellence in Public Administration, Academics and Management for 2017 to __________________.
(a) Prof. Vinay Katiyar
(b) Prof. Neelmani Srivastava
(c) Dr. Aysh Singhal
(d) Prof. Vikram Singh
(e) Dr. Bindeshwar Pathak
S15. Ans.(e)
Sol. President Ram Nath Kovind gave away the National award for senior citizens to Indian boxing coach Gurbax Singh Sandhu and Lal Bahadur Shastri National Award for Excellence in Public Administration, Academics and Management for 2017 to Dr. Bindeshwar Pathak.



You may also like to Read:
               

    CRACK IBPS PO 2017



    11000+ (RRB, Clerk, PO) Candidates were selected in IBPS PO 2016 from Career Power Classroom Programs.


    9 out of every 10 candidates selected in IBPS PO last year opted for Adda247 Online Test Series.

    No comments