Current Affairs Questions for IBPS RRB PO and Clerk 2017: 2nd November 2017

Dear Readers,

Current-Affairs-Questions
Current Affairs Questions Based on The Hindu

Welcome to the world of Current Affairs 2017. With IBPS RRB PO and Clerk Mains round the corner, it should be your priority to cover every aspect of Current Affairs on a daily basis for IBPS RRB PO and Clerk Mains so that you can do well in the exam. These current affairs are based on current news. Let us see how many questions you attempt accurately.

Q1. What is the ranking of India in recently released World Bank's report of 'ease of doing business'?
(a) 97th
(b) 76th
(c) 66th
(d) 100th
(e) 105th

S1. Ans.(d)
Sol. India broke into the top 100 in the World Bank’s Ease of Doing Business rankings, notching up the biggest improvement among all countries on the back of big gains on a number of measures. The rise to the 100th position from 130 last year made India one of the top 10 best-improved countries and rounded off a day of good news on the economic front for the government. The World Bank’s ‘Doing Business 2018 — Reforming to Create Jobs’ report ranks 190 countries on the basis of a combined score on 10 parameters.

Q2. Name the country that has topped the list of seven countries in new tuberculosis (TB) cases worldwide in 2016, according to a new report by the World Health Organization.
(a) Indonesia
(b) India
(c) China
(d) Pakistan
(e) Nigeria

S2. Ans.(b)
Sol. India topped the list of seven countries, accounting for 64 percent of the 10.4 million new tuberculosis (TB) cases worldwide in 2016, according to a new report by the World Health Organisation. India was followed by Indonesia, China, Philippines, Pakistan, Nigeria and South Africa, according to a Global TB Report 2017 released by the WHO.

Q3. India and Tunisia agreed to jointly combat terrorism and extremism while ramping up cooperation in the field of security. What is the capital of Tunisia?
(a) Baku
(b) Tanjia
(c) Tunis
(d) Rova
(e) Samania

S3. Ans.(c)
Sol. India and Tunisia agreed to jointly combat terrorism and extremism while ramping up cooperation in the field of security. A review of bilateral ties was undertaken as External Affairs Minister Sushma Swaraj co-chaired the 12th India- Tunisia Joint Commission Meeting with her Tunisian counterpart Khemaies Jhinaoui. Tunis is the capital of Tunisia.

Q4. The government has recently set up a ministerial panel to consider and oversee mergers among the country’s 21 state-run banks. The panel will be headed by ________________.
(a) Piyush Goyal
(b) Nirmala Sitharaman
(c) Rajnath Singh
(d) Arun Jaitley
(e) Rajiv Kumar

S4. Ans.(d)
Sol. The government set up a ministerial panel, led by finance minister Arun Jaitley, to consider and oversee mergers among the country’s 21 state-run banks.

Q5. Name the lender that has announced the sanction of credit facilities amounting to Rs2,317 crore to corporate for financing Grid Connected Rooftop Solar projects under the bank's program with World Bank. 
(a) State Bank of India
(b) Reserve Bank of India
(c) Syndicate Bank
(d) Allahabad Bank
(e) Bank of Baroda

S5. Ans.(a)
Sol. State Bank of India announced sanction of credit facilities amounting to Rs2,317 crore to corporates for financing Grid Connected Rooftop Solar projects under an SBI-World Bank program. This funding will create solar power capacity aggregating 575 MW.

Q6. Name the person who is atop the Forbes list of top-earning dead celebrities for the fifth straight year with $75 million.
(a) Adams Johnson
(b) James Pattison
(c) Arnold Palmer
(d) Charles Schulz
(e) Michael Jackson

S6. Ans.(e)
Sol. Michael Jackson is atop the Forbes list of top-earning dead celebrities for the fifth straight year, with $75 million .

Q7. Rashtriya Ekta Diwas (National Unity Day) is celebrated across India on ___________.
(a) 29 October
(b) 30 October
(c) 31 October
(d) 3 November
(e) 5 November

S7. Ans.(c)
Sol. India celebrates October 31 as Rashtriya Ekta Diwas (National Unity Day). This day marks the birth anniversary of Sardar Vallabhbhai Patel, who played an instrumental role in integration of princely state with Indian Union post-independence.

Q8. Tata Steel has elevated _____________ as the Chief Executive Officer and Managing Director globally.
(a) Maulik Pathak
(b) T V Narendran
(c) Rajesh Gopinathan
(d) Ramkrishna Mukundan
(e) Mallika Srinivasan

S8. Ans.(b)
Sol. Tata Steel has elevated T V Narendran as Chief Executive Officer and Managing Director globally. He was appointed as Managing Director of Tata Steel for India and South East Asia on November 1, 2013.

Q9. Name the Railway officer who was appointed Private Secretary to President Ram Nath Kovind.
(a) P C Meena
(b) Neera Khuntiya
(c) Rajiv Ranjan Prasad
(d) Vikram Singh
(e) N Swaninathan

S9. Ans.(d)
Sol. Railway officer Vikram Singh was appointed Private Secretary to President Ram Nath Kovind. Singh is a 1997 batch officer of the Indian Railway Traffic Service.

Q10. Name the Chairman of Phoenix Group of Hyderabad who has been appointed as Honorary Consul General in Hyderabad by the Republic of Korea.
(a) Suresh Chukkapalli
(b) Virat Gopalachari
(c) Samvid Jhajhariya
(d) Sweccha Kriplani
(e) Sheetal Harna

S10. Ans.(a)
Sol. Suresh Chukkapalli, Chairman of Phoenix Group of Hyderabad, has been appointed as Honorary Consul General in Hyderabad by the Republic of Korea, with consular jurisdiction over the state of Telangana.

Q11. Name the King of Bhutan who is on a four-day visit to India.
(a) Kitshab Dorji Namgyel
(b) Jamtul Jamyang Tenzin
(c) Jigme Khesar Namgyel Wangchuck
(d) Choley Yeshe Ngodub
(e) Sangye Dorji

S11. Ans.(c)
Sol. King of Bhutan, Jigme Khesar Namgyel Wangchuck has arrived in New Delhi on a four-day visit to India. He was accompanied by his wife, Queen Gyaltsuen Jetsun Pema Wangchuck. Thimphu is the capital of Bhutan.

Q12. Bharti AXA Life Insurance has appointed ____________ as the Chief Executive Officer.
(a) G Madhavan
(b) Sushil Shetty
(c) Narendra Rawat
(d) Sukesh Samrat
(e) Vikas Seth

S12. Ans.(e)
Sol. Bharti AXA Life Insurance, a joint venture between Bharti Enterprises and AXA, has appointed Vikas Seth as Chief Executive Officer. The appointment is subject to requisite IRDAI approval. Bharti AXA Life is a life Insurance player that was started in 2006.

Q13. Name the tennis player who has recently announced her retirement after the WTA Finals.
(a) Caroline Wozniacki
(b) Martina Hingis
(c) Angelique Kerber
(d) Chris Evert
(e) Maria Sharapova

S13. Ans.(b)
Sol. Martina Hingis, one of only six women's players to hold the No. 1 ranking in both singles and doubles at the same time, will retire after the WTA Finals. Hingis, 37, won Grand Slam titles Nos. 24 and 25 at the US Open in September, capturing the women's doubles and mixed doubles titles. Martina Hingis is from Switzerland.

Q14. Name the state government who has announced lifetime monthly pension of Rs 10,000 for 'Hindi Satyagrahis' and those from the state who were jailed during the Emergency.
(a) Punjab
(b) Rajasthan
(c) Tamil Nadu
(d) Haryana
(e) Jammu & Kashmir

S14. Ans.(d)
Sol. The state government of Haryana has announced lifetime monthly pension of Rs 10,000 for 'Hindi Satyagrahis' and those from the state who were jailed during the Emergency.

Q15. The Joint Indo-Russia Tri-Services Exercise was successfully conducted at Vladivostok in Russia. The exercise has been named as ______________.
(a) RussInd-2017
(b) MOSIND-2017
(c) INDRA-2017
(d) Shakti- V
(e) Operation Parakram

S15. Ans.(c)
Sol. The Joint Indo-Russia Tri-Services Exercise INDRA-2017 was successfully conducted at Vladivostok in Russia.  The name of the exercise INDRA has been derived from INDia and RussiA. Exercise INDRA-2017 is the first Joint Tri-Services Exercise between Russia and India.  This is also the first time that Russia has hosted a Tri-Services Exercise on its soil.




CRACK IBPS PO 2017



11000+ (RRB, Clerk, PO) Candidates were selected in IBPS PO 2016 from Career Power Classroom Programs.


9 out of every 10 candidates selected in IBPS PO last year opted for Adda247 Online Test Series.