Current Affairs Questions for IBPS RRB PO and Clerk 2017: 2 October 2017

Dear Readers,

Current-Affairs-Questions

Current Affairs Questions Based on The Hindu

Welcome to the world of Current Affairs 2017. With IBPS RRB PO and Clerk Mains round the corner, it should be your priority to cover every aspect of Current Affairs on a daily basis for IBPS RRB PO and Clerk Mains so that you can do well in the exam. These current affairs are based on current news. Let us see how many questions you attempt accurately.

Q1. The International Day for Universal Access to Information (IDUAI) is observed globally on __________________.
(a) 02 October
(b) 24 September
(c) 26 September
(d) 28 September
(e) 30 September

S1. Ans.(d)
Sol. The International Day for Universal Access to Information (IDUAI) was observed globally on 28 September 2017. The celebrations and events for the Day are organized by UNESCO.

Q2. Aeris Communications has entered into a partnership with _______________ to provide packaged Internet of Things (IoT) solutions and services to small, medium businesses and public sector undertakings (PSUs) in India.
(a) Bharti Airtel
(b) BSNL
(c) Vodafone India
(d) Idea
(e) Reliance Communications

S2. Ans.(b)
Sol. Aeris Communications has entered into a partnership with Bharat Sanchar Nigam Limited (BSNL) to provide packaged Internet of Things (IoT) solutions and services to small, medium businesses and public sector undertakings (PSUs) in India. Bharat Sanchar Nigam Limited was incorporated on 15th September 2000.

Q3. Ahead of monetary policy review, the government has ____________ the interest rates on small savings schemes like PPF, Kisan Vikas Patra and Sukanya Samriddhi for October-December quarter.
(a) Increased
(b) Decreased
(c) Unchanged
(d) Doubled
(e) Halved

S3. Ans.(c)
Sol. Ahead of monetary policy review, the government has kept unchanged the interest rates on small savings schemes like PPF, Kisan Vikas Patra and Sukanya Samriddhi for October-December quarter. Investments in the Public Provident Fund (PPF) scheme will fetch annual rate of 7.8 percent while Kisan Vikas Patra (KVP) investments will yield 7.5 percent and mature in 115 months.

Q4. Name the Veteran film actor and Padma Shri awardee who has died recently at the age of 67.
(a) Tom Alter
(b) Om Puri
(c) Kadar Khan
(d) Rahul Singh
(e) David Bonzal

S4. Ans.(a)
Sol.Sol. Veteran film, television and theatre actor and Padma Shri Tom Alter has died at aged 67. The renowned actor and one-time sports writer and author had been battling stage four skin cancer.

Q5. Name the newly appointed Governor of Bihar.
(a) Banwarilal Purohit
(b) S C Jamir
(c) Satya Pal Malik
(d) Devendra Kumar Joshi
(e) Ram Naik

S5. Ans.(c)
Sol. Former Union Minister Satya Pal Malik has appointed as the new Governor of Bihar while Assam Governor Banwarilal Purohit will now be the new Governor of Tamil Nadu.

Q6. The US central bank has recently fined global banking giant _________ for failing to oversee foreign exchange traders who misused confidential client information and colluded with traders at competing banks.
(a) ADB
(b) AIIB
(c) SBI
(d) HSBC
(e) Goldman Bank

S6. Ans.(d)
Sol. The US central bank has fined global banking giant HSBC $175 million for failing to oversee foreign exchange traders who misused confidential client information and colluded with traders at competing banks. Between 2008 and 2013, the bank failed to detect misconduct by senior traders, including its global head of foreign exchange cash trading, according to the Federal Reserve.

Q7. The United Nations General Assembly (by resolution 45/106) has designated _________ as the International Day of Older Persons.
(a) 03 October
(b) 2 October
(c) 12 October
(d) 01 October
(e) 10 October

S7. Ans.(d)
Sol. On 14th December 1990, the United Nations General Assembly (by resolution 45/106) designated 1 October the International Day of Older Persons. The theme of the International Day of Older Persons 2017 is “Stepping into the Future: Tapping the Talents, Contributions, and Participation of Older Persons in Society.”

Q8. Name the city in which the European Union and India will be holding the 14th India-EU Summit.
(a) London
(b) Paris
(c) New Delhi
(d) Bangalore
(e) Wales

S8. Ans.(c)
Sol. President of European Council, Donald Franciszek Tusk and President of the European Commission, Jean-Claude Juncker will be on a three-day visit to India to hold the 14th India-EU Summit on 6th of next month in New Delhi.

Q9. The theme of the International Day of Older Persons 2017 is ______________.
(a) A peep into their Future- Let's celebrate it
(b) Stepping into the Future: Tapping the Talents, Contributions, and Participation of Older Persons in Society
(c) Older the one-stronger the one
(d) Old Participation- the motto of Future
(e) None of the Given theme is True

S9. Ans.(b)
Sol. On 14th December 1990, the United Nations General Assembly (by resolution 45/106) designated 1 October the International Day of Older Persons. The theme of the International Day of Older Persons 2017 is “Stepping into the Future: Tapping the Talents, Contributions and Participation of Older Persons in Society.”

Q10. As per the recent reshuffle by President of India, Assam Governor Banwarilal Purohit will now be the new Governor of _____________.
(a) Maharashtra
(b) Puducherry
(c) Bihar
(d) Karnataka
(e) Tamil Nadu

S10. Ans.(e)
Sol. Former Union Minister Satya Pal Malik has appointed as the new Governor of Bihar while Assam Governor Banwarilal Purohit will now be the new Governor of Tamil Nadu.

You may also like to Read:

2 comments: