Current Affairs Questions for IBPS RRB PO and Clerk 2017: 05th November 2017

Dear Readers,

Current-Affairs-Questions
Current Affairs Questions Based on The Hindu

Welcome to the world of Current Affairs 2017. With IBPS RRB PO and Clerk Mains round the corner, it should be your priority to cover every aspect of Current Affairs on a daily basis for IBPS RRB PO and Clerk Mains so that you can do well in the exam. These current affairs are based on current news. Let us see how many questions you attempt accurately.

Q1. Odisha Skill Development Authority (OSDA) and ITE Education Services (ITEES) signed MoU for skill development in the State. ITEES is a ________________ based company.
(a) Switzerland
(b) Indonesia
(c) Germany
(d) Singapore
(e) France

S1. Ans.(d)
Sol. Odisha Skill Development Authority (OSDA) and Singapore-based ITE Education Services (ITEES) signed a memorandum of understanding (MoU) for skill development in the State. ITEES is a subsidiary of Singapore’s prestigious Institute of Technical Education (ITE). 100 ITI teachers will be trained at Singapore at the ITE in 2018 as per the provision of the MoU.

Q2. Name the person who has been recently confirmed as the next US Ambassador to India by the US Senate.
(a) Richard Verma
(b) Kenneth Juster
(c) Kathleen Stephens
(d) Nancy Jo Powell
(e) Timothy J. Roemer

S2. Ans.(b)
Sol. The US Senate has confirmed by a voice vote the nomination of Kenneth Juster as the next US Ambassador to India. Juster, 62, has played a key role in the landmark Indo-US civil nuclear deal. He will replace Richard Verma as the top American diplomat to India.

Q3. The Income Tax Department has recently clarified that the cash sales of agricultural produce by a cultivator to a trader for less than ____________ will not attract tax under the Income Tax Act.
(a) 1 lakh rupees
(b) 1.5 lakh rupees
(c) 2 lakh rupees
(d) 2.5 lakh rupees
(e) 3 lakh rupees

S3. Ans.(c)
Sol. The Income Tax Department has clarified that the cash sales of agricultural produce by a cultivator to a trader for less than 2 lakh rupees will not attract tax under the Income Tax Act.

Q4. Name the President of Armenia who has recently arrived in New Delhi on a three-day visit to India.
(a) Serzh Sargsyan
(b) Robert Kocharyan
(c) Levon Ter-Petrossian
(d) Aram Gaspar Sargsyan
(e) Anton Kochinyan

S4. Ans.(a)
Sol. President of Armenia, Serzh Sargsyan arrived in New Delhi on a three-day visit to India. He attended the World Food India Conference 2017. The visiting dignitary also met Prime Minister Narendra Modi and called on President Ramnath Kovind.

Q5. For which of the following course, the Supreme Court has ruled that it cannot be provided through correspondence courses?
(a) Business
(b) Management
(c) Law
(d) Technical
(e) Medical

S5. Ans.(d)
Sol. The Supreme Court has ruled that technical education cannot be provided through correspondence courses. The Apex Court restrained educational institutions from providing courses in technical education like engineering through distance learning programme.

Q6. Name the Renowned Hindi litterateur who has been chosen for 53rd Jnanpith Award for the year 2017.
(a) Mohan Rana
(b) Krishna Sobti
(c) Dharmavir Bharati
(d) Devaki Nandan Khatri
(e) Naresh Mehta

S6. Ans.(b)
Sol. Renowned Hindi litterateur Krishna Sobti has been chosen for 53rd Jnanpith Award for the year 2017, the Jnanpith Selection Board announced. Born in 1925 in Gujarat, now in Pakistan, Sobti, 92, is known for experimenting with new writing styles and creating "bold" and "daring" characters in her stories who were ready to accept all challenges.

Q7. The Border Roads Organization (BRO) has built the world's highest motorable road at a height of over 19,300 feet. The road has been constructed under which project of the BRO?
(a) Project Himakat
(b) Project Nabhchar
(c) Project Himank
(d) Project Skylash
(e) Project Hawaii

S7. Ans.(c)
Sol. The Border Roads Organisation (BRO) has built the world's highest motorable road at a height of over 19,300 feet. The road has been constructed in the Ladakh region of Jammu and Kashmir. The 86-kilometre long strategic road has been constructed under 'Project Himank' of the BRO.

Q8. The Minister of Petroleum & Natural Gas, Shri Dharmendra Pradhan had recently participated in the International Energy Forum (IEF) 7th Asian Ministerial Energy Roundtable (AMER7). It was held in __________________.
(a) New York, USA
(b) Seoul, South Korea
(c) Beijing, China
(d) Manila, Philippines
(e) Bangkok, Thailand

S8. Ans.(e)
Sol. The Minister of Petroleum & Natural Gas and Skill Development & Entrepreneurship, Shri Dharmendra Pradhan was on an official visit to Bangkok, Thailand to participate in the IEF 7th Asian Ministerial Energy Roundtable (AMER7).

Q9. Name the word that has been named the word of the year by Collins dictionary due to its widespread use around the world.
(a) Brexit
(b) Facebook
(c) Dumpster
(d) Fake news
(e) Hashtag

S9. Ans.(d)
Sol. Fake news, a term popularised by U.S. President Donald Trump, has been named the word of the year by Collins dictionary due to its widespread use around the world. The U.K.-based lexicographer found that the use of “fake news” registered a 365% rise in the last 12 months. 'Fake news' takes over from Brexit — which was named the definitive word last year after the June 2016 referendum in favour of the U.K.’s exit from the EU.

Q10. What is the Capital of Armenia?
(a) Ankara
(b) Tbilisi
(c) Baku
(d) Yerevan
(e) Astana

S10. Ans.(d)
Sol. Yerevan is the Capital of Armenia. Its currency is Armenian dram.

Q11. Name the lender that has signed an agreement with the government to provide Rs 1,000 crore financing for food processing projects.
(a) Yes Bank
(b) HDFC Bank
(c) IDBI Bank
(d) Dena Bank
(e) Bank of Baroda

S11. Ans.(a)
Sol. Private sector lender Yes Bank signed an agreement with the government to provide Rs 1,000 crore financing for food processing projects. The funding will be provided to around 100 food processing projects with an average ticket size of Rs 10 crore each.

Q12. ONGC has received the Information Memorandum from the Department of Investment and Public Asset Management for acquiring the majority stake in fellow public sector undertaking _____________.
(a) IOC
(b) HPCL
(c) OICL
(d) IOCL
(e) BHEL

S12. Ans.(b)
Sol. ONGC has received the Information Memorandum from the Department of Investment and Public Asset Management for acquiring the majority stake in fellow public sector undertaking HPCL.

Q13. Name the finance bank that has recently received Reserved Bank of India (RBI) approval to operate as Scheduled Commercial Bank.
(a) Ujjivan Small Finance Bank
(b) Janalakshmi Bank
(c) AU Small Finance Bank
(d) Equitas Small Finance Bank
(e) ESAF

S13. Ans.(c)
Sol. AU Small Finance Bank has received Reserved Bank of India (RBI) approval to operate as Scheduled Commercial Bank. This bank's name has now been included in the Second Schedule of Reserve Bank of India Act, 1934. Now AU Small Finance Bank will be able to do borrowing and lending with RBI under Liquidity Adjustment Facility (LAF) and Marginal Standing Facility (MSF).

Q14. The Indian Air Force, along with the Defence Research and Development Organization (DRDO) successfully tested its first fully indigenously developed bomb in Odisha. The bomb has been named as '____________'.
(a) LOAD
(b) Express
(c) Tucker
(d) Glide
(e) Wave

S14. Ans.(d)
Sol. The Indian Air Force, along with the Defence Research and Development Organisation (DRDO) successfully tested an indigenously developed lightweight ‘Glide’ bomb in Chandipur in Odisha. With this DRDO announced that this bomb will soon be inducted into the armed forces. Named SAAW (Smart Anti Airfield Weapon), it was dropped from an IAF aircraft at the Integrated Test Range (ITR).

Q15. Who is the present Chairman and Managing Director of Oil and Natural Gas Corporation Ltd?
(a) Manohar Kumar
(b) Ajay Teotia
(c) Shashi Shankar
(d) Santosh Haldar
(e) S Christopher

S15. Ans.(c)
Sol. ONGC stands for Oil and Natural Gas Corporation Limited. Shashi Shankar has been recently appointed CMD of ONGC.





CRACK IBPS PO 2017



11000+ (RRB, Clerk, PO) Candidates were selected in IBPS PO 2016 from Career Power Classroom Programs.


9 out of every 10 candidates selected in IBPS PO last year opted for Adda247 Online Test Series.