Night Class Reasoning Questions for RRB PO Exam 2017

Dear Readers,

New-Pattern-Reasoning-Questions-for-RRB-PO-Exam

Reasoning is a game of wits and presence of mind! Yes, it is true and it might seem as the greatest of the challenge after English Section’s surprises but yet this one can easily be dealt with. You just need correct practice and hardwire your brain to quickly make decisions of what to attempt and what to leave. And for same we are providing you questions on Blood Relation as per the 47 days study plan for RRB. To Practice more with these new pattern Reasoning Question for RRB PO Exam 2017. 


Directions (1-5): Read the following information carefully and answer the questions given below:
Six friends A, B, C, D, E and F are sitting around a round table facing towards the center of the table in a library. They belong to different departments (Electrical, Chemical, Mechanical, Computer, Civil and Textile). They are wearing T-shirts of different colours, i.e. white, violet, green, red, yellow and blue. Order of their department and colours of T-shirts are not necessarily according to the order of their names.

The friends who belong to Electrical, Mechanical, and Civil department are neither in white T-shirt nor in Violet. The friends who are in green and yellow T-shirts neither belong to Electrical nor Mechanical. A is neither in white T-shirt nor on the immediate left of the friend who belongs to Computer department. The only friend who is between E and F belongs to Chemical department. The friend who is on the immediate left of the one who is in white T-shirt does not belong to Textile department. D belongs to Computer department and the colour of his T-shirt is green. D is facing the friend who belongs to Chemical department. The one who belongs to Electrical is seated opposite to the one who wears blue T-shirt, while the friend whose T-shirt is of green colour is on the immediate left of the friend who belongs to Civil department. The one who belong to Textile department is on the immediate right of the friend who is in white T-shirt and on the immediate left of the friend who belongs to Mechanical. C does not belong to Mechanical while F does not belong to Electrical.

Q1. Who among the following is in white T-shirt?
(a) A
(b) B
(c) C
(d) E
(e) None of these

Q2. The only friend, who is between E and D, is wearing T-shirt of which color?
(a) red
(b) blue
(c) violet
(d) yellow
(e) None of these

Q3. Who among the following belong to Civil?
(a) A
(b) B
(c) C
(d) E
(e) None of these

Q4. Which of the following is correctly matched?
(a) A-Yellow-Computer
(b) B-Red-Mechanical
(c) E-Red-Electrical
(d) F-Violet-Civil
(e) None of these

Q5. The student who belongs to textile department wears the T-shirt of which color?
(a) red
(b) yellow
(c) blue
(d) violet
(e) None of these


Solution (1-5):


S1. Ans.(c)
Sol.

S2. Ans.(d)
Sol.

S3. Ans.(a)
Sol.

S4. Ans.(c)
Sol.

S5. Ans.(d)
Sol.

Directions (6-10): In the following questions, the symbols @, #, %, $ and © are used with the following meaning as illustrated below:
‘P # Q’ means ‘P is neither greater than nor equal to Q’.
‘P © Q’ means ‘P is neither equal to nor smaller than Q’.
‘P % Q’ means ‘P is neither smaller than nor greater than Q’.
‘P $ Q’ means ‘P is not smaller than Q’.
‘P @ Q’ means ‘P is not greater than Q’.
Now in each of the following questions, assuming the given statements to be true, find which of the three conclusions I, II and III given below them is/are definitely true and give your answer accordingly.

Q6. Statements: X @ Y, Y © W, Z $ W
Conclusions:  I. W # X,  II. Z © Y,  III. W $ X
(a) None is true
(b) Only I is true
(c) Only III is true
(d) Only either I or III is true
(e) All are true

S6. Ans.(d)
Sol. I: W # X(Not true)
II. Z © Y(Not true)
III. W $ X(Not true)

Q7. Statements: A $ B, B % C, D © C
Conclusions: I. D © B , II. C @ A , III. A © D
(a) Only I and III are true
(b) Only II and III are true
(c) Only I and II are true
(d) All are true
(e) None of these

S7. Ans.(c)
Sol. I. D © B(true)
II. C @ A(true)
III. A © D(Not true)

Q8. Statements: U # T, T $ X, X@ Y
Conclusions: I. Y $ T,  II. U # X,  III. T $ Y
(a) None is true
(b) Only I is true
(c) Only I and II are true
(d) Only II and III are true
(e) All are true

S8. Ans.(a)
Sol. I. Y $ T(Not true)
II. U # X (Not true)
III. T $ Y(Not true)

Q9. Statements: A # F, C @ F, B © C
Conclusions: I. A # C II, F # B ,III. B © A
(a) None is true
(b) Only I is true
(c) Only III is true
(d) Only either I or III is true
(e) All are true

S9. Ans.(a)
Sol. I. A # C(Not true)
II. F # B (Not true)
III. B © A(Not true)

Q10. Statements: A © C, C % B, B @ D
Conclusions: I. A © D II. D $ C III. A© B
(a) Only I and II are true
(b) Only II and III are true
(c) Only I and III are true
(d) All are true
(e) None of these

S10. Ans.(b)
Sol. I. A © D(Not true)
II. D $ C(true)
III. A© B(true)

Directions (11-15): Each of the following questions below consists of a question and two statements numbered I and II given below it. You have to decide whether the data provided in the statements are sufficient to answer the question. Read both the statements and give answer.
(a) if the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient in answer the question.
(b) if the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question.
(c) if the data in either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question.
(d) if the data in both the statements I and II together are not sufficient to answer the question.
(e) if the data in both the statements I and II are together necessary to answer the question.

Q11. Who amongst A, B, C, D and E is the shortest?
I. A is taller than B. E is not the tallest.
II. C is taller than A. D is not the tallest.

S11. Ans.(d)
Sol. If the data in both the statements I and II together are not sufficient to answer the question.
From I- A>B and E is not tallest.
       From II- C>A and D is not tallest.
       From both the statements I and II- C>A>B and given that both D and E are not tallest. So we cannot say that who is shortest among all of them.

Q12. In which direction is point A, with reference to point B?
I. Point D is to the east of point A. Point A is to the south of point F.
II. Point F is to the north-west to point B. Point D is to the north of point B.

S12. Ans.(e)
Sol. From both statement I and II- A is in North West of B.


Q13. In which month of the year did Shikha go abroad for a vacation?
I. Shikha correctly remembers that she went for a vacation in the first half of the year.
II. Shikha’s son correctly remembers that they went for a vacation after 31st March but before 1st May.

S13. Ans.(b)
Sol. From statement I- We cannot decide.
From statement II- April.

Q14. On which day of the same week is Shubham’s exam scheduled (Monday being the first day of the week)?
I. Shubham correctly remembers that his exam is scheduled on a day after Tuesday, but before Thursday of the same week.
II. Shubham’s father correctly remembers that Shubham’s exam is scheduled on the third day of the week.

S14. Ans.(c)
Sol. From statement I- Wednesday, from statement II- Wednesday

Q15. How many marks has Nalini scored in the test? (Maximum marks 20)
I. Nalini scored two-digit marks. Her marks were not in decimals.
II. Nalini scored more than 9 marks in the test.

S15. Ans.(d)
Sol. From 1-We cannot decide. From 2- we cannot decide also. Even after combining both we cannot decide.