New Pattern Reasoning Questions for RRB PO and Clerk Exam 2017

Dear Readers,

New-Pattern-Reasoning-Questions-for-RRB-PO-Exam

Reasoning is a game of wits and presence of mind! Yes, it is true and it might seem as the greatest of the challenge after English Section’s surprises but yet this one can easily be dealt with. You just need correct practice and hardwire your brain to quickly make decisions of what to attempt and what to leave. And for same we are providing you questions on Data Sufficiency as per the 47 days study plan for RRB. To Practice more with these new pattern Reasoning Question for RRB PO Exam 2017.

Directions (1-5): In each of the following problems, there is one question and three statements I, II and III given below the question. You have to decide whether the data given in the statements is sufficient to answer the question. Read all the statements carefully and find which of the statements is/are sufficient to answer the given question. Choose the correct alternative in each question.

Q1. What is Suman's rank from the top in a class of forty students?
I. Suman is 3 ranks below Deepak from the top.
II. Deepak's rank from the bottom is 23.
III. Suman is 3 ranks above Deepak from the bottom.
(a) Any two of the three
(b) Only I and II
(c) Only II and III
(d) All I, II and III
(e) Only II and either I or III

S1. Ans.(e)
Sol. From II, we conclude that in a class of 40, Deepak ranks 23rd from the bottom i.e. 18th from the top.
From I and II, we find that Suman is 3 ranks below to the 18th rank from the top i.e. she ranks 21st from the top.
From II and III, we find that Suman is 3 ranks above to the  23rd rank from the bottom
i.e. She ranks 20th from the bottom or 21st from the top.

Q2. How is 'DATE' written in the code language?
I. DEAR is written as $#@? in that code.
II. TREAT is written as %?#@% in that code.
III. TEAR is written as %#@? in that code, 
(a) Only I and II
(b) Only II and III
(c) All I, II and III
(d) Only I and either II or III
(e) None of these

S2. Ans.(d)
Sol. Observing I, II and III, we find that similar letters have similar code symbols at the corresponding places in the code. So, this is direct-coding.
Thus, to find the code for DATE, we need the code for D which can be obtained from I only (i.e. $.) and the codes for A, T and E which can be obtained either from II or III (@, # and % respectively). 

Q3. In which year was Sanjay born?
I. Sanjay is six years older than Gopal.
II. Gopal's brother was born in 1982.
III. Sanjay's brother is two years younger than Gopal's brother who was eight years younger than Gopal.
(a) Only I and II
(b) Only II and III
(c) Only I and III
(d) All I, II and III
(e) None of these

S3. Ans.(d)
Sol. From II, we know that Gopal's brother was born in 1982.
From III, we find that Gopal's brother was 8 years younger to him i.e. Gopal was born in 1974.
From I, we find that Sanjay is 6 years older than Gopal. Thus, Sanjay was born in 1968.

Q4. Who among Siddhartha, Nikunj, Vipul and Mukul is the youngest?
I. Vipul is younger than Mukul but older than Siddhartha and Nikunj.
II. Mukul is the oldest.
III. Siddhartha is older than Nikunj.
(a) Only I
(b) Only I and II
(c) Only II and III
(d) Only I and III
(e) None of these

S4. Ans.(d)
Sol. From I, we have: M > V, V > S, V > N - (i)
From II, we have: Mukul is the oldest - (ii)
From III, we have: S > N - (iii)
Combining (i) and (iii), we get: M > V, V >S > N or M>V > S > N. Clearly, Nikunj is the youngest.

Q5. How many sons does X have?
I. Q and U are brothers of T.
II. R is sister of P and U.
III. R and T are daughters of X.
(a) Only I and II
(b) Only II and III
(c) All I, II and III
(d) I, II and III together are not sufficient
(e) None of these

S5. Ans.(d)
Sol. From I, II and III, we conclude that all P, Q, R, T and U are children of X. Of these, Q and U are male while R and T are female. But the sex of P cannot be determined.

Direction(6-10): Each of the questions below consists of question and three statements numbered I, II, III given below it. You have to decide whether the data provided in the statements are sufficient to answer the question.

Q6. What will be the day on 15th august of the next year?
I. 7th March of the next year will be Tuesday.
II. Next year will be a leap year.
III. Present year is not a leap year.
(a) Only I
(b) Only I and II
(c) Only I and III 
(d) All I, II & III 
(e) Data inadequate

S6. Ans.(a)
Sol. 

Q7. How many sons does Sunita have?
I. Anushka’s father Rakesh is husband of Sunita.
II. Out of the three children whom Rakesh has, only one is a girl.
III. Rohan and Rohit are brother of Anushka.
(a) Only I and III 
(b) All I, II & III 
(c)Only II &III 
(d)Data inadequate 
(e)Only I and II

S7. Ans.(e)
Sol.  From statement (I) we can conclude that Rakesh and Sunita are husband and wife and then from statement II we can conclude that they have two sons and one daughter.

Q8. How is ‘blue’ written in a code language?
I. ‘Cool hot next work ‘is written as ‘Chu Ku Nu Si’ in that code language .
II. ‘you come work cool’ is written as ‘Ji Ku Chu Li’ in that code language .
III. ‘work blue cool hot next’ is written as ‘Nu Mu Ku Si Chu ‘ in that code language .
(a) Only I &II 
(b) Only II &III 
(c) Only I & III 
(d) Data inadequate 
(e) All are required

S8. Ans.(c)
Sol.  Using I and III we can say that the code for ‘blue’ is ‘Mu’

Q9. Who among A, B, C, D, E and F is the tallest?
I. Only two of them are taller than C.
II. D is shorter than F.
III. C is taller than A but shorter than F and B.
(a) Only I and II 
(b) Only II and III
(c) Only I and III 
(d) Data inadequate 
(e) All are required

S9. Ans.(d)
Sol.  Even after using all the statements, we can only say that the tallest will be either F or B but we cannot definitely say that who is the tallest.

Q10. Towards which direction is village P from village W? 
I. Village X is to the west of Village W and to the north of Village K. 
II. Village G is to the east of Village P and to the south of Village K. 
III. Village M is to the north east of Village P and North of Village G. 
(a) Only III 
(b) Only I and II 
(c) All I, II and III 
(d) Question cannot be answered even with all I, II & III 
(e) None of these

S10. Ans.(b)
Sol. Using statements I and II, we can say that village P is towards south-west of village W.

Directions (11-15): Each of the questions below consists of a question and two or three statements given below it. You have to decide whether the data provided in the statements are sufficient to answer the questions.

Q(11). M, N, O, P, Q ,R and S are seven policemen standing in a column(not necessarily in the same order) facing east. Who is exactly in the middle?
I.The number of persons between P and R is equal to that between S and P.
II.M, who is 5th from left end, is 3 positions behind O.
III.N and M are adjacent to each other, so are Q and P.
(a) Either I or II or III 
(b) Only II
(c) Only I 
(d) All are sufficient
(e) None of these

S11. Ans.(d) 
Sol. P is in the exactly middle.

Q12. How many sons and daughters does Rakesh have?
I.Rakesh’s wife says she has number of sons twice the number of daughter.
II.Tom, who is one of the sons of Rakesh, says that he has one-and-a-half times as many sisters as brothers.
III.Tinu, who is one of the dughters of Rakesh, says that she has 4 times as many brothers as sisters.
(a) Only I 
(b) II and III
(c) Either II or III 
(d) I and II 
(e) None of these

S12. Ans.(e)
Sol.

Q13. What is the code for ‘rope’ in a code language?
I.‘use the rope’ is written as ‘nik pa re’ in the code language.
II. rope is straight’ is written as ‘pe da pa’
III. ‘always use rope’ is written as ‘ma re pa’
(a) Only I and III 
(b) Only I 
(c) Only II 
(d) Only II and either I or III
(e) Can’t be determined

S13. Ans.(d)
Sol.  From I and II =rope – ‘pa’
        From III or II = rope – ‘pa’

Q14. Who amongst Aniket, Aman,Divyaraj, Prakash and Mahesh is the first to take the lecture?
I. Aniket takes lecture before Prakash and Aman but after Mahesh.
II.Divyaraj is not the first to take the lecture.
III.Prakash is not the last to take the lecture.
(a)Only I 
(b) Only I and II
(c)Only I and either II or III 
(d)All I,II and III are necessary
(e)Can’t be determined

S14. Ans.(b)
Sol.  From I- either Mahesh or Divyaraj took first lecture.
        From II- Mahesh took first lecture

Q15. What is Rangoli’s rank from top in a class of 45 students?
I. Rangoli is five ranks below Samir, who is 10th from the bottom.
II.Radha is 30th from the top and Neera is 4th from the bottom.
III.Avantika is exactly in the middle of Radha and Neeta.
(a) Only I 
(b)Only II and III
(c) Only II 
(d) Only I and either II or III
(e) None of these

S15. Ans.(a)
Sol.  From I – Rangoli’s rank is 10th from the bottom.so (45-10+1)= 36th from the top.



Print Friendly and PDF