General Awareness Questions for NICL AO Mains 2017

Dear Readers,

General-Awareness-Questions-for-NICL-AO-Mains-2017

This is the high time to pace up your preparations for Upcoming NICL AO Mains. Subjects like Aptitude, Reasoning, and English are important for the preparation of your exams but the subject the reality comes in your way as a big challenge is General Awareness. As you know General Awareness is the very important section in the NICL AOSo we are here to provide you very handy Quiz on General Awareness that will cover Current Affairs, Static Awareness, and Banking Awareness topics. Attempt the quiz with your best effort and try to score as much as you can.

Q1. In the recently released, the second Forbes ‘30 under 30’ Asia list 2017 name the olympic Medallist who made it into the list in 'pioneer women' category.
(a) Deepa Karmakar
(b) P V Sindhu
(c) Saina Nehwal
(d) Sakshi Malik
(e) Deepa Malik

S1. Ans.(d)
Sol. Over 50 Indians, including gymnast Dipa Karmakar, Olympic medalist Sakshi Malik and actress Alia Bhatt, are among Forbes’ list of super achievers from Asia under the age of 30 who are “pushing boundaries of innovation“.

Q2. The sixth prestigious M.S. Swaminathan Award for contribution in the field of agriculture was given recently to ____________.
(a) P R Rao
(b) R R Hanchinal
(c) Swapnil Saha
(d) Raman Raghav
(e) Pushpalata Tiwari

S2. Ans.(b)
Sol. The sixth prestigious M.S. Swaminathan Award for contribution in the field of agriculture given to R.R. Hanchinal, Chairperson of Protection of Plant Varieties and Farmers Rights Authority, the government of India.

Q3. Name the city that has been handed over to the private firm to have India's first privately-run railway station.
(a) Bengaluru
(b) Gandhinagar
(c) Bhopal
(d) Surat
(e) Jhansi

S3. Ans.(c)
Sol. For the first time in Indian Railway history Habibganj station in Bhopal has been handed over to the private firm to be operated by it.

Q4. Name the Actor who was honoured with a tribute at 60th San Francisco International Film Festival (SFIFF) in the USA.
(a) Shah Rukh Khan
(b) Amitabh Bacchan
(c) Salman Khan
(d) Amir Khan
(e) Hritik Roshan

S4. Ans.(a)
Sol. Actor Shah Rukh Khan was honoured with a tribute at ongoing 60th San Francisco International Film Festival (SFIFF) in the USA.

Q5. Which among the following Incentives and facilities offered to the SEZs is not correct-
(a) Duty free import/domestic procurement of goods for development, operation and maintenance of SEZ units.
(b) Exemption from State sales tax and other levies as extended by the respective State Governments.  (c) Exemption from minimum alternate tax under section 115JB of the Income Tax Act.
(d) 100% Income Tax exemption on export income for SEZ units under Section 10AA of the Income Tax Act for 10 years, 50% for next 5 years thereafter and 50% of the ploughed back export profit for next 5 years.
(e) Exemption from Central Sales Tax.

S5. Ans.(d)
Sol. The incentives and facilities offered to the units in SEZs for attracting investments into the SEZs, including foreign investment include:-
(a) Duty free import/domestic procurement of goods for development, operation and maintenance of SEZ units
(b) 100% Income Tax exemption on export income for SEZ units under Section 10AA of the Income Tax Act for first 5 years, 50% for next 5 years thereafter and 50% of the ploughed back export profit for next 5 years.
(c) Exemption from minimum alternate tax under section 115JB of the Income Tax Act.
(d) External commercial borrowing by SEZ units up to US $ 500 million in a year without any maturity restriction through recognized banking channels.
(e) Exemption from Central Sales Tax.
(f) Exemption from Service Tax.
(g) Single window clearance for Central and State level approvals.
(h) Exemption from State sales tax and other levies as extended by the respective State Governments.

Q6. ___________ is a specifically delineated duty-free enclave and shall be deemed to be foreign territory for the purposes of trade operations and duties and tariffs. 
(a) SEZs
(b) FDI
(c) FIPB
(d) CDR
(e) CSR

S6. Ans.(a)
Sol. Special Economic Zones (SEZs) is a specifically delineated duty-free enclave and shall be deemed to be foreign territory for the purposes of trade operations and duties and tariffs.

Q7. IBA was set up in ________ with 22 members to discuss issues of common interests.
(a) 1946
(b) 1955
(c) 1934
(d) 1921
(e) 1961

S6. Ans.(a)
Sol. Special Economic Zones (SEZs) is a specifically delineated duty-free enclave and shall be deemed to be foreign territory for the purposes of trade operations and duties and tariffs.

Q8. Manipur Chief Minister N Biren Singh launched the web applications to check corruption and keep track of government activities. The app is named as ____________.
(a) PRATIBIMB
(b) SAYA
(c) PARCHHAI
(d) DARPAN
(e) LEHRE

S8. Ans.(d)
Sol. Manipur Chief Minister N Biren Singh launched two web applications to check corruption and keep track of government activities. The two web applications were Anti-Corruption Cell and Digital Application for Review by Public And Nation (DARPAN).

Q9. Name the state that has become the first state to launch a special awareness drive to ensure that transgenders in the state register as voters.
(a) Uttar Pradesh
(b) Himachal Pradesh
(c) Maharashtra
(d) Assam
(e) Tripura

S9. Ans.(c)
Sol. Maharashtra has become the first state to launch a special awareness drive to ensure that transgender in the state register as voters in greater numbers.

Q10. Name the Indian environmental engineer who has won 2017 prestigious ‘Cartier Women’s Initiative Award’ for providing women working on farms with water management solutions and protecting small farmers against droughts and flash floods.
(a) Deepa Singh
(b) Trupti Jain
(c) Neha Sharma
(d) Konkana Gupta
(e) Vimala Shankar

S10. Ans.(b)
Sol. An Indian environmental engineer Trupti Jain has won 2017 prestigious ‘Cartier Women’s Initiative Award’ for providing women working on farms with water management solutions and protecting small farmers against droughts and flash floods.

Q11. Name the author of recently launched book named 'Punjab: Building the Land of Five Rivers'.
(a) Kamal Narayan
(b) Ishant Somal
(c) Virappa Moily
(d) Arjun Gaind
(e) Prakash Singh Badal

S11. Ans.(d)
Sol. Author Arjun Gaind launched his latest book, 'Punjab: Building the Land Of Five Rivers' in Mumbai. A panel discussion was organised on the occasion at Chhatrapati Shivaji Maharaj Vastu Sangrahalaya in which Punjab’s history, heritage, culture and growth were discussed.

Q12. Every year March 8th is observed as- 
(a) World Environment day
(b) Heritage day
(c) International Women’s day
(d) Youth day
(e) AIDS day

S12. Ans.(c)
Sol. In the West, International Women's Day was first observed as a popular event after 1977 when the United Nations General Assembly invited member states to proclaim March 8 as the UN Day for women's rights and world peace.

Q13. The Padma Awards are one of the highest civilian honours of India announced annually on the eve of-
(a) Republic Day
(b) Independence Day
(c) Gandhi Jayanti
(d) Pravasi Bhartiya Divas
(e) New year

S13. Ans.(a)
Sol. Any civilian who has shown great achievements in their field of professional work are considered eligible for this award. Various decorations which come under civilian awards of India – Bharat Ratna, Padma Shri, Padma Bhushan and Padma Vibhushan. These awards have a degree of reputation and honour. Padma Awards, which were instituted in the year 1954, is announced every year on the occasion of Republic Day except for brief interruption(s) during the years 1978 and 1979 and 1993 to 1997.

Q14. The General Agreement on Tariffs and Trade was replaced by-?
(a) North American Free Trade Association
(b) South Asian Free Trade
(c) World Trade Organisation
(d) Free Trade Organisation
(e) None of the given options is true

S14. Ans.(c)
Sol. GATT became law on January 1, 1948, once it was signed by 23 countries. GATT was refined over decades and eventually led to the 123 countries creating the World Trade Organization (WTO) on Jan. 1, 1995.

Q15. What is the effort of IBA?
(a) Assist and provide common services to members.
(b) Promote sound and progressive banking principles and practices.
(c) Co-ordinate and co-operate on procedural, legal, technical, administration, professional matters.
(d) Build Image of banking industry through publicity and public relations.
(e) All of the above

S15. Ans.(e)
Sol. Effort of IBA is-
1. Promote sound and progressive banking principles and practices.
2. Assist and provide common services to members.
3. Co-ordinate and co-operate on procedural, legal, technical, administration, professional matters.
4. Collate, classify and circulate statistical and other information.
5. Pool expertise towards common objectives of reduction in costs, increase efficiency, productivity and improve systems, procedures and banking practices.
6. Build Image of banking industry through publicity and public relations.

You may also like to Read:

1 comment

ajith b.o said...

Dear BA team kindly start a post with Date and day above it as it will be helpful to search on which days post was the topic.

Hope you got my point and do the same.