Current Affairs Questions for NICL AO Mains Exam: 1st July 2017

Dear Readers,

Current-Affairs-Questions-for-NICL-AO-Mains-Exam

Welcome to the world of Current Affairs 2017. With NICL AO Mains Exam round the corner, it should be your priority to cover every aspect of Current Affairs on a daily basis for NICL AO Mains Exam so that you can do well in the exam. These current affairs are based on current news. Let us see how many questions you attempt accurately.

Q1. BCCI has recently formed a seven-member Committee to oversee Lodha Panel Reforms. The Lodha Panel was set up by the Indian Supreme Court in __________.
(a) 2010
(b) 2012
(c) 2014
(d) 2015
(e) 2016

S1. Ans.(d)
Sol. The Board of Control for Cricket in India (BCCI) announced the formation of a special seven-member committee to identify the ‘few critical points’ for the general body of the cricket board to consider before they are submitted to the Supreme Court. The Board of Control for Cricket in India (BCCI) announced the formation of a special seven-member committee to identify the ‘few critical points’ for the general body of the cricket board to consider before they are submitted to the Supreme Court. The Lodha Panel was set up by the Indian Supreme Court in January 2015.

Q2. Prime Minister Narendra Modi has recently inaugurated various irrigation and water-related initiatives at Aji Dam. This dam is located in ____________.
(a) Uttar Pradesh
(b) Bihar
(c) Gujarat
(d) Karnataka
(e) Kerala

S2. Ans.(c)
Sol. Prime Minister Narendra Modi inaugurated various irrigation and water-related initiatives at Aji Dam in Rajkot, Gujarat including the filling of Aji dam with Narmada waters under Sauni Yojana.

Q3. The UN Security Council has unanimously approved a resolution sharply reducing the joint United Nations-African Union peacekeeping force in troubled Darfur region. Darfur region is in which of the following country?
(a) Myanmar
(b) Sudan
(c) South Africa
(d) Russia
(e) Bulgaria

S3. Ans.(b)
Sol. The UN Security Council has unanimously approved a resolution sharply reducing the joint United Nations-African Union peacekeeping force in Sudan’s troubled Darfur region. The British-drafted resolution will reduce the number of peacekeepers by 44 per cent and international police by about 27 per cent in the Darfur mission.

Q4. British Prime Minister Theresa May has recently won the confidence vote in the parliament, winning her first major test as the Prime Minister of a minority government in the United Kingdom (UK).  Who was the first PM of Britain?
(a) Spencer Compton
(b) Henry Pelham
(c) William Cavendish
(d) Thomas Pelham-Holles
(e) Robert Walpole

S4. Ans.(e)
Sol. British Prime Minister Theresa May narrowly won the confidence vote in the parliament, winning her first major test as the Prime Minister of a minority government in the United Kingdom (UK). Robert Walpole (1721–42) was the first PM of Britain.

Q5. Name the person who has been appointed as the Chief Secretary of Uttar Pradesh.
(a) Rajiv Kumar
(b) Sumer Chand
(c) Sumitra Mahajan
(d) Gaurav Shukla
(e) Chandan Mishra

S5. Ans.(a)
Sol. Rajiv Kumar was appointed as the Chief Secretary of Uttar Pradesh. His appointment was approved by the Uttar Pradesh Government. Prior to this appointment, Kumar was a Secretary in the Union Shipping Ministry. Mr. Kumar has replaced Rahul Prasad Bhatnagar.

Q6. Name the Hyderabad-based astrologer and numerologist who has been conferred with the 'Best astrologer of the world' award at the 'Russian-Indian economic dialogue' round-table meet held in Moscow, Russia.
(a) Venkatapathy Raju
(b) T S Vineeth Bhatt
(c) Govind Prabhakaran
(d) Sumit Chandran
(e) Vikas Mathur

S6. Ans.(b)
Sol. Hydearbad-based astrologer and numerologist T S Vineeth Bhatt has been conferred with the 'Best astrologer of the world' award at the 'Russian-Indian economic dialogue' round-table meet held in Moscow.

Q7. Which of the following state government was conferred with the award of excellence at the 2nd Global Skill Development Summit held in Paris recently for innovations and extensive use of IT for skilling the state's youth?
(a) Bihar
(b) Odisha
(c) Sikkim
(d) Uttarakhand
(e) Karnataka

S7. Ans.(d)
Sol. Uttarakhand was conferred with the award of excellence at the 2nd Global Skill Development Summit held in Paris recently for innovations and extensive use of IT for skilling the state's youth.

Q8. Name the Senior diplomat who was appointed as the economic relations secretary in the Ministry of External Affairs (MEA).
(a) Mahim Pal
(b) Sunaina Singh
(c) Vijay Keshav Gokhale
(d) Vimal Kumar Kushwaha
(e) Sarabjeet

S8. Ans.(c)
Sol. Senior diplomat Vijay Keshav Gokhale was appointed as the economic relations secretary in the Ministry of External Affairs (MEA). The Appointments Committee of the Cabinet has approved his appointment.

Q9. The Minister of State for Public Grievances & Pensions, Atomic Energy and Space, Dr. Jitendra Singh launched a new training program named as COMMIT for State Government officials. What does 'I' stands for in COMMIT?
(a) Inclusion
(b) Induction
(c) Investment
(d) Income
(e) None of the given option is true

S9. Ans.(b)
Sol. The Minister of State for Public Grievances & Pensions, Atomic Energy and Space, Dr. Jitendra Singh launched a new training program 'Comprehensive Online Modified Modules on Induction Training' (COMMIT) for State Government officials.

Q10. Which of the following country has become first that has contributed $100,000 to a UN fund to help developing countries actively participate in the discussion of tax issues?
(a) India
(b) Russia
(c) China
(d) USA
(e) South Africa

S10. Ans.(a)
Sol. India has contributed $100,000 to a UN fund to help developing countries actively participate in the discussion of tax issues, becoming the first country to make the contribution. The UN Tax Trust Fund aims to support the work of the Committee of Experts on International Cooperation in Tax Matters.

Q11. Petroleum Minister has recently introduced a new oil and gas block licensing policy that is expected to open up 2.8 million square kilometers of sedimentary basins to exploration and production activities. The Minister has inaugurated the government’s new policy named OALP. OALP stands for _________________.
(a) Open Advanced Licensing Policy
(b) Obtained Acreage Licensing Policy
(c) Open Acreage Long-lasting Policy
(d) Open Acreage Licensing Policy
(e) Open Amendment Life Policy

S11. Ans.(d)
Sol. Petroleum Minister Dharmendra Pradhan introduced a new oil and gas block licensing policy that is expected to open up 2.8 million square kilometers of sedimentary basins to exploration and production activities. The Minister has inaugurated the government’s new policy named OALP. OALP stands for Open Acreage Licensing Policy.

Q12. Who is the present Union Petroleum Minister of India? 
(a) Harsimrat Kaur Badal
(b) Thawar Chand Gehlot
(c) Dharmendra Pradhan
(d) Harsh Vardhan
(e) D. V. Sadananda Gowda

S12. Ans.(c)
Sol. Mr. Dharmendra Pradhan is the present Union Petroleum Minister of India

Q13. Name the Godrej Group Chairman who has been recently awarded the Global Leadership Awards of the US-India Business Council for their role in integrating India in the global supply chain.
(a) Rajiv Chander
(b) Vivan Godrej
(c) Sumal Saroha
(d) Adi Godrej
(e) Vinay Kumar

S13. Ans.(d)
Sol. Godrej Group Chairman Adi Godrej and Dow Chemical CEO Andrew Liveries have been awarded the Global Leadership Awards of the US-India Business Council for their role in integrating India in the global supply chain.

Q14. The International Day of the Tropics is celebrated globally on __________.
(a) 30 June
(b) 29 June
(c) 28 June
(d) 26 June
(e) 20 June

 S14. Ans.(b)
Sol. The International Day of the Tropics is celebrated globally on June 29.

Q15. Sabita Chowdhury dies at the age of 72.She was famous _____________.
(a) Singer
(b) Dancer
(c) Choreographer
(d) Sitar Player
(e) Actress

S15. Ans.(a)
Sol. Legendary Singer Sabita Chowdhury dies at the age of 72


CRACK IBPS PO 2017



11000+ (RRB, Clerk, PO) Candidates were selected in IBPS PO 2016 from Career Power Classroom Programs.


9 out of every 10 candidates selected in IBPS PO last year opted for Adda247 Online Test Series.