English Questions For NICL AO Mains Exam 2017

English Questions For NICL AO Mains Exam 2017

Dear Students, English Section is a topic that is feared by most of the candidates appearing in the Banking and NICL AO Mains 2017 Exams. Though the sheer number of concepts and rules may seem intimidating at first, with discipline and the right approach, it is not difficult to master these concepts and their application to questions. Through such English Quizzes, we will provide you all types of high-level questions to ace the paragraph summary questions and jumbled paragraph questions, new pattern English section of banking and insurance exams. In this quiz, you can practice summary of paragraph questions and jumbled paragraph questions for NICL AO Mains 2017. we have also provided study notes for NICL (AO) Exam.

Directions (1-15): In the following questions, two sentences are given. There may be an error in the sentence(s). mark your answer accordingly from the given options. 

Q1. I. Although Ram was innocent, baseless accusations were leveled at him.
II. Despite of repeated representations from the ISRO, the authorities have failed to take any action.
(a) if there is an error only in the first sentence;
(b) if there is an error only in the second sentence;
(c) if there are errors in both sentences; and
(d) if there is no error in either of the sentences.
(e) If there are more than two errors in either of the sentence.

S1. Ans.(c)
Sol. Sentence I, accusations were leveled against him not at him. Sentence II, despite is not followed by of.

Q2. I. I deem it as a privilege to attend the meeting.
II. Success can be achieved with practice.
(a) if there is an error only in the first sentence;
(b) if there is an error only in the second sentence;
(c) if there are errors in both sentences; and
(d) if there is no error in either of the sentences.
(e) If there are more than two errors in either of the sentence.

S2. Ans.(c)
Sol. Sentence I: I deem it a privilege not as a privilege.
Sentence II: …… achieved ‘through practice’ not ‘with practice.’

Q3. I. Sita has great skill for painting.
II. Having overslept himself, Harish missed his train.
(a) if there is an error only in the first sentence;
(b) if there is an error only in the second sentence;
(c) if there are errors in both sentences; and
(d) if there is no error in either of the sentences.
(e) If there are more than two errors in either of the sentence.

S3. Ans.(c)
Sol. Sentence I, ‘Sita has a great skill for painting. The indefinite article ‘a’ should be used as painting is one of the many skills.
Sentence II, the reflexive pronoun ‘himself’ should be omitted.

Q4. I. Ishan is interested in painting from his childhood.
II. Life was a hard struggle for Himani; but ultimatelyshe emerged victorious.
(a) if there is an error only in the first sentence;
(b) if there is an error only in the second sentence;
(c) if there are errors in both sentences; and
(d) if there is no error in either of the sentences.
(e) If there are more than two errors in either of the sentence.

S4. Ans.(a)
Sol. Sentence I, the verb must be in the past tense as it is from his childhood – Ishan was interested in painting from his childhood. Had it been the present ‘now’ then ‘am’ can be used – Ishan is interested in paining now.

Q5. I. One cannot make a success of his career, unless he works hard.
II. In spite of he being very tired, he kept on working.
(a) if there is an error only in the first sentence;
(b) if there is an error only in the second sentence;
(c) if there are errors in both sentences; and
(d) if there is no error in either of the sentences.
(e) If there are more than two errors in either of the sentence.

S5. Ans.(c)
Sol. Sentence I, One cannot make a success of one’s …… or He cannot make a success of his……
Sentence II, the subject ‘he’ need not be repeated in the subordinate clause as it is the same as in the main clause – ‘In spite of being very tired, he ……

Q6. I. By virtue of the power vested in me, I hereby order his imprisonment.
II. He succeeded by his acute perseverance and sheer hard work.
(a) if there is an error only in the first sentence;
(b) if there is an error only in the second sentence;
(c) if there are errors in both sentences; and
(d) if there is no error in either of the sentences.
(e) If there are more than two errors in either of the sentence.

S6. Ans.(b)
Sol. Sentience I is correct.
Sentence II, Is incorrect. ‘Succeeded’ because ‘of’, not ‘succeeded by’.

Q7. I. Napoleon had a genius by military tactics.
II. Without doubt he is a genius for mathematics.
(a) if there is an error only in the first sentence;
(b) if there is an error only in the second sentence;
(c) if there are errors in both sentences; and
(d) if there is no error in either of the sentences.
(e) If there are more than two errors in either of the sentence.

S7. Ans.(c)
Sol. Sentence I, a genius for … not by – Napoleon had a genius for military tactics.
Sentence II, …… a genius in mathematics not for.

Q8. I. As you have made your bed so you must lie on it.
II. So good a man is he that all respect him.
(a) if there is an error only in the first sentence;
(b) if there is an error only in the second sentence;
(c) if there are errors in both sentences; and
(d) if there is no error in either of the sentences.
(e) If there are more than two errors in either of the sentence.

S8. Ans.(c)
Sol. Sentence I, ‘as’ and ‘so’ both cannot be used in the sentence since ‘as’ is the subordinating conjunction while ‘so’ is a coordinating conjunction. The sentence would be correct with any one of the two. Sentence II, ‘He is so good a man that…… ‘is he’ is the interrogative structure while this is declarative sentence.

Q9. I. Had I not seen this with my own eyes I will not have believed it.
II. Whichever road we take we shall be too late.
(a) if there is an error only in the first sentence;
(b) if there is an error only in the second sentence;
(c) if there are errors in both sentences; and
(d) if there is no error in either of the sentences.
(e) If there are more than two errors in either of the sentence

S9. Ans.(c)
Sol. ‘Will’ with the first person (I will …) denotes determination (which is not intended here) where as ‘would’ denotes condition. (which is intended here) – Had I not seen this with my own eyes I would not have believed it.
Sentence II, ‘too’ means ‘excess of some kind’ or ‘more than enough’. Here it should be … we shall be late (or very late).

Q10. I. No doubt he has achieved much, but I cannot give him credit for all that he boasts for.
II. The despotism of custom is everywhere the standing hindrance by human achievement.
(a) if there is an error only in the first sentence;
(b) if there is an error only in the second sentence;
(c) if there are errors in both sentences; and
(d) if there is no error in either of the sentences.
(e) If there are more than two errors in either of the sentence.

S10. Ans.(c)
Sol. The verb ‘boasts’ is followed by the preposition ‘of’ not for - … all that he boasts of.
Sentence II should … a standing hindrance to human ……

Q11. I. A variety of pleasing objects charm the eye.
II. The Governor, with his aide-de-camp, have arrived.
(a) if there is an error only in the first sentence;
(b) if there is an error only in the second sentence;
(c) if there are errors in both sentences; and
(d) if there is no error in either of the sentences.
(e) If there are more than two errors in either of the sentence.

S11. Ans.(c)
Sol. Sentence I, the subject is a variety so the verb should be charms – A variety of pleasing objects charms the eye.
Sentence II, the subject governor is singular so the verb should be ‘has’ not ‘have’ – The governor, with … has arrived.

Q12. I. If anybody knows the truth, let them tell it.
II. Everybody has their own ideas which they hate to change.
(a) if there is an error only in the first sentence;
(b) if there is an error only in the second sentence;
(c) if there are errors in both sentences; and
(d) if there is no error in either of the sentences.
(e) If there are more than two errors in either of the sentence.

S12. Ans.(c)
Sol. The indefinite pronouns, anybody, everybody are followed by he or she according to the context. So sentence I should be. If any body knows the truth, let him tell it.
Sentence II should be, everybody has his own ideas, which he hates to change.

Q13. I. I know him quite as well as you do.
II. Open rebuke is best than secret love.
(a) if there is an error only in the first sentence;
(b) if there is an error only in the second sentence;
(c) if there are errors in both sentences; and
(d) if there is no error in either of the sentences.
(e) If there are more than two errors in either of the sentence.

S13. Ans.(c)
Sol. In sentence I…… ‘as well as you do’ means of equal degree. So quite (meaning absolutely or fairly) cannot be used here – I know him as well as you do.
Sentence II, open rebuke and secret love are being compared. So the comparative degree should be used – Open rebuke is better than secret love.

Q14. I. Himalayas form great barrier on North of India.
II. Extra police is drafted into the district.
(a) if there is an error only in the first sentence;
(b) if there is an error only in the second sentence;
(c) if there are errors in both sentences; and
(d) if there is no error in either of the sentences.
(e) If there are more than two errors in either of the sentence.

S14. Ans.(c)
Sol. In sentence I, the articles have been omitted – The Himalayas form a great barrier in the North of India.
In sentence II, police is treated as plural so the verb must be in plural also.
Extra police are drafted….

Q15. I. He had rather go than stay behind.
II. We have received a message from his only six hours ago.
(a) if there is an error only in the first sentence;
(b) if there is an error only in the second sentence;
(c) if there are errors in both sentences; and
(d) if there is no error in either of the sentences.
(e) If there are more than two errors in either of the sentence.

S15. Ans.(c)
Sol. Sentence I should be – He would rather go …… would denotes willingness or determination (which is what is denoted in the sentence.)
Sentence II, the simple past tense not the present perfect tense – we received a message….



CRACK IBPS PO 2017



11000+ (RRB, Clerk, PO) Candidates were selected in IBPS PO 2016 from Career Power Classroom Programs.


9 out of every 10 candidates selected in IBPS PO last year opted for Adda247 Online Test Series.

No comments