English Questions For NABARD Grade-A Exam 2017

Dear Students,

English Questions For NABARD Exam 2017

English Section is a topic that is feared by most of the candidates appearing in the NABARD and other bank exams. Though the sheer number of concepts and rules may seem intimidating at first, with discipline and the right approach, it is not difficult to master these concepts and their application to questions. Through such English Quizzes, we will provide you all types of high-level questions to ace the paragraph summary questions and jumbled paragraph questions, new pattern English section of banking and insurance exams.
   
Directions (1-5): In question given below there are five sentences. Each sentence has a pair of words/phrases that are highlighted. From the highlighted word(s)/phrase(s), select the most appropriate words(s)/phrase(s) to form correct sentences. Then below the group of sentences 5 options are given, with each option having sequence of choices either (a) or (b) and so on. Choose the option which is giving the correct sequence of the choices.
   
Q1 A. Whole bloc[1]/block[2] of students got together to complain.
B. The chef placed the steak in the hot pan to sear[1]/seer[2] the outside.
C. The area team[1]/teems[2] with entrepreneurs hoping to hit upon the next big thing.
(a)121
(b)112
(c)111
(d)221
(e)212
S1. Ans.(b)
Sol. a whole bloc of students got together to complain.
bloc: An alliance or a group (of political parties or countries)
Block: A large solid piece of hard material with flat surface on each side
Sear:Burn or scorch with sudden intense heat
Seer:  A person of supposed supernatural insight who sees visions of the future
Teem:Be full of or swarming with
Team:  A group of players forming one side in a competitive game or sport

Q2. A.I strolled a discrete[1]/ Discreet[2] distance from her side as we entered the gardens
B.The Principle[1]/principal[2] thing that is lacking is sentence accent and variety in the inflection of phrases.
C.The struggle that followed was, however, destined once more to be a duel[1]/Dual[2] between Russia and Turkey.
(a)212
(b)221
(c)121
(d)112
(e)111
S2. Ans.(c)
Sol. Discreet:  Careful or prudent in speech or actions, especially in order to avoid giving offense or attracting attention
Discrete: Individually separate or distinct
Principle: A fundamental truth or proportion serving as the foundation for belief or action
Principal: First in order of importance, main
Dual: Consisting of two parts, elements or aspects
Duel: (Historical) A pre-arranged contest with deadly weapons between two persons to settle a point of honor

Q3 A. Banging the cymbal[1]/ Symbol[2] loudly, the musician marched through the parade to his own beat.
B. I Prey[1]/pray[2] to the gods it does not force me to destroy the histories, so that someday, someone will have the strength I lack.
C. She was still maize[1]/mazed[2] with the drug she had taken
(a)221
(b)121
(c)122
(d)211
(e)112
S3. Ans.(c)
Sol. Symbol: A thing that represents or stands for something else, especially a material object representing something abstract .
Cymbal: A musical instrument consisting of a slightly concave round brass plate that is either struck against one another or struck with a stick
Pray: Address a prayer to God
Prey: An animal hunted or killed by another animal for food
Maize: A cereal plant that yields corn
Maze :A confusing mass of information


Q4 A. The man who essay[1]/assayed[2] gold was more than a technician.
B.Thousands of troup[1]/troops[2] of enemy soldiers have been observed approaching the capital city.
C.Somehow I get the idea that you will find it harder to be idol[1]/idle[2] than working.
(a)222
(b)212
(c)112
(d)111
(e)211
S4. Ans.(a)
Sol. Assay:determine the content or quality of (a metal or ore); attempt.
Essay:  to put to a test;to make an often tentative or experimental effort to perform
Troop: A soldiers or members of the armed forces
Troup:A group of dancers, actors or other entertainers who move from place to place performing at different venues
Idol:  An image or representation of a god used as an object of worship
Idle:  Avoiding work, lazy

Q5 A.He tried in vain[1]/vein[2] to get the whole world to be won over to liberal toleration within one or two generations.
B. a car collided with a stationary[1]/Stationery[2]  vehicle
C. The research gives insight[1]/incite[2] into the theory of evolution.
(a)111
(b)112
(c)212
(d)222
(e)221
S5. Ans.(a)
Sol. Vain: A person who has or shows an excessively high opinions of his/her appearance and abilities
Vein: Any of the tubes forming a part of the circulatory system by which blood is conveyed to all parts of the body towards the heart
Stationary: Not moving
Stationery: Paper or other material needed for wiring
Incite: To encourage or stir up (behavior that is violent and unlawful)
Insight: The ability or capacity to gain an accurate, deep and intuitive understanding of something

Directions (6-10): Four sentences are given with a blank in each. Five words are also given. The blank in each sentence can be filled by one or more of the four words given. Similarly, each word given in the choices can go into any number of sentences. Identify the number of sentences each word can go into and mark as your answer the maximum number of sentences any word can go into.

Q6. A. What is the __________ value of the shares?
B. The __________ was released by the minister.
C. There is no need to __________ rooms, as it is offseason now.
D. The __________ for food items is always good.
(a) book
(b) market
(c) reserve
(d) product
(e) capital
S6. Ans.(c)
Sol. The word ‘reserve’ fits correctly in the sentences A, C and D and express the intended meaning.

Q7. A. The party was held at the __________ side.
B. They decided to __________ their resources.
C. I was shocked to see him lying in a __________ of blood.
D. The __________ room was over crowded.
(a) waiting
(b) combine
(c) pool
(d) lake
(e) share
S7. Ans.(d)
Sol. The word ‘lake’ correctly fits into the sentences A and C maximum times. In option D, the word ‘waiting’ fits correctly but only once, hence doesn’t qualify as correct choice.

Q8. A. I tried to __________ him off with my old PC.
B. The __________ tree is the life of the desert people.
C. What is the __________ today?
D. Do you __________ him regularly?
(a) palm
(b) date
(c) meet
(d) day
(e) see
S8. Ans.(b)
Sol. The word ‘date’ fits correctly in the sentences B and C and maximum time appropriately. Hence the correct choice.

Q9. A. The two brothers quarreled __________ themselves.
B. The sea lies __________ France and England.
C. This custom still exists __________ certain tribes.
D. The internet is __________ the most remarkable of modern inventions.
(a) between
(b) among
(c) with
(d) along
(e) in
S9. Ans.(b)
Sol. The word ‘among’ correctly fits in the sentences C and D. for more than three objects/persons, we use among usually. But sometimes we can use it in the case of two too as in sentence A. hence, it can be used maximum times in option C, D and A.

Q10. A. Tickets for the __________ were booked months in advance.
B. They pushed hard but the door wouldn’t __________.
C. Better to keep quiet than __________ your ignorance.
D. “__________ me your tickets,” the inspector demanded.
(a) programme
(b) show
(c) display
(d) give
(e) play
S10. Ans.(b)
Sol. The word ‘show’ can be used correctly and maximum times in the sentences A, C and D. hence the appropriate choice.

Directions (11-15): In the following, there are sentences or parts of sentence labelled A, B, C, D and E. Choose for your answer the fragment that carries an Error. Ignore punctuation error, if any.

Q11. A. And its equally important to spread the news about companies that treat working parents
B. with fairness and respect, so that we all can try to work at these companies,
C. and send a message to others treating working parents
D. justly is a valuable employee recruitment and retention advantage.
E. No error
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D
(e) E
S11. Ans.(a)
Sol. It’s should be used instead of its in the first part of the sentence.

Q12. A. I’ve been in Delhi for four days now
B. and so far the stay had been uneventful,
C. barring a stray incident
D. where I walked into a lamppost and then walked around Connaught Place
E. with a bloody nose.
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D
(e) E
S12. Ans.(d)
Sol. D should read as ‘in which I walked into …’ or ‘when I walked into …’

Q13. A. To be a citizen is to possess the rights
B. enshrined in our constitution,
C. and equally, the obligation of duty.
D. When one citizen upholds an individual right for another,
E. he enacts his duty to himself.
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D
(e) E
S13. Ans.(d)
Sol. the preposition ‘for’ should be corrected to ‘of’ – ‘right of another’, rather than ‘right for another’

Q14. A. This study takes its place alongside earlier research showing
B. that kids who are allowed to serve their own food
C. take smaller portions that they would typically be served
D. and ate 25 percentage less, and that kids tend to eat more
E. when the portions on their plates have been double.
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D
(e) E
S14. Ans.(d)
Sol. 25 percentage less is erroneous – 25 percent less is correct usage. Use the word “percent” with number; use “percentage” without using a number.
For example: 50 percent children, and a considerable percentage of children.

Q15. A. Sixty years is too small a period to acquire new civilizational traits.
B. and to mould our DNA. When that happens, we will automatically
C. realize the importance of the rule of law, the true meaning of freedom and democracy
D. and then we will behave like citizens who will not allow anyone
E. to sell their votes, and MPs will not be on sold.
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D
(e) E
S15. Ans.(e)
Sol. We will not allow anyone to sell their votes has a problem in pronoun agreement, anyone is singular hence he or she should be used rather than the plural their. Sixty years as period is singular, hence the singular verb is correct.


You May Also Like to Read:



CRACK IBPS PO 2017



11000+ (RRB, Clerk, PO) Candidates were selected in IBPS PO 2016 from Career Power Classroom Programs.


9 out of every 10 candidates selected in IBPS PO last year opted for Adda247 Online Test Series.

1 comment:

  1. Directions (6-10): Four sentences are given with a blank in each. Five words are also given. The blank in each sentence can be filled by one or more of the four words given. Similarly, each word given in the choices can go into any number of sentences. Identify the number of sentences each word can go into and mark as your answer the maximum number of sentences any word can go into.

    Q6. A. What is the __________ value of the shares?
    B. The __________ was released by the minister.
    C. There is no need to __________ rooms, as it is offseason now.
    D. The __________ for food items is always good.
    (a) book
    (b) market
    (c) reserve
    (d) product
    (e) capital

    is trike k question me kya krna hota h?

    ReplyDelete