Night Class: English Quiz(Reading Comprehension) for RRB PO 2017

Dear Students,

English Questions For IBPS RRB PO Exam 2017

English Section is a topic that is feared by most of the candidates appearing in the IBPS RRB Mains Exam. Through the concept of Night classes, we are providing you all types of high-level questions to ace English Section of banking exams.

Directions (1-10): In each of the following questions five options are given, of which one word is
most nearly the same or opposite in meaning to the given word in the question. Find the correct option having either same or opposite meaning.

Q1.Prolix
(a)ramification
(b)volatile
(c)gaunt
(d)succinct 
(e)banal

S1. Ans.(d)
Sol.Prolix- marked by or using an excess of words
Option D is the right choice. succinct-close-fitting(antonym)
Gaunt-emaciated; bony and angular

Q2. Revile
(a)reference
(b)seine
(c)compliment
(d)maculated
(e) tender

S2. Ans.(c)
Sol.Revile-criticize in an abusive or angrily insulting manner.
Option C is the right choice. Compliment is the opposite of revile.
Seine-type of fishing net
Tender-to offer

Q3.Evoke
(a)educe
 (b)limpid
(c)waffle
(d)liturgy
(e) nexus

S3. Ans.(a)
Sol.evoke-to draw out (something hidden, latent, or reserved)
educe-to bring out (something, such as something latent), is the synonym of Evoke.
Waffle-talk nonsense
Limpid-transparently clear
Liturgy-form of worship
Nexus-connection

Q4. Quotidian
(a)nostrum
(b)lope
(c)excemplar
(d)impugn
(e) exciting

S4. Ans.(e)
Sol.Option E is the right choice. Exciting is the antonym.
Quotidian-of or occurring every day; daily.
Impugn-challenge; question someone's honor etc.
Nostrum-remedy
Lope-run with long strides

Q5.Cogitate
(a)incubus
(b)ponder
(c)emboss
(d)fracas
(e)Curmudgeon

S5. Ans.(b)
Sol. Cogitate- think deeply
ponder-to think or consider especially quietly, soberly, and deeply(Synonym)
emboss-decorate with a raised design
Incubus-encumbrance; nightmarish thing
Fracas-fight; disturbance
Curmudgeon-grumpy person

Q6.Furlough
(a)epithet
(b)gist
(c)vital
(d) layoff
(e) perfunctory

S6. Ans.(d)
Sol.Furlough-leave of absence, especially that granted to a member of the services or a missionary. Layoff is the synonym.
Perfunctory -superficial; cursory
Vital- essential; alive; important

Q7.Obstreperous
(a)concise
(b)dubious
(c)Momentous
(d)perjury
(e) rambunctious

S7. Ans.(e)
Sol. Obstreperous-noisy and boisterous
rambunctious-uncontrollably exuberant; boisterous.(SYNONYM)
perjury-telling lies under oath
Concise-stated in few words

Q8.Palliative
(a)Drawl
(b)soothing
 (c)Quaff
(d)Insurgent
(e)furtive

S8. Ans.(b)
Sol. Palliative- (of a medicine or medical care) relieving pain without dealing with the cause of the condition(synonym is soothing)
Quaff-drink down quickly
Drawl speak slowly with words-running together
Furtive hidden and secret
Insurgent-a rebel

Q9.unfathomable
(a)Dotard
(b)Instigator
(c)Misnomer
(d)incomprehensible
(e)Atheist

S9. Ans.(d)
Sol. unfathomable-cannot be worked out; incapable of being fully explored or understood.
incomprehensible-not able to be understood; not intelligible.(synonym)
Atheist-person who does not believe in God
Dotard foolish old man.
Furrow-groove
Instigator-troublemaker; person who entices others to do
something
Misnomer-wrong name

Q10.Fervid
(a)Genre
(b)Perpetuated
(c)Rancor
(d)Strut
(e) dispassionate

S10. Ans.(e)
Sol. Fervid-passionate.
dispassionate is the right option.(antonym)
Genre-a category; type
Irascible-easily angered
Strut-swagger; show off

Direction(11-15): Read the following passage carefully and answer the following questions given below it.
The capitalist system of society does not foster healthy relations among human beings. A few people own all the means of production and others-though nominally few have to sell their labor under conditions imposed upon them. The emphasis of capitalism being on the supreme importance of material wealth the intensity of its appeal is to the acquisitive intensity. It promotes the worship of economic power with little regard to the means employed for its acquisition and the end that it serves. By its exploitation of human beings to the limits of endurance, its concentration is the largest profit rather than maximum production.
Thus the division of human family is done on the basis of economic circumstance. All this is injurious to the division of human dignity. And when the harrowed poor turn to the founders of religion for succor, they rather offer a subtle defense of the established order. They promise future happiness to soothe the suffering and the revolt of the tortured men. The system imposes injustice, the religion justifies it.

Q11. The passage indicates that the capitalist system is
(a) fair
(b) ambitious
(c) prosperous
(d) dehumanising

Q12. The established order is supported by religion to
(a) alleviate the suffering of the poor in the capitalist system
(b) perpetuate the injustice imposed by the capitalist system
(c) balance the suffering of the poor with hopes of future rewards
(d) help the tortured men to seek redress

Q13. In a capitalist system
(a) the means justify the ends
(b) the ends justify the means
(c) the means endorsed by religion are strictly followed
(d) means which lead to exploitation are strictly prohibited

Q14. Capitalism is injurious to human relations because it divides society into two groups, i.e.
(a) working and non-working
(b) exploiters and exploited
(c) religious and irreligious
(d) buyers and sellers

Q15. In a capitalistic system of society each man wishes
(a) to acquire maximum wealth
(b) to produce maximum wealth
(c) to have visions of paradise
(d) to soothe the sufferings of other

S11. Ans.(d)
Sol.dehumanising

S12. Ans.(b)
Sol.perpetuate the injustice imposed by the capitalist system

S13. Ans.(b)
Sol.(b) the ends justify the means

S14. Ans.(b)
Sol.exploiters and exploited

S15. Ans.(a)
Sol.to acquire maximum wealth

 You May Also Like to Read:

No comments