English Questions For IBPS RRB PO and Clerk Exam 2017

Dear Students,

English Questions For IBPS RRB PO Exam 2017

English Section is a topic that is feared by most of the candidates appearing in the IBPS PO  Exam. Though the sheer number of concepts and rules may seem intimidating at first, with discipline and the right approach, it is not difficult to master these concepts and their application to questions. Through such English Quizzes, we will provide you all types of high-level questions to ace the, Fillers Questionsword usage, new pattern English section of banking exams.

rections (1-5): In each question below four words which are numbered (a), (b), (c) and (d) have been printed in bold, of which one word may be wrongly spelled or inappropriate in the context of the sentence. The number of that word is the answer. If all the four words are correctly spelled, mark (e) i.e. “All Correct” as the answer.

Q1. Non-communicable (a)/ diseases are a (b)/ major (c)/ concerned for people in this region. (d)/ All Correct (e)

S1. Ans.(d)
Sol. Use word ‘concern’ in place of ‘concerned’.

Q2. The industry is poised (a)/ for a quantum jump as it has ventured into Indian markets which have (b)/ excellent growth (c)/ opportunities. (d)/ All Correct (e)

S2. Ans.(e)
Sol. All Correct

Q3. The Government administration is required to undergo (a)/ a radicle (b)/ transformation for better service (c)/ orientation. (d)/ All Correct (e)

S3. Ans.(b)
Sol. The correct spelling is — radical.

Q4. The squwad that was entrusted with the task of (a)/ detection of explosives and their (b)/ neutralization has completed the (c)/ assignment. (d)/ All Correct (e)

S4. Ans.(a)
Sol. The correct spelling is — squad.

Q5. The equipment used for (a)/ surveillance must be (b)/ reliability and of (c)/ appropriate quality. (d)/ All Correct (e)

S5. Ans.(c)
Sol. The appropriate word will be — reliable.

Directions (6-10): Which of the phrases (a), (b), (c) and (d) given below each statement should replace the phrase printed in bold in the sentence to make it grammatically correct? If the sentence is correct as it is given and No correction is required mark (e) as the answer.

Q6. The employees offers to work overtime without any compensation to increase the profit.
(a) offering to work
(b) offer to working
(c) offered for work
(d) offered to work
(e) No correction required

S6. Ans.(d)
Sol. Here the sentence shows past time and the subject is in Plural form.

Q7. He donated his entire wealth to an orphanage since he didn’t have a children of his own.
(a) have any children
(b) had any child
(c) has a child
(d) has any children
(e) No correction required

S7. Ans.(b)
Sol. The Reporting Verb is in Past Tense. Moreover, it will be proper to use the singular form of children as the person is issueless.

Q8. Psychologists are making best efforts to understand the reason behind the unruly behavior of adolescents.
(a) for understand the
(b) to understanding the
(c) to understands the
(d) to understood the
(e) No correction required

S8. Ans.(e)
Sol. No correction required

Q9. Although he is a reputed speaker, today his speech were irrational and full of ambiguities.
(a) speeches was irrational
(b) speech was irrational
(c) speech were irrationals
(d) speech are irrational
(e) No correction required

S9. Ans.(b)
Sol. Here, subject the speech is singular that will take singular Verb.

Q10. He was told for report back to the camp in the middle of the holidays when the tension at the border aggravated.
(a) He is told to
(b) He was telling to
(c) He would told for
(d) He was told to
(e) No correction required

S10. Ans.(d)
Sol. The correct form of infinitive is:
to + V1 (plural).

Directions (11-15): Read each sentence to find out whether there is any grammatical error in it. The error if any will be in one part of the sentence, the number of that part will be the answer. If there is no error, mark (e) as the answer. (Ignore errors of punctuation, if any.)

Q11. A large number of workers (a)/ of the factory recommends (b)/ Rohit as the union leader (c)/ for the next 2 years. (d)/ No error (e)

Q12. The public believed (a)/ that the national leader (b)/ was one of the (c)/ greatest leaders of every time. (d)/ No error (e)

Q13. A recent study suggested (a)/ that tuberculosis was (b)/ more widely spread (c)/ disease than malaria. (d)/ No error (e)

Q14. The teachers could not find (a)/ which of the two students (b)/ were responsible of (c)/ breaking the window pane. (d)/ No error (e)

Q15. She was taken with surprise (a)/ when she was announced (b)/ the winner of the (c)/ national level competition. (d)/ No error (e)

S11. Ans.(b)
Sol. Her it will be proper to use Present Perfect/Simple Past to indicate completed activities in the immediate past. Hence, A large number of workers of the factory have recommended/recommended will be the correct usage.

S12. Ans.(d)
Sol. Here it will be proper to use greatest leaders of all the time. All the time means: during the whole of particular period of time.

S13. Ans.(e)
Sol. No error

S14. Ans.(c)
Sol. Here which of the two students shows singular sense and it will take singular Verb. Hence, was responsible for should be used.

S15. Ans.(a)
Sol. She was taken by surprise will be the correct usage. It is improper to use with here.

You May Also Like to Read:
CRACK IBPS PO 2017



11000+ (RRB, Clerk, PO) Candidates were selected in IBPS PO 2016 from Career Power Classroom Programs.


9 out of every 10 candidates selected in IBPS PO last year opted for Adda247 Online Test Series.


Print Friendly and PDF

1 comment

Saptarshi Bayan said...

Q7 I think it should be "didn't have a child"