Night Class: English Quiz for RRB PO 2017

Dear Students,

English Questions For IBPS RRB PO Exam 2017

English Section is a topic that is feared by most of the candidates appearing in the IBPS RRB Mains Exam. Through the concept of Night classes, we are providing you all types of high-level questions to ace English Section of banking exams.

Directions (1-15): Read each sentence to find out whether there is any error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. The number of that part is the answer. If there is no error, the answer is (e). (Ignore errors of punctuation, if any.)

Q1. The construction work has (a)/ caused severe inconvenience (b)/ to the two dozen (c)/ families live in this locality (d)/ No error (e).

S1. Ans.(d)
Sol. Use ‘living or who live’ in place of ‘live’. [None/Pronoun + Who + Verb = Noun/Pronoun + V + Ing] For example, People who live in Delhi must support the government to beautify the city. = People living in Delhi must support the government to beautify the city.

Q2. The government has spent (a)/ several crores of rupees on (b)/ transforming the city before (c)/ the Olympic Games commencement next year (d)/ No error (e).

S2. Ans.(d)
Sol. Use ‘commence’ in place of ‘commencement’. [Here we need a verb. ‘Commencement’ is not a verb. It is a noun. ‘Commence’ is a verb and it means ‘to start’. My examination will commence on Monday]

Q3. His speech was very (a)/ thought provoke and well appreciated (b)/ by them who attended (c)/ the World Economic Forum held in Davos (d)/ No error (e).

S3. Ans.(b)
Sol. Use ‘provoking’ in place of ‘provoke’.

Q4. Unless the new laws (a)/ to protect the environment (b)/ are enforced pollution (c)/ will reach dangerous levels (d)/ No error (e).

S4. Ans.(e)
Sol. No error.

Q5. The committee has prescribed (a)/ a code of conduct (b)/ about the recovery agents (c)/ appointed by banks (d)/ No error (e).

S5. Ans.(c)
Sol. Use ‘for’ in place of ‘about’.

Q6. The Indian stock market is (a)/ one of the worse (b)/ performing stock markets (c)/ in the recent times (d)/ No error (e).

S6. Ans.(b)
Sol. Use ‘worst’ in place of ‘worse’. [One + of + the + Superlative degree of an adjective + Plural Noun]

Q7. Having work in (a)/ both public and private sector banks (b)/ Mr. Rao is the ideal choice to (c)/ take over as chairman (d)/ No error (e).

S7. Ans.(a)
Sol. use ‘worked’ in place of ‘work’.

Q8. In order to expand, the company (a)/ plans to transform from a (b)/ family based business into (c)/ a professional managed one (d)/ No error (e).

S8. Ans.(d)
Sol. Use ‘professionally’ in place of ‘professional’. [Adverb + Verb]

Q9. Many athletes have (a)/ taken on yoga (b)/ to develop their concentration (c)/ and reduce stress (d)/ No error (e).

S9. Ans.(b)
Sol. Use ‘take to yoga’, because this verbal phrase means ‘to begin to do something as a habit’.

Q10. His main aim is (a)/ to create an (b)/ interest in hockey (c)/ among school children (d)/ No error (e).

S10. Ans.(e)
Sol. No error

Q11. So drastic drop (a)/ in food grain production (b)/ means a heavy (c)/ loss for farmers (d)/ No error (e). 

S11. Ans.(a)
Sol. Use ‘such a drastic drop’ in place of ‘so drastic drop’. [Such + A/An + Adj. + Noun- Such a beautiful women] or [So + Adj. + A/An + None—So beautiful a women]

Q12. We are interesting in purchasing (a)/ the new laptop model since (b)/ it has many features (c)/ unavailable in conventional computers (d)/ No error (e).

S12. Ans.(a)
Sol. Use ‘interested’ in place of ‘interesting,’.

Q13. Owing to inflation (a)/ restaurants have hiked (b)/ their prices by (c)/ approximate thirty percent (d)/ No error (e).

S13. Ans.(d)
Sol. Use ‘approximately’ in place of ‘approximate’.

Q14. These firms which (a)/ are the main (b)/ suppliers of electronic (c)/ components in India (d)/ No error (e).

S14. Ans.(a)
Sol. Delete ‘which’. There is no need of a relative pronoun here.

Q15. Customers should avail (a)/ of the consulting services (b)/ offered by an insurance company (c)/ before buying a policy (d)/ No error (e).

S15. Ans.(a)
Sol. ‘Avail’ is followed by a reflexive pronoun, so use ‘themselves’ after it.

CRACK IBPS PO 2017



11000+ (RRB, Clerk, PO) Candidates were selected in IBPS PO 2016 from Career Power Classroom Programs.


9 out of every 10 candidates selected in IBPS PO last year opted for Adda247 Online Test Series.