English Questions For IBPS RRB PO and Clerk Exam 2017

Dear Students,

English Questions For IBPS RRB PO Exam 2017

English Section is a topic that is feared by most of the candidates appearing in the IBPS PO  Exam. Though the sheer number of concepts and rules may seem intimidating at first, with discipline and the right approach, it is not difficult to master these concepts and their application to questions. Through such English Quizzes, we will provide you all types of high-level questions to ace the, word usage questions based on Phrasal verbs, new pattern English section of banking exams. The Most Important Phrasal Verbs -Part II pdf download from here.

Direction (1-15): In each question, the word at the top is used in five different ways, numbered to (a) to (e), Choose the option in which the usage of the word is INCORRECT or INAPPROPRIATE.

Q1. Laugh
(a) The landlord wanted more money, but I laughed him away.
(b) The other team laughed us away from the field.
(c) Although his feelings were hurt, he just laughed the incident off as if nothing had happened.
(d) He laughed off the incident.
(e) It's not easy to laugh an insult. 

S1. Ans.(e)
Sol.laugh off-To force someone to leave some area because of laughter or ridicule
To dismiss something or someone as ridiculous or laughable
laugh off something-to act as if something is not important to you-
laugh something off-to treat a serious problem lightly by laughing at it.

Q2. Look 
(a)If you're planning to invest in your friend's company, I advise you to look as you leap.
(b)I haven't looked at the newspaper today.
(c)He looks after his aging parents.
(d)The kids looked around the shops while we unpacked.
(e) He is looking around for a new car.

S2. Ans.(a)
Sol.look before you leap-to think or learn about the possible bad results of an action before doing it
look at (something)- to have (something bad or unpleasant) as a problem or possibility
look back - to think about something in the past
look at (something)-to have (something bad or unpleasant) as a problem or possibility
look at (someone or something)-to think about or consider (something or someone)
look around/round or look around/round (a place) -to go through a place in order to see what is there: to explore a place

Q3. Write
(a)I sent him a letter, but he never wrote me back.
(b)I want all of you to write on your ideas.
(c)Her name wasn't on the ballot, but several hundred voters wrote her in.
(d)Legislators wrote a clause into the law that exempts nonprofit agencies.
(e) The government has agreed to write off the debt.

S3. Ans.(b)
Sol. I want all of you to write down your ideas.
write back or write (someone) back-to send someone a letter, e-mail, etc., in response to one that was sent to you
write (something) down or write down (something)-to write (something) on a piece of paper
write in - to send a letter to a newspaper, a company, the government, etc., to express an opinion or to ask a question
write (someone) in or write in (someone) US : to vote for (someone who is not on the official list of candidates) by writing that person's name in a special place on the ballot
write (something) into (something)-to add (something new) to a contract, law, etc.
write (something) off or write off (something)-to say officially that (money that is owed to you) will not be paid or does not need to be paid

Q4. Work
(a)Don't work yourself up again.
(b)He saw a psychologist to help him work through his depression.
(c)He looked like someone had worked him over pretty good.
(d)We'll work the details in later.
(e) She works out at the gym twice a week.

S4. Ans.(d)
Sol.  work out [phrasal verb]-to perform athletic exercises in order to improve your health or physical fitness
work on (someone): to try to influence or persuade (someone) to do something
work (someone) over-to hurt (someone) by hitting, kicking, etc.
work (someone) up: to make (someone) feel very angry, excited, upset, etc.

Q5. Get
(a)a book about how to get forward in the business world
(b)We get along well enough, but we're not really close friends.
(c)The valve is hard to get at unless you have a special tool.
(d)When did you get back from your vacation?
(e) He's doing very well in his history classes, but he's barely getting by in math.

S5. Ans.(a)
Sol.a book about how to get ahead in the business world
get ahead -to become more successful
get along- to be or remain friendly
get at (something or someone): to reach (something or someone)
get away -to go away from a place
get back -to return to a place after going away
get by-to do enough or to do well enough to avoid failure

Q6. Open
(a)One of my favorite comedians is opening for the band on their current tour.
(b)He began to open about an hour into our date.
(c)He finally began opening up to her.
(d)He opens his home to anyone who needs a place to stay.
(e) A man opened fire in a crowded mall.

S6. Ans.(b)
Sol.He began to open out about an hour into our date.
open for (someone or something)- to perform before (the main performer at a concert, show, etc.) 
open out-to become less shy and speak more freel
open up-to become less shy and speak more freely
open to -to allow (a particular group of people) to enter, use, or participate in (something)

Q7.Rule 
(a)There are some diseases your doctor will want to rule out before making a diagnosis.
(b)He applied for the job, but his lack of experience quickly ruled him out.
(c)The bad weather ruled over a picnic.
(d)The board ruled that her behavior was cheating.
(e) The Supreme Court ruled the law unconstitutional.

S7. Ans.(c)
Sol.The bad weather ruled out a picnic.
rule (someone or something) out or rule out (someone or something): to no longer consider (someone or something) as a possibility after careful thought or study 
rule (something) out or rule out (something): to make (something) impossible: to prevent (something) from happening

Q8.Pass
(a)I realized that I was letting life pass me by.
(b)She will pass down her diamond ring to her niece.
(c)What passes for entertainment around here?
(d)Students should pass their papers in before they leave.
(e)She passed the poem over as her own.

S8. Ans.(e)
Sol.She passed the poem off as her own.
pass (someone) by-to happen without being noticed or acted upon by (someone)
pass (something) down or pass down (something)-to give (something) to a younger person especially within the same family
pass for (something)-to be accepted or regarded as (something)
pass (someone or something) off as (someone or something) or pass off (someone or something) as (someone or something): to cause people to wrongly believe that someone or something is someone or something else

Q9. Opt
(a)The company offered a new health insurance plan so that more workers would opt out.
(b)Most employees participated in the pension plan, but a few opted out.
(c)We opted not to buy the extra insurance.
(d)She was offered a job but opted to go to college instead.
(e)A few employees opted out of the pension plan.

S9. Ans.(a)
Sol. The company offered a new health insurance plan so that more workers would opt 'in'.
opt in -to choose to do or be involved in something
opt out -to choose not to do or be involved in something

Q10. Send
(a)Someone should send for a doctor.
(b)Send for our free product catalog.
(c)Police were sent off to restore order.
(d)I sent off the package yesterday.
(e)He had his baggage sent on ahead

S10. Ans.(c)
Sol. Police were sent in to restore order
send for- send for (someone) : to ask (someone) to come to a place
send in (someone) or send (someone) in- to tell (someone) to go to a place to deal with a difficult situation
send off (something) or send (something) off-to send (something) by mail or another service
send on (something) or send (something) on-to cause (something) to go or to be carried from one place to another

Q11. Make
(a)They didn't have much money but they somehow managed to make do.
(b)After he left the office he made straight at home.
(c)The ship made it to port.
(d)His girlfriend caught him making it with another girl.
(e)I can't make anything of it at all.

S11. Ans.(b)
Sol.After he left the office he made straight for home.
make do- to proceed or do what you can with the things that you have even though you do not have what you want 
make for (something)-to go toward (a place) quickly
make it-to reach a particular place, goal, etc.
make (something) of (something or someone): to have or form an opinion about (something or someone)

Q12. Hold
(a)She wanted to introduce herself to him but she held back out of shyness.
(b)He held several thousand dollars in case of an emergency.
(c)They are holding firm on their refusal to proceed.
(d)He held off as long as he could.
(e)The steps are slippery; you'd better hold on to the railing.

S12. Ans.(b)
Sol. He held several thousand dollars back in case of an emergency.
hold back-to stop yourself from doing something
hold (something) back or hold back (something)-to not allow (something) to be seen or known by someone to keep (something)
hold firm-to refuse to change what you have been doing or believing
hold off-to wait to do something

Q13. Hang
(a)She says she'll hang in until she makes the business work.
(b)He had a terrible cold that hung on all spring.
(c)The gang hangs out at the corner store.
(d)Let me talk to her before you hang to the phone.
(e) After all this time, you're just going to hang it up?

S13. Ans.(d)
Sol.Let me talk to her before you hang up the phone.
hang on - to keep happening or continuing
hang in-She says she'll hang in until she makes the business work.
hang out - to be or stay somewhere for a period of time without doing much
hang together-to stay with someone-If we just hang together a while longer, I know that we can work out our problems.
hang up -hang up or hang up (something) or hang (something) up : to end a telephone connection by putting the handset on its base or by turning the telephone off
hang it up- to stop doing something

Q14. Move
(a)I remember when our neighbors first moved in.
(b)He was 20 when he moved in of his parents' house.
(c)It's been a lovely evening, but it's time we were making a move.
(d)We'd better move it if we don't want to be late.
(e)The project is finally starting to move ahead.

S14. Ans.(b)
Sol.He was 20 when he moved out of his parents' house.
move in-to start living in a house, apartment, etc.
move in on (someone or something): to move closer or nearer to (someone or something that you are trying to reach, get, etc.)
move on-to leave your house, apartment, etc., and go to live somewhere else
make a move- to leave a place
move it -to start moving or going quickly
move ahead/along-to make progress

Q15. Pay
(a)She has to pay back the $100 she borrowed.
(b)I went to the bank to pay in a cheque.
(c)Each month she pays into an account that can be used for medical expenses.
(d)It's great to see that all of our hard work has finally paid up.
(e)The prize money will be paid out over the course of five years.

S15. Ans.(d)
Sol.It's great to see that all of our hard work has finally paid off.
pay back- 
pay back (something) or pay (something) back : to return (an amount of money) that someone allowed you to borrow
pay in (something) or pay (something) in - to put (money) in an account 
pay into -Each month she pays into an account that can be used for medical expenses.
pay off-to produce a result that you want
pay out -to give (an amount of money) to someone usually over a period of time

You May Also Like to Read:

CRACK IBPS PO 2017



11000+ (RRB, Clerk, PO) Candidates were selected in IBPS PO 2016 from Career Power Classroom Programs.


9 out of every 10 candidates selected in IBPS PO last year opted for Adda247 Online Test Series.


Print Friendly and PDF

No comments