English Questions For IBPS PO and Clerk Exam 2017

Dear Students,

English Questions For IBPS RRB PO Exam 2017

English Section is a topic that is feared by most of the candidates appearing in the IBPS PO Exam. Though the sheer number of concepts and rules may seem intimidating at first, with discipline and the right approach, it is not difficult to master these concepts and their application to questions. Through such English Quizzes, we will provide you all types of high-level questions to ace the questions based on new pattern English section of banking exams.

Directions (1-10): Which of the phrases (a), (b), (c) and (d) given below should replace the phrase given in bold in the following sentences to make the sentence grammatically meaningful and correct. If the sentence is correct as it is and there is no correction required (e) as the answer.

Q1. A city is more than a place to live, it had embodied a dreaming and the possibilities of a dream. Sometimes a city acquires the status of a myth, becomes a character in a novel.
(a) it will embodies a dream and the possibility of dream
(b) it have been embodies a dream and the possibilities of a dream
(c) it embodies a dream and the possibilities of a dream
(d) it embodied a dream and the possibilities of a dream
(e) No correction required

S1. Ans.(c)
Sol.C is the correct choice as the sentence is in the present tense.

Q2. There is a sense of loss, a silence of mourn which no amount of political bluster and brand bravura can conceal.
(a) a silence of mourning that not some amount of political bluster
(b) the silence of mourning in which no amount of politically bluster 
(c) an silence for mourning those no amount of political blusters
(d) a silence of mourning which no amount of political bluster
(e) No correction required

S2. Ans.(d)
Sol.'a silence of mourning which no amount of political bluster', is the coherent statement.The sentence is in present tense, which only sentence D follows. Other sentences have an article and adjective error.
Consider the following sentences. Both are acceptable, but their meanings are subtly different:

The books, which have red covers, are new.

The books that have red covers are new.

In the first sentence, the words "which have red covers" are adding information about the books. That is, they're telling you more about the books than you'd otherwise have known. (They're red, not some other colour.) All of the books are new.

In the second sentence, the words "that have red covers" are limiting which books we're talking about. We're no longer talking about all the books; we're only talking about the ones with red covers. So this time, only the red books are new.

Now, here's our rule of thumb: which (nonrestrictive clause)  (surrounded by commas) iThis kind of clause contains extra information that could be left out of the sentence without affecting the meaning or structure.

"She held out her hand, which Rob shook."

If you leave out this type of clause, the result is a sentence that may have less information but still makes sense:

Consider the following example :

They got into the van, which had Ohio plates. [nonrestrictive]-which
I was driving the van that had Ohio plates. [restrictive]-that

Q3. The State Medical and Health Department has organised a series of outreach camp and nutrition days, especiality for the underprivileged sections in the urban areas.
(a) a series of outreach camp and nutrition day, especially for the underprivileged sections in the urban areas.
(b) a series of outreach camps and nutrition days, especially for the underprivileged sections in the urban areas.
(c) a series of outreach camps and nutrition days, especially for the underprivilege sections in the urban areas.
(d) a series of outreach camps and nutrition days, especially for an underprivileged sections on the urban areas.
(e) No correction required

S3. Ans.(b)
Sol. When it has the singular sense of "one set," it takes a singular verb, even when series is followed by of and a plural noun: A series of lectures is scheduled. When it has the plural sense of "two or more sets," it takes a plural verb: Two series of lectures are scheduled: one for experts and one for laypeople.

Q4. The government have been failed to meet their target revenue over recent years and a major reason for it was the trafficking of illegal liquor from neighbouring states.
(a) The government had been failing to meet its target revenue over recent years
(b) The government had  failing to meet its target revenue over recent years
(c) The government has been failing to meet its target revenue over recent years
(d) The government is been failing to meet its target revenue over recent years
(e) No correction required

S4. Ans.(c)
Sol. Statement C is the correct choice, as it follows the rule pf Parallelism.

Q5. The recent introduction of the Goods and Services Tax (GST), which is the most significant overhaul of the taxation system in India ever, aims to achieved an unified market across the nation for the first time.
(a) aims at achieving  the unified market across the nations for the first time
(b) has been aimed  to achieve a unified market across the nation at the first time
(c) aims to achieve an unified market across the nation for the first time
(d) aims to achieve a unified market across the nation for the first time
(e) No correction required

S5. Ans.(d)
Sol. Statement D is the correct choice.
Statement A and c has incorrect article usage. Statement B has incorrect tense usage.

Q6.  It wants to transform India in a manufactured, investment and research and development hub and consequentially, there would also be an increase in revenue generation.
(a) It wants to transform India into a manufacturing, investment and research
(b) It wants to transform India into an manufacturing, investmenting  and research
(c) It want to transform India into a manufacturing, investment and research
(d) It wanted to transform India in an manufacturing, investment and research
(e) No correction required

S6. Ans.(a)
Sol. Statement A is the correct choice. As it is gives grammatically correct and coherent meaning.

Q7. Tax administrators in India have for long implemented enforcement-based strategies and it is only in recent years that there has been a shift in stance to service-based strategies. 
(a) strategies and it was only in recent years that there has been a shift in stance to service-based strategies. 
(b) strategies and it had only in recent years that there has been a shift in stance to service-based strategies. 
(c) strategies and it is only in recent years that there had been a shift in stance to service-based strategies. 
(d) strategies and it was only in recent years that there is been a shift in stance to service-based strategies. 
(e) No correction required

S7. Ans.(e)
Sol. No correction required, as it follows the rule of Parallelism.

Q8. Bitcoin is just one of the applications for the technology, whose use had been testing across industries.
(a) whose use were being tested across industries.
(b) whose use is being tested across industries.
(c) whose use is been tested across industries.
(d) whose use had being tested across industries.
(e) No correction required

S8. Ans.(b)
Sol.'whose use is being tested across industries', is grammatically correct.

Q9. Non-financial players have been looked for ways about leveraging the opportunities that blockchain offers.
(a) Non-financial players has been looking for ways to leverage the opportunities
(b) Non-financial players have being looking for ways to leverage the opportunities
(c) Non-financial players have been looked for ways to leverage the opportunities
(d) Non-financial players have been looking for ways to leverage the opportunities
(e) No correction required

S9. Ans.(d)
Sol. Statement B and C have tense error.
Statement A requires plural noun. 'has/have+been+ing' is the correct usage. 

Q10. An increase in the price of a stock, for instance, might cause short sellers to rush to buy the stock in order at preventing farther losses on their short position.
(a) sellers to rush to buy the stock in order to prevent further losses on their short position.
(b) sellers to rush to buy the stocks in order at prevent further losses on there short position.
(c) sellers to rush to buy the stock in order to prevent further looses on their short position.
(d) sellers to rush to buy the stock in order to prevent further losses on their short position.
(e) No correction required

S10. Ans.(d)
Sol. farther-over a large expanse of space or time.
further at, to, or by a greater distance (used to indicate the extent to which one thing or person is or becomes distant from another).
sellers to rush to buy the stock in order to prevent further losses on their short position.

Directions (11-15): In the following sentences each contains two blanks, indicating that something has been left out of the sentence. Each answer choice contains one word or a set of words. Select the word or set of words, that, when inserted in the blank(s), best fits the context of the sentence.

Q11. For more than two years now,   _______ had been going on in connection with the ________ World Bank aid.
(a)activation, changes
(b) negotiations, projected
(c)discussions, ruled
(d) references, result
(e) project, new

S11. Ans.(b)
Sol. negotiations, projected. Choice B is most appropriate

Q12. A high-level committee is currently _______ on the issue whether or not cryptocurrencies should be _________ in India.
 (a)deciding,  uploaded
(b)popup, viewing 
(c) deliberating,  banned
(d)promoted, read
(e) referred, styled

S12. Ans.(c)
Sol. deliberating-engage in long and careful consideration. Choice C is most appropriate

Q13.The usually quiet City streets were alive with singing ____ wending their way towards the Central Station throughout the _______.  
(a) crowds, night
(b)birds,  manner
(c)songs, week
(d)people, losses
(e) No correction required

S13. Ans.(a)
Sol. crowds, night. Choice A is the correct option giving coherent meaning to the sentence.

Q14. The sudden increase in _________ for the stock causes its _______ to shoot up temporarily in the absence of additional supply. 
(a) amount, size
(b)money, aim
(c) demand,  price
(d)supply, style
(e) No correction required

S14. Ans.(c)
Sol.demand,  price
here hint is given i.e; 'shoot up', this phrase is used for price, which is given in C option.

Q15. The happy event was looked anxiously forward to by the ______ of Madras who had three months ago bid them farewell with anger on their brow and tears in their _______.
(a)man, dreams
(b) people, eyes
(c)crowd, pupil
(d) mob, glass
(e) No correction required

S15. Ans.(b)
Sol. people, eyes
tears in eyes gives the coherent meaning to the sentence.

CRACK IBPS PO 2017



11000+ (RRB, Clerk, PO) Candidates were selected in IBPS PO 2016 from Career Power Classroom Programs.


9 out of every 10 candidates selected in IBPS PO last year opted for Adda247 Online Test Series.


Print Friendly and PDF