English Questions For IBPS PO Mains 2017

Dear Students,

English Questions For IBPS RRB PO and Clerk Exam 2017

English Section is a topic that is feared by most of the candidates appearing in the IBPS RRB PO and Clerk Exam. Though the sheer number of concepts and rules may seem intimidating at first, with discipline and the right approach, it is not difficult to master these concepts and their application to questions. Through such English Quizzes for IBPS RRB Clerk, IBPS RRB PO and other upcoming exams, we will provide you with all types of high-level questions to ace the questions based on new pattern English for IBPS RRB PO.

Directions (1-15): Four sentences are given with a blank in each. Five words are also given. The blank in each sentence can be filled by one or more of the four words given. Similarly, each word given in the choices can go into any number of sentences. Identify the number of sentences each word can go into and mark as your answer the maximum number of sentences any word can go into.

Q1. 
I. We bought our tickets and __________  our vacation plans.
II.We should __________  by the end of the week.
III.Efforts intensified to __________ plans for post-war reconstruction.
IV.Due to the suddenness of her passing details of her funeral arrangements have not been __________ at this time.
(a) decided
(b) finalized
(c) went
(d) get
(e) review

S1. Ans.(b)
Sol. Finalized- to put (something, such as a plan or an agreement) in a final or finished form

Q2. 
I.  The car proceeded over the rickety bridge with __________ .
II. I received a __________ from the doctor about fat in my diet.
III.The climbers took the necessary __________  in preparing for the ascent.
IV. They treated the story of his escape with __________ .
(a) speed
(b) prescription
(c) warning
(d) caution
(e) attention

S2. Ans.(d)
Sol.Caution- care is taken to avoid danger or mistakes, say something as a warning, alertness and prudence in a hazardous situation; care; wariness

They treated the story of his escape with (some/great/extreme) caution (= thought that it might not be true).

Q3. 
I.  The animals' feet do not __________ and damage the soil as cows' hooves do
II. our regional measures have had a significant __________ on unemployment
III.The auto industry will be __________ by the new labor agreements.
IV. They expect the meeting to have a marked __________ on the country's future.
(a) fumble
(b) result
(c) impact
(d) revamped
(e) comeback

S3. Ans.(C)
Sol. Impact- the action of one object coming forcibly into contact with another,a marked effect or influence, come into forcible contact with another object.

Q4. 
I.  The Republicans are expected to __________ in next year's election.
II. Eventually, common sense __________ and he decided it would be more sensible to be honest.
III.A friendly atmosphere __________ among members of the team.
IV. she was __________ upon to give an account of her work
(a) return
(b) prevailed
(c) bent
(d) forced
(e) happen

S4. Ans.(b)
Sol. Prevailed- prove more powerful or superior, persuade (someone) to do something,
to be widespread or current; exist everywhere or generally, to appear or occur as the more important or frequent feature or element; predominate, to be or prove superior in strength, power, or influence (usually followed by over),
to succeed; become dominant; win out

Q5. 
I.  The book discusses his illness and __________ resignation from politics.
II. Those explosions must have been __________ to our departure, because we didn't hear anything.
III.The mistakes were corrected in a __________ edition of the book.
IV. His misbehaviour and __________ dismissal from the firm were reported in the newspaper.
(a) distinguish
(b) came
(c) exist
(d) widespread
(e) subsequent

S5. Ans.(e)
Sol. Subsequent-following or coming after, happening or coming after something else,ollowing in time, order, or place

Q6.  
I.  The ambassador was __________ noncommittal when asked whether further sanctions would be introduced.
II. For skilled occupations, the supply of labour is __________ fairly inelastic, because few workers are capable of doing the work.
III.Paul, in his __________ blunt manner, told him he wasn't interested.
IV. Tickets for these events will __________ cost around thirty dollars.
(a) completely
(b) merely
(c) approximately
(d) rude
(e) typically

S6. Ans.(e)
Sol. Typically- in most cases; usually,with the distinctive qualities of a particular type of person or thing,
in a way that is characteristic of a particular person or thing, in a way that shows all the characteristics that you would expect from the stated person, thing, or group,used when you are giving an average or usual example of a particular thing

Q7. 
I.  Their religious __________ prevented them from taking up arms.
II. She had been speaking for some five minutes with force and __________
III.Since it was her first __________ for stealing, she was given a less severe sentence.
IV. He said he was enjoying his new job, but his voice lacked __________.
(a) completely
(b) energy
(c) speech
(d) conviction
(e) entertainment

S7. Ans.(d)
Sol.Conviction-  law: the act of proving that a person is guilty of a crime in a court of law
a strong belief or opinion, the feeling of being sure that what you believe or say is true
a feeling of being certain about something- He said he was enjoying his new job, but his voice lacked conviction.

Q8. 
I. The government is trying to attract __________ to the area .
II.I must say that I'm very impressed by her __________.
III.The redundancies are spread across the clothing, banking and building __________.
IV.She demonstrated great intelligence and __________as a prosecutor.
(a) investor
(b) looks
(c) area
(d) effect
(e) industry

S8. Ans.(e)
Sol. Industry- economic activity concerned with the processing of raw materials and manufacture of goods in factories, a particular form or branch of economic or commercial activity, an activity or domain in which a great deal of effort is expended, hard work.

Q9. 
I. The men were stationed as a central __________ ready to be transported wherever necessary
II.The hospital__________ certain drugs for the most serious cases.
III.His natural __________ is sometimes mistaken for unfriendliness.
IV.He had to call upon his inner __________ of strength to keep going.
(a) soul
(b) unit
(c) export
(d) reserve
(e) intention

S9. Ans.(d)
Sol. Reserve- retain for future use, arrange for (a room, seat, ticket, etc.) to be kept for the use of a particular person, a supply of a commodity not needed for immediate use but available if required, a body of troops withheld from action to reinforce or protect others, or additional to the regular forces and available in an emergency.

Q10. 
I.The precision with which surgeons can __________ brain tumours
II.All of the scandalous parts had been __________ from the diary.
III.During a three-hour operation, six tumours were __________ from the wall of the patient's stomach.
IV.The official censors have __________ the controversial sections of the report.
(a) contract
(b) strenghten
(c) operate
(d) executed
(e) excised

S10. Ans.(e)
Sol.Excised-  a tax levied on certain goods and commodities produced or sold within a country and on licences granted for certain activities, charge excise on (goods), cut out surgically, remove (a section) from a text or piece of music.

All of the scandalous parts had been excised [=deleted] from the diary.

Q11. 
I.  All imports of timber are in __________ with regulations
II. It is the job of the inspectors to enforce __________ with the regulations.
III.The workers were not in full __________ with the rules.
IV.Suddenly, he hated her for her __________ and passivity.
(a) reguation
(b) law
(c) compliance
(d) ideal
(e) bad

S11. Ans.(c)
Sol.Compliance-  the action or fact of complying with a wish or command, excessive acquiescence, the state or fact of according to or meeting rules or standards,

The workers were not in full compliance with the rules. [=were not following the rules exactly]
submissiveness, yielding, submission, obedience, deference, passivity, acquiescence, complaisance, consent for example- Suddenly, he hated her for her compliance and passivity.

Q12. 
I.  A new __________ of the word processing program should be available soon.
II. His story of what happened that night didn't correspond with the witness's __________.
III.The film __________ of the novel received a lot of criticism.
IV.The official __________ of events is that the police were attacked and were just trying to defend themselves.
(a) won
(b) form
(c) narration
(d) version
(e) notification

S12. Ans.(d)
Sol. Version-a particular form of something differing in certain respects from an earlier form or other forms of the same type of thing,a particular edition or translation of a book or other work,an adaptation of a novel, piece of music, etc. into another medium or style,a particular release of a piece of computer software,the manual turning of a fetus in the uterus to make delivery easier,an account of a matter from a particular person's point of view.

Q13. 
I.  I didn't think his comments were very __________ at the time.
II.There can be problems in __________ funds for legal expenses
III.The government have __________ millions of pounds for the project.
IV.He lost his job when he was found to have __________ some of the company's money.
(a) real
(b) good
(c) appropriated
(d) allocating
(e) given

S13. Ans.(c)
Sol.  Appropriated- suitable or proper in the circumstances, take (something) for one's own use, typically without the owner's permission, devote (money or assets) to a special purpose.

Q14. 
I.  Recent medical discoveries are already pointing the way to more __________ vaccines.
II.The city's transport system is one of the most __________ in Europe.
III.We need someone really __________ who can organize the office and make it run smoothly.
IV.Bicycles are a cheap and __________ form of transport.
(a) realistic
(b) wanted
(c) significant
(d) efficient
(e) need

S14. Ans.(d)
Sol.Efficient- (of a system or machine) achieving maximum productivity with minimum wasted effort or expense, preventing the wasteful use of a particular resource,(of a person) working in a well-organized and competent way.

Q15. 
I.  The __________ of the witness's statement with the known facts suggests that he is telling the truth.
II.  A book of the author's personal __________ was published early last year.
III. The two men began a __________ that would continue throughout their lives.
IV. E-mail __________ has become extremely important for modern businesses.
(a) ride
(b) proof
(c) story
(d) experience
(e) correspondence

S15. Ans.(e)
Sol.Correspondence - a close similarity, connection, or equivalence, communication by exchanging letters, letters sent or received



You May also like to Read:
     
       

CRACK IBPS PO 2017



11000+ (RRB, Clerk, PO) Candidates were selected in IBPS PO 2016 from Career Power Classroom Programs.


9 out of every 10 candidates selected in IBPS PO last year opted for Adda247 Online Test Series.