English Questions For IBPS RRB PO and Clerk Exam 2017


Dear Students,

English Questions For IBPS RRB PO Exam 2017

English Section is a topic that is feared by most of the candidates appearing in the IBPS PO  Exam. Though the sheer number of concepts and rules may seem intimidating at first, with discipline and the right approach, it is not difficult to master these concepts and their application to questions. Through such English Quizzes, we will provide you all types of high-level questions to ace the, word usage questions based on Phrasal verbs,  new pattern English section of banking exams. Download The Most Important Phrasal Verbs from here.

Direction (1-15): In each question, the word at the top is used in five different ways, numbered to (a) to (e), Choose the option in which the usage of the word is INCORRECT or INAPPROPRIATE.

Q1. Fall
(a)The sound of the parade fell away in the distance.
(b) When her health insurance was canceled she had nothing to fall over.
(c)The tree fell over during the storm.
(d)The pie was falling apart as I tried to serve it
(e) He told her to stop falling about and make her mind up

S1. Ans.(b)
Sol. fall back on (something) also fall back upon (something) -to use (something) for help or protection when you are in a bad situation.
fall apart-to break into parts in usually a sudden and unexpected way
fall away [phrasal verb]- to become gradually less: to disappear gradually

Q2. Do
(a)They did pretty well me when I retired.
(b)I could do with a little less criticism right now if you don't mind!
(c)She did up her dress.
(d)I've been done out of what was rightfully mine!
(e) We're planning to do over the kitchen next year.

S2. Ans.(a)
Sol. do by (someone)-to deal with or treat (someone) well or badly-"They did pretty well by me when I retired" means they treated me pretty well when I retired
do with (something)-to be helped by having (something)
do up or do (something) up or do up (something) of clothing: to be fastened or to fasten (something) with buttons, a zipper, etc.
do (someone) out of (something)-to unfairly prevent (someone) from getting or having (something)
do (something) over or do over (something): to decorate or change a room, house, etc., so that it looks very different

Q3. Act
(a)The book gives advice to parents whose children act up.
(b)What can parents do when their kids start acting out?
(c)She acted if nothing had happened.
(d)Now that he's rich he certainly acts the part
(e) We were too late to act upon his suggestion.

S3. Ans.(c)
Sol.  She acted as if nothing had happened-to pretend that something is true — usually used in the phrases act as if, act as though, and act like
Now that he's rich he certainly acts the part. [=behaves like a rich person]-To act the part is to behave the way that people in a particular role usually behave.
act out-to behave badly especially because you are feeling painful emotions (such as fear or anger),to act in a way that is not polite or acceptable
We were too late to act upon his suggestion.-to use (something, such as a feeling or suggestion) as a reason or basis for doing something

Q4. Back
(a)I'll back you up if I think you're right.
(b)Remember to back up your work before you log off.
(c)The deal fell through when investors backed out.
(d)She was getting irritated, so I backed into.
(e) The strike is expected to continue because neither side is willing to back down.

S4. Ans.(d)
Sol. She was getting irritated, so I backed off.-to stop bothering someone
I'll back you up if I think you're right means to give help or support to 
back out -to decide not to do something that you had agreed to do
back down-to stop arguing or fighting for something

Q5. Ask
(a)He greeted us warmly and asked after our families
(b)We usually ask around before trying a new restaurant.
(c)If you invest your money without doing careful research, you're just asking for trouble.
(d)Ask yourself what you would do in that situation.
(e) Unhappy with the service, he asked to the store manager.

S5. Ans.(e)
Sol. ask for (someone)-to request to see or talk to (someone)
ask after (someone or something)-to ask about (someone or something)
ask around-to ask many people to tell you information about someone or something
To ask yourself something is to think about the true answer to a question.

Q6. Call
(a)He called to passersby upon help.
(b)The opposition has called for an investigation.
(c)She called in sick yesterday.
(d)It's getting late. I think we should call it a night.
(e)You may be called upon to do several jobs. 

S6. Ans.(a)
Sol. He called to passersby for help.
call for (something)- to say or demand publicly that something is needed or should be done 
call in- to make a telephone call to a place (such as the place where you work)
call on/upon (someone or something): to ask (someone or something) to do something: to say that someone or something should do something 

Q7. Break
(a)These huge losses are going to break
(b)Large pieces of the rock ledge have broken away. 
(c)This old motorcycle is constantly breaking down.
(d)The report breaks down into three sections
(e) Someone tried to break while we were away.

S7. Ans.(e)
Sol. Someone tried to break in while we were away.-break in-to enter a house, building, etc., illegally
break away-to get away from someone or something especially by using force or effort 
break down - to stop working properly
break down- to be able to be divided or to divide (something) into parts or groups

Q8. Come
(a)They're worried that the government might be coming after them.
(b)I'm going to the museum tomorrow. Would you like to come along?
(c)The guard told him to come away from the door.
(d)I asked him how he came by the money, but he wouldn't tell me.
(e)One of the tree's branches came below during the storm

S8. Ans.(e)
Sol. One of the tree's branches came down during the storm-come down to move or fall downward
come away from (something)- to move away from
come by (something)-to get or acquire (something)

Q9. Bring
(a)What brought up the crisis?
(b)The boxer was knocked out and it took the doctor several minutes to bring him around
(c)We gradually brought the conversation back to the subject of his unpaid bills.
(d)All this rainy weather is really bringing me down.
(e)The company has decided to bring in outside experts to help on the project.

S9. Ans.(a)
Sol. “What brought about the crisis?” “It was brought about by many factors.”-bring about (something) also bring (something) about-to cause (something)
bring (someone) around -to cause (someone) to become awake again after being unconscious
bring back -to cause (something or someone) to return to a condition, subject, etc.
bring (someone) down -to cause (someone) to become sad or depressed
bring in (someone) or bring (someone) in-to cause (someone) to become involved in a process, activity, etc.

Q10. Hang
(a)We hung paper lanterns from the trees.
(b)They hung around the theater after the play was over.
(c)The project has been hanging fire for several years.
(d)The little girl followed the older children but hung back a little.
(e) The patient's life was hanging in a thread. 

S10. Ans.(e) Sol. The patient's life was hanging by a thread. [=the patient was very close to dying]-hang by a thread- to be in a very dangerous situation or state : to be very close to death, failure, etc. hang around/ about/ round or hang around/about/round (a place)- to be or stay in a place for a period of time without doing much hang back -to be or stay behind others hang fire chiefly-to be delayed 
Q11. Account
(a)The game was canceled on account of the rain.
(b)On no account should the children be left at home alone.
(c)Try to take our feelings into account.
(d)She bought the house entirely at about  her own account. 
(e)You didn't have to clean your room on my account. I don't care if your room is dirty.

S11. Ans.(d)
Sol. She bought the house entirely on her own account.-on your own account- by yourself: on your own: without the help of others
take (something) into account or take account of (something)-to think about (something) before doing something (such as making a decision) 
on your own account- by yourself: on your own: without the help of others
on someone's account-because of someone: in order to please someone

Q12. Enter
(a)Knock on the door before you enter into the room.
(b)The two companies finally entered into a partnership.
(c)The country is entering upon a period of prosperity.
(d)Money didn't enter the equation when he offered to help. 
(e)The idea of quitting never entered my mind. 

S12. Ans.(a)
Sol. enter -to go or come into (something) 
enter into (something)-to begin to be in or to take part in (something)
enter on/upon (something)-to begin to be in or to take part in (something)
enter (into) the equation-to become something that must be considered or dealt with
enter your mind/head-to occur in your thoughts

Q13. Give
(a)Our prices are so cheap we're practically giving away everything in our store!
(b)He virtually gave the election away when he made a racist remark.
(c)He refused to give in on to their demands.
(d)The telescope can detect light given off 
(e) They eventually gave over bothering me and let me alone.

S13. Ans.(c)
Sol. give in- He refused to give in to their demands means he refused to do what they demanded that he do
give (something) away or give away (something)-to make a present of (something)
give (something) away or give away (something)-to lose (something) in a careless way
give off (something)-to send (light, energy, etc.) out from a source

Q14.Keep
(a)If you keep at it long enough you'll succeed.
(b)The police asked the spectators to keep back.
(c)The soldiers were ordered to keep down.
(d)You shouldn't keep your anger in all the time.
(e)Please keep the dog off from the sofa.

S14. Ans.(e)
Sol. keep off (something) or keep (someone or something) off (something): to stop or prevent (someone or something) from being on (something)
keep at it -to continue doing or trying to do something 
keep back -to not go near something
keep down - to stay close to the ground or floor
keep (something) in : to not show or express (something, such as an emotion)

Q15. Lay
(a)Lay the fabric carefully on the table.
(b)The company has laid along strict new safety standards.
(c)heroes who laid down their lives to preserve our nation
(d)The wires were laid out along the floor.
(e)The company has had to lay off most of the staff.

S15. Ans.(b)
Sol. The company has laid down strict new safety standards-lay (something) down or lay down (something)-to clearly state (a rule, standard, guideline, etc.)
lay (something) out or lay out (something)-to place (something) on a surface in a carefully arranged way
                        
You May Also Like to Read:

Print Friendly and PDF