English Questions For IBPS RRB PO Exam 2017

Dear Students,

English Questions For IBPS RRB PO Exam 2017

English Section is a topic that is feared by most of the candidates appearing in the IBPS RRB Mains Exam. Though the sheer number of concepts and rules may seem intimidating at first, with discipline and the right approach, it is not difficult to master these concepts and their application to questions. Through such English Quizzes, we will provide you all types of high-level questions to ace the, word usage, new pattern English section of banking exams.

Directions (1-10): In the following passage, there are blanks, each of which has been numbered. These numbers are printed below the passage and against each, five words are suggested, one of which fits the blank appropriately. Find out the appropriate word in each case.

The development and registration of a child-friendly and heat-stable formulation of HIV drug lopinavir/ritonavir by an Indian generic company will not only save lives but also ease …..(1)…..(muster) woes of the National AIDS Control Programme. A 4-in-1 fixed-dose combination of HIV medicines is in the pipeline which aims at further reducing mortality in infants diagnosed with HIV. Globally, one in …..(2)…..(all) 10 HIV-related deaths is of a child, something which can be easily prevented if infants are started early on treatment.
Multinational pharmaceutical corporations, which are quick to criticise India’s intellectual property system, …..(3)…..(rarely) develop such formulations for infants. In the developed world, few children are born with HIV. Such corporations are not interested in developing paediatric formulations for HIV and TB because it’s in the developed world …..(4)…..(while) they get their profits. …..(5)…..(So) appropriate formulations have not been available for young children we’ve had to treat them by crushing adult tablets or giving them syrups that are hard to store and foul-tasting. However, Indian generic manufacturers have …..(6)…..(barely) developed better HIV and TB medicines for children which are not just saving lives but also easing the burden on caregivers and the health-care system.
India is not just a hub for pharmaceutical production but is also …..(7)…..(not) becoming a hub for product development aimed at innovation in meeting the public health needs of developing countries. Like the oral pellet, another …..(8)…..(gunshot) from the Indian industry was the meningococcal conjugate vaccine, MenAfriVac from the Serum Institute of India, now meeting the needs of the African meningitis belt. Several product development partnerships (PDPs) such as the Drugs for Neglected Diseases Initiative (DNDi) have been quietly working for …..(9)…..(over) a decade with researchers and the Indian industry to develop treatments which are affordable and accessible. But investments from PDPs and generic companies are not …..(10)…..(doing). Financing and support from the highest level of the Indian government is urgently required.

Q1.
(a) lumber
(b) saddle
(c) procurement
(d) yoke
(e) No correction

S1. Ans.(c)
Sol. Only “procurement” fits in the context of the given sentence. No other word makes sense when used in the sentence.

Q2.
(a) many
(b) most
(c) every
(d) million
(e) No correction

S2. Ans.(c)
Sol. Only “every” fits in the context of the given sentence. No other word makes a grammatically correct statement.

Q3.
(a) mostly
(b) commonly
(c) directly
(d) indirectly
(e) No correction

S3. Ans.(e)
Sol. Only “rarely” fits in the context of the given sentence. No option makes a grammatically correct statement so no correction required.

Q4.
(a) which
(b) when
(c) this
(d) that 
(e) No correction

S4. Ans.(d)
Sol. Only “that” fits in the context of the given sentence. No other word makes a grammatically correct statement.

Q5.
(a) Because
(b) As well as
(c) Hence
(d) In order that
(e) No correction

S5. Ans.(a)
Sol. Only “Because” fits in the context of the given sentence. No other word makes a grammatically correct statement.

Q6.
(a) freely
(b) slowly
(c) rarely
(d) consistently
(e) No correction

S6. Ans.(d)
Sol. Only “consistently” fits in the context of the given sentence. No other word makes a grammatically correct statement.

Q7.
(a) increasingly
(b) decreasingly
(c) now
(d) tingly
(e) No correction

S7. Ans.(a)
Sol. Only “increasingly” fits in the context of the given sentence. No other word makes sense when used in the sentence.

Q8.
(a) stash
(b) innovation
(c) hoard
(d) funds
(e) No correction

S8. Ans.(b)
Sol. Only “innovation” fits in the context of the given sentence. No other word makes sense when used in the sentence.

Q9.
(a) along
(b) alongside
(c) beside
(d) next to
(e) No correction

S9. Ans.(e)
Sol. Only “over” fits in the context of the given sentence. No other word makes a grammatically correct statement.

Q10.
(a) operational
(b) working
(c) effective
(d) enough
(e) No correction

S10. Ans.(d)
Sol. Only “enough” fits in the context of the given sentence. No other word makes sense when used in the sentence.

Directions(10-15): Some phrases are given in bold in the following questions. Mark the option that best fits in the every given sentence.

Q11. Medicines will recommend based upon mortality and the disease burden, and evidence of how well the medicine works.
(a) have recommended based upon
(b) would recommend based upon
(c) are recommended based upon
(d) should recommend based upon
(e) No correction

S11. Ans.(c)
Sol. Medicines are recommended based upon mortality and the disease burden, and evidence of how well the medicine works.

Q12. Because appropriate formulations have not been available for young children we had treated them by crushing adult tablets or giving them syrups that are hard to store and foul-tasting.
(a) we shall have been treated
(b) had treated
(c) we could have treated
(d) we have had to treat
(e) No correction

S12. Ans.(d)
Sol. Because appropriate formulations have not been available for young children we have had to treat them by crushing adult tablets or giving them syrups that are hard to store and foul-tasting.

Q13. But tumours deflect the attack by shielding proteins on their surface, making them invisible from the immune system.
(a) invisible in the immune system.
(b) invisible on the immune system.
(c) invisible to the immune system.
(d) invisible into the immune system.
(e) No correction

S13. Ans.(c)
Sol. But tumours deflect the attack by shielding proteins on their surface, making them invisible to the immune system.

Q14. The short answer is that without a public culture forged first by print and then an electronic media, there would be no conversation amongst a whole people, no development of common concerns and therefore no nation.
(a) there won’t be
(b) there shouldn’t be any
(c) that would be none
(d) here are no
(e) No correction

S14. Ans.(e)
Sol. The short answer is that without a public culture forged first by print and then an electronic media, there would be no conversation amongst a whole people, no development of common concerns and therefore no nation.

Q15. This morning, for instance, I wake up in a nightmare in which I was drowning.
(a) I woke up before
(b) I woke up from
(c) I wake up early
(d) I wake up post
(e) No correction

S15. Ans.(b)
Sol. This morning, for instance, I woke up from a nightmare in which I was drowning.

Answers will be updated soon...