English Questions For IBPS RRB PO and Clerk Exam 2017

Dear Students,

English Questions For IBPS RRB PO Exam 2017

English Section is a topic that is feared by most of the candidates appearing in the IBPS PO  Exam. Though the sheer number of concepts and rules may seem intimidating at first, with discipline and the right approach, it is not difficult to master these concepts and their application to questions. Through such English Quizzes, we will provide you all types of high-level questions to ace the, word usage questions based on Phrasal verbs, new pattern English section of banking exams. The Most Important Phrasal Verbs -Part II pdf download here.

Direction(1-5): In the question given below, there is error in one or more sentences. Please select the most appropriate option, out of the five options given for each of the following sentences, which, in your view, is grammatically incorrect or structurally incorrect. 

Q1. 
(I)Please put on your shoes.
(II)Please put your shoes on.
(III)Please put on them.
(IV)Please put them on.

select the most appropriate option
(a) ONLY I
(b) Only II
(c) Only III
(d) Only Iv
(e) both (II) and (IV)

S1. Ans.(c)
Sol.With separable phrasal verbs, you must separate the verb and particle when a pronoun is used as the object.

Q2. 
(I)The teacher called on Josh.
(II)The teacher called Josh on.
(III)The teacher called on him.
(IV)The teacher called Josh on him.

select the most appropriate option
(a) ONLY I
(b) Only II
(c) Only III
(d) Only Iv
(e) both (II) and (IV)

S2. Ans.(e)
Sol.With non-separable phrasal verbs, you can never separate the verb and the particle.

Q3. 
(I)The detectives came some new clues across in their investigation.
(II)The detectives came across some new clues in their investigation
(III)The detectives came out some new clues across in their investigation.
(IV)The detectives came some new across clues in their investigation.

select the most appropriate option
(a) ONLY II
(b) Only I
(c) Only III
(d) Only Iv
(e) both (I), (III) and (IV)

S3. Ans.(e)
Sol. You cannot separate the verb and particle if the phrasal verb is non-separable.

Q4. 
(I)The teacher called on Josh.
(II)The teacher called Josh on.
(III)The teacher called on him.
(IV)The teacher called Josh on.

select the most appropriate option
(a) ONLY I
(b) Only II
(c) Only III
(d) Only Iv
(e) both (II) and (IV)

S4. Ans.(e)
Sol. With separable phrasal verbs, it is possible to move the particle after a noun
object. However, this movement is not common in formal writing.
With separable phrasal verbs, you must separate the verb and particle when a
pronoun is used as the object.

Q5. 
(I)The new employee finally turned up at noon.
(II)The new employee finally turned himself up at noon.
(III)The new employee finally turned it up at noon.
(IV)The new employee finally turned at noon up.

select the most appropriate option
(a) ONLY I
(b)  both (II) and (IV)
(c) Only III
(d) Only (I) and (III)
(e) (II), (III) and (IV)

S5. Ans.(e)
Sol. Intransitive verbs, including intransitive phrasal verbs, cannot have an object.

Direction(6-10): In the question given below, there is error in one or more sentences. Please select the most appropriate option, out of the five options given for each of the following sentences, which, in your view, is grammatically correct and structurally correct. 

Q6. 
(a)My new shoes hurt. I can’t wait to take off them when I get home tonight.
(b)My new shoes hurt. I can’t wait to take them off when I get home tonight
(c)My new shoes hurt. I can’t wait take off when them I get home tonight.
(d)My new shoes hurt. I can’t wait for off them to take when I get home tonight.
(e)My new shoes hurt. I can’t wait for offing them at take when I get home tonight.

S6. Ans.(b)
Sol. You must separate the verb and particle if the object is a pronoun.

Q7.
(a)I am counting on my father to help me pay for my classes.
(b) I am counting my father on to help me pay for my classes.
(c) I am counting my father at to help me pay for my classes.
(d) I am counting my father upon to help me pay for my classes.
(e)  I am counting my father on to helping me at pay for my classes.

S7. Ans.(a)
Sol. Be careful with phrasal verbs with on.
Some are separable, but others are not.

Q8. 
(a) Excuse me. How can I ascertain which bus goes to Jensen Stadium?
(b) Excuse me. How can I  find out which bus goes to Jensen Stadium?
(c)Excuse me. How can I find on which bus goes to Jensen Stadium?
(d)Excuse me. How can I ascertain over which bus goes to Jensen Stadium?
(e)Excuse me. How can I ascertain onto which bus goes to Jensen Stadium?

S8. Ans.(b)
Sol. Do not avoid using phrasal verbs. The single-word alternatives found in a dictionary often sound more technical or formal than the equivalent phrasal verb.

Q9. 
(a)My cousin picked me in the airport up last night.
(b)My cousin picked me at the airport last night.
(c)My cousin picked me up at the airport last night.
(d)My cousin pick me at the airport up last night.
(e)My cousin picked at me up the airport last night.

S9. Ans.(c)
Sol.Do not forget to use the whole phrasal verb, not just the verb.

Q10.
(a)In yesterday’s meeting, time running out of.
(b)In yesterday’s meeting, we ran out of time.
(c)In yesterday’s meeting, we ran out time of.
(d)In yesterday’s meeting, time ran out of.
(e)In yesterday’s meeting, time run out of us.

S10. Ans.(b)
Sol. You cannot separate the verb and particle in a three-word phrasal verb.

Direction (11-15): In each question, the word at the top is used in five different ways, numbered to (a) to (e), Choose the option in which the usage of the word is INCORRECT or INAPPROPRIATE.

Q11. Laugh
(a) The landlord wanted more money, but I laughed him away.
(b) The other team laughed us away from the field.
(c) Although his feelings were hurt, he just laughed the incident off as if nothing had happened.
(d) He laughed off the incident.
(e)  It's not easy to laugh an insult.

S11. Ans.(e)
Sol.laugh off-To force someone to leave some area because of laughter or ridicule
To dismiss something or someone as ridiculous or laughable
laugh off something to act as if something is not important to you-
laugh something off-to treat a serious problem lightly by laughing at it.

Q12. Look 
(a)If you're planning to invest in your friend's company, I advise you to look before you leap.
(b)I haven't looked at the newspaper today.
(c)He looks to his aging parents.
(d)The kids looked around the shops while we unpacked.
(e) He is looking around for a new car.

S12. Ans.(c)
Sol.look before you leap-to think or learn about the possible bad results of an action before doing it
look at (something)- to have (something bad or unpleasant) as a problem or possibility
look back - to think about something in the past
look at (something)-to have (something bad or unpleasant) as a problem or possibility
look at (someone or something)-to think about or consider (something or someone)
look around/round or look around/round (a place) -to go through a place in order to see what is there: to explore a place

Q13. Keep
(a)Keep the cat of the couch.
(b)When I am not using it, I keep my passport in this drawer.
(c)If I ate that, I down know if I could keep it down.
(d)Keep back! The burning building is about to collapse.
(e) Keep the kids away from the cookies.

S13. Ans.(a)
Sol.keep -away prevent access to, hold back
keep  back- maintain a safe distance, cause to maintain a safe distance
keep down -not vomit, not throw up, keep in one's stomach
keep in -keep in a particular place, have something in a specific location
keep  off- prevent from stepping or

Q14. Run
(a)I ran into my English teacher at the movies last night. She's so nice!
(b)The new government is trying at run the drug traffickers off.
(c)Would you mind running off 10 copies of this document for me?
(d)Why did you run off after the party?
(e)You shouldn't swim where the sewage runs off into the ocean.

S14. Ans.(b)
Sol. run into -meet unexpectedly
run  off - make leave
run off- reproduce (photocopies)
run off-leave quickly
run out of - not have any more of
something

Q15. Take
(a)Would you mind taking down my messages while I am on vacation?
(b)The city government made the shop take down their bright, neon sign.
(c)Do you take me for an idiot?
(d)Are you taking in all of these phrasal verbs?
(e)He was taken by the concert artist.

S15. Ans.(e)
Sol. He was taken in in bye con artist.
take  back-return an item to a store
take  down - write down what is said
take  down -remove (from a high place)
take  for -consider, view as
take  in- learning

You May Also Like to Read:

CRACK IBPS PO 2017



11000+ (RRB, Clerk, PO) Candidates were selected in IBPS PO 2016 from Career Power Classroom Programs.


9 out of every 10 candidates selected in IBPS PO last year opted for Adda247 Online Test Series.


Print Friendly and PDF

No comments