English Questions For IBPS RRB PO and Clerk Exam 2017

Dear Students,

English Questions For IBPS RRB PO Exam 2017


English Section is a topic that is feared by most of the candidates appearing in the IBPS PO Exam. Though the sheer number of concepts and rules may seem intimidating at first, with discipline and the right approach, it is not difficult to master these concepts and their application to questions. Through such English Quizzes, we will provide you all types of high-level questions to ace the Sentence Improvement questions based on new pattern English section of banking exams.

Directions (1-15): In each question, there is pair of words/phrases that highlighted. From the highlighted word(s)/phrase(s), select the most appropriate word(s)/phrase(s) to form correct sentences. Then, from the options given, choose the best one.

Q1.
 I.The judge has suspended the inquiry(a)/enquiry(b) into the police shooting of the escaped mental patient.
II.I had to break(a)/brake(b) suddenly when a cat ran in front of the car.
III.I don’t know whether(a)/weather(b) to go for a hike or a swim.
(a)bba
(b)aab
(c)aba
(d)bab
(e)bbb

S1. Ans.(c)
Sol. Enquiry means to ask a question, and inquiry is a formal investigation.
You could say that enquiry is a request for truth, knowledge or information, whereas an inquiry is an investigation into something.
brake-a device for slowing or stopping something (such as a wheel or vehicle)
whether-expressing a doubt or choice between alternatives.

Q2.
I. I kept getting passed(a)/past(b) on the interstate today.
II.In the passed(a)/past(b), I drove a lot faster.
III. A peace(a)/piece(b) of pie would be great right now.
(a)aab
(b)aaa
(c)baa
(d)abb
(e)bab

S2. Ans.(d)
Sol.passed-move or cause to move in a specified direction or change from one state or condition to another
past-gone by in time and no longer existing; belonging to a former time.
piece- a portion of an object or of material, produced by cutting, tearing, or breaking the whole.

Q3.
I. I spend much of my time at the shops, wandering through the isle(a)/aisles (b)
II.She handed over the  reign(a)/reins(b) of the company to her successor
III.only by researching stocks thoroughly can a client insure(a)/ensure(b) against being misled
(a)baa
(b)abb
(c)bbb
(d)bab
(e)aba

S3. Ans.(c)
Sol.aisle- a passage between rows of seats in a building such as a church or a theatre, an aircraft, or train.
reins-the power to guide or control someone or something — usually plural
ensure-make sure that (a problem) does not occur.

Q4. 
I.The budget has been pared(a)/pair(b) to the bone.
II.My insurance will accept(a)/except(b) the charges for the accident.
III.We put a board(a)/bored(b) on the roof to fix the leak.
(a)baa
(b)aaa
(c)aba
(d)baa
(e)abb

S4. Ans.(b)
Sol.pared-trim (something) by cutting away its outer edges.
accept-to receive or take (something offered)
board- a long, thin, flat piece of wood

Q5. 
I. After he was sick for several days, his face was pail(a)/pale(b). 
II. The fight scene(a)/seen(b) in the movie was extremely exciting!
III. My favorite stringed instrument is the base(a)/bass(b) because it is so big.
(a)bbb
(b)abb
(c)aab
(d)baa
(e) bab

S5. Ans.(e)
Sol. pale-to lose color: to become pale
scene-a part of a play, movie, story, etc., in which a particular action or activity occurs
bass-low and deep sound: the lowest range of sounds used in music

Q6. 
I.he commands the sort of tonal palate(a)/palette(b) which this music needs
II.The word “derby” can connote(a)/denote (b) a horse race or a kind of hat.
III.He tried to jump the cue(a)/queue(b) but they wouldn't let him.
(a)baa
(b)abb
(c)bab
(d)bbb
(e)aab

S6. Ans.(d)
Sol. palate-the roof of the mouth, separating the cavities of the mouth and nose in vertebrates.
palette-a thin board or slab on which an artist lays and mixes colors.
To connote is to suggest a connection. The word red can connote danger; we use the color red in warning signs to signify danger.Connote is like giving a hint, but to denote is to refer to something outright.

Q7. 
I.People were trying to rescue a whale that had beached(a)/beech(b) itself on the shore
II.Half of the students are boarders(a)/border(b).
III.he addressed every class in a terrifying bawl(a)/ball(b)
(a)bba
(b)aba
(c)aab
(d)aaa
(e)abb

S7. Ans.(d)
Sol.beached-When a large ocean animal, such as a whale, is beached or has beached itself, it has come out of the water onto land and is unable to return to the water.
bawl-a loud, unrestrained shout.

Q8. 
I. She doesn't have the muscle(a)/ mussel(b) to lift something so heavy.
II. It is not clear whether the judge will grant bail(a)/bale(b) in this case.
III.There is debate about whether the country needs a draught(a)/draft(b).
(a)aaa
(b)aab
(c)abb
(d)aba
(e)baa

S8. Ans.(b)
Sol.draft- a system in which young people are required to join the armed forces of a country for a period of service

Q9. 
I.You could take a different root(a)/route(b) and still arrive at the same conclusion.
II. Later, we see this character again in a slightly altered(a)/altar(b) form.
III.She carefully marshaled(a)/martial(b) her thoughts before answering the question.
(a)bab
(b)bbb
(c)aab
(d)baa
(e)aba

S9. Ans.(d)
Sol. marshal-to arrange or prepare (something, such as your thoughts or ideas) in a clear, effective, or organized way

Q10. 
I.There were continual(a)/continuous(b) battles between authority figures like Skinner and the free spirits who formed the band.
II.How the aspiring artist achieved his accomplished technique eludes(a)/allude(b) us.
III.I know that some readers may find my language-stickler columns pedantic(a)/didactic(b), or, even worse, tedious.
(a)baa
(b)abb
(c)bbb
(d) aba
(e) aaa

S10. Ans.(e)
Sol.Continual things come and go, like arguments or rain.Continuous, on the other hand, is nonstop.
To allude is to talk around something, give hints, and generally not say what you really want to say. You allude to something when you don't want to say it outright.To elude, on the other hand, is to get away.
Didactic describes anything that tries to teach a lesson, sometimes a moral one.
pedantic- excessively concerned with minor details or rules; overscrupulous.

Q11. 
I. He had argued that he received ineffective assistance of council(a)/counsel(b) at trial.
II. Witnesses say he was bleeding profusely but conscious(a)/conscience(b) and talking.
III. Each team will have to play on three concurrent(a)/consecutive(b) nights at least once.
(a)baa
(b)bbb
(c)bab
(d)abb
(e)aaa

S11. Ans.(c)
Sol. Council is a group of people who get together to figure something out,or a group chosen to give advice, like a student council.On the other hand, counsel is more slippery; it can act as a noun or a verb. As a noun, counsel is a synonym for advice, but it can also mean the act of giving that advice or refer to a person who gives legal advice. In fact, a lawyer who goes to trial for you is your counsel.
conscious-aware of and responding to one's surroundings.
conscience-a person's moral sense of right and wrong, viewed as acting as a guide to one's behaviour.
concurrent-existing, happening, or done at the same time.
consecutive -following each other continuously.

Q12.
I.Nearly all medical schools teach the importance of listening to patients and showing empathy(a)/sympathy(b).
II.We came to win the game and I thought we played specially(a)/especially(b) well in the first half.
III. He wrote in Latin an incorrect history of England, which is still extent(a)/extant(b). 
(a)baa
(b)aaa
(c)bbb
(d)abb
(e)aab

S12. Ans.(d)
Sol.Empathy-the ability to understand and share the feelings of another.
feelings of pity and sorrow for someone else's misfortune.
extant-still in existence; surviving.
extent- the area covered by something.

Q13.
I.It can even foment (a)/ferment(b) terrorism as people give up hope in good and honest government.
II.In other words, the euro zone is based on a gentleman's agreement that's widely flaunted(a)/flouted(b).
III.I soon realized that the efforts, though laudable(a)/laudatory(b), have a ways to go to meet the standard being set in my hometown.
(a)aba
(b)aaa
(c)bab
(d)bbb
(e) aaa
S13. Ans.(a)
Sol. ferment-(of a substance) undergo fermentation
foment-instigate or stir up (an undesirable or violent sentiment or course of action).
Flout, means to show a blatant disregard or contempt for. If you scoff when told what to do, you flout the rules.
Flaunt is to show off
laudatory-(of speech or writing) expressing praise and commendation.
laudable-(of an action, idea, or aim) deserving praise and commendation.

Q14. 
I.The last one closed in October as the museum moves historic(a)/historical (b) objects out of its west wing for a major renovation beginning early next year.
II.It isn't fair to imply(a)/infer(b) that cardiovascular disease is going away
III.Implementation can be a time intensive(a)/intense(b) process in terms of training, data input, data conversion, and down time.
(a)bbb
(b)aba
(c)baa
(d)aab
(e)aaa

S14. Ans.(e)
Sol. historical, like an event or an object, doesn't have to concern all of human history or be of worldwide importance, it's just something connected to the past
Historic describes something huge that happened in the past, something that affected human history.
To imply is to suggest something indirectly.To infer is to gather, deduce, or figure out
Intense means of severe strength or force; having strong feelings. An intense course, then, would be an extremely tough course, such as advanced nuclear science. Intensive means focused on one subject or area for a short time; extremely thorough.

Q15. 
I.Getting these imports at a cheaper price, than(a)/then(b), is good news.
II.Nothing is more powerful than an idea that(a)/whose(b) time has come.
III.Ed's house, that(a)/which(b) is located on thirteen acres, was completely furnished with bats in the rafters and mice in the kitchen
(a)abb
(b)baa
(c)bbb
(d)aaa
(e)bab

S15. Ans.(c)
Sol. Than shows comparison and has words on either side.
Then-at that time; at the time in question; after that; next; afterward.

You May Also Like to Read:


CRACK IBPS PO 2017



11000+ (RRB, Clerk, PO) Candidates were selected in IBPS PO 2016 from Career Power Classroom Programs.


9 out of every 10 candidates selected in IBPS PO last year opted for Adda247 Online Test Series.


Print Friendly and PDF

1 comment

SABYASACHI said...

In the 14th question, it should be "historical" instead of "historic".