English Questions For IBPS RRB PO and Clerk Exam 2017

Dear Students,

English Questions For IBPS RRB PO Exam 2017

English Section is a topic that is feared by most of the candidates appearing in the IBPS PO  Exam. Though the sheer number of concepts and rules may seem intimidating at first, with discipline and the right approach, it is not difficult to master these concepts and their application to questions. Through such English Quizzes, we will provide you all types of high-level questions to ace the, word usage questions based on Phrasal verbs, new pattern English section of banking exams.

Directions (1-15): Read each sentence to find out whether there is any grammatical error in it. The error if any will be in one part of the sentence, the number of that part will be the answer. If there is no error, mark (e) as the answer. (Ignore errors of punctuation, if any.)

Q1. As far as the private affair of an individual (a)/ is concerned, within the four corners of the (b)/ house, nobody has the right to  (c)/interfere or peep in it.(d)/ no error(e) 

S1. Ans.(d)
Sol. interfere or peep into it.

Q2. The parasite-stress theory is often used (a)/to explain the various differences (b)/that exist today (c)/ between world cultures.(d)/ no error(e)

S2. Ans.(e)
Sol. no error

Q3. With water becoming scarce, the Centre (a)/ has proposed the Inter-State River (b)/ Water Disputes (Amendment) Bill, 2017 for early  (c)/and amicably resolution of disputes.(d)/ no error(e)

S3. Ans.(d)
Sol. and ‘amicable’ resolution of disputes. 

Q4.“Though the Cauvery and Ravi Beas (a)/Water Disputes Tribunals have been in existent for over 26 and 30 years,(b)/ respectively, they have not been able to make any  (c)/ successful award till date,” the statement says.(d)/ no error(e)

S4. Ans.(b)
Sol. Water Disputes Tribunals have been in existence for over 26 and 30 years,

Q5. Societies with collectivist human (a)/values, for instance, are said to have (b)/ evolved from ancestors who lived in regions that were (c)/ prone at infectious disease and parasite attacks.(d)/ no error(e)

S5. Ans.(d)
Sol. prone to infectious disease and parasite attacks.

Q6. A common belief, even among economists, are (a)/ that inequality is greater in (b)/ individualistic societies than (c)/ in collectivist ones.(d)/no error(e) 

S6. Ans.(a)
Sol .A common belief, even among economists, 'is'

Q7. Individualistic societies prefer a smaller (a)/ government that imposes low taxes and regulations (b)/ on everyone, while collectivist societies prefer a (c)/ larger government to impose a greater burden on the rich.(d)/ no error(e)

S7. Ans.(b)
Sol. government that imposes 'lower' taxes and regulations

Q8. Special interest groups have fewer opportunities (a)/to exploit the powers of the government, as (b)/  there is less reliance over the government (c)/ to guide the economy in the first place.(d)/ no error(e) . 

S8. Ans.(c)
Sol.  there is less reliance 'on' the government

Q9. The helicopter has been exported to several (a)/  countries in the region and as part of (b)/ military diplomacy, India has offered it to several friendship (c)/ countries in the neighborhood and South East Asia. (d)/ no error(e)

S9. Ans.(c)
Sol.military diplomacy, India has offered it to several friendly  

Q10. Any interruption, by indulging in a conflict (a)/ with nations small or big, would not (b)/ only damage but derail the levels of progress (c)/ that is essential to achieve this objective.(d)/ no error(e) .

S10. Ans.(d)
Sol. that are essential to achieve this objective

Q11. The American minority is shielded from (a)/ the lynch mob by both the Constitution (b)/ and a morality that relies (c)/ over political correctness.(d)/ no error(e)

S11. Ans.(d)
Sol.'on' political correctness 

Q12. demonetisation has had some beneficial spin-offs (a)/ such as arguably fostering greater compliance with the tax laws (b)/and reducing the economy’s reliance on cash through (c)/ increased adoption of digital payments. (d)/ no error(e) 

S12. Ans.(e)
Sol.no error 

Q13. According to the Amendment Bill, when a State (a)/ government approaches the Centre with a (b)/ dispute, the latter shall set up a Disputes Resolution Committee consisting (c)/ of expert members of relevant field at resolve the dispute amicably. (d)/ no error(e) .

S13. Ans.(d)
Sol. of expert members from relevant fields to resolve the dispute amicably

Q14. Individualistic societies are generally considered (a)/ to be selfish and uncaring towards fellow (b)/ human beings, which, it is believed, should (c)/ cause it to suffer greater economic inequality.(d)/ no error(e) .

S14. Ans.(d)
Sol. cause them to suffer greater economic inequality.

Q15.Despite the large amounts that were deposited (a)/ in banks post-demonetisation, it is doubtful(b)/ whether the Income Tax authorities has the necessary (c)/resources to track down and penalise the corrupt.(d)/ no error(e)

S15. Ans.(c)
Sol.  whether the Income Tax authorities 'have' the necessary

You May Also Like to Read:

Print Friendly and PDF

3 comments

Radhika Singla said...

Q10 "not only followed by but also" they why not option B
as there is also is missing after but

RISHI SONI said...

yeah that's right

Unknown said...

IN QUE 15TH WHETHER SHOULD BE FOLLOWED BY OR HENCE 'D' OPTION IS ALSO INCORRECT