English Questions For IBPS RRB PO Exam 2017

Dear Students,

English Questions For IBPS RRB PO Exam 2017

English Section is a topic that is feared by most of the candidates appearing in the IBPS RRB Mains Exam. Though the sheer number of concepts and rules may seem intimidating at first, with discipline and the right approach, it is not difficult to master these concepts and their application to questions. Through such English Quizzes, we will provide you all types of high-level questions to ace the, word usage, new pattern English section of banking exams.

Directions (1-15): In each of the following sentences there are two blank spaces. Below each sentence, there are five pairs of words denoted by numbers (a), (b), (c), (d) and (e). Find out which pair of words can be filled up in blanks in the sentence in the same sequence to make the sentence grammatically correct and meaningfully complete.

Q1. Most people are too __________ in their own lives to __________ much about the agonies of others.
(a) absorbed …… care
(b) concerned …… think
(c) indulged …… eradicate
(d) involved …… console
(e) entangling …… worry

S1. Ans.(a)
Sol.Option A gives the coherent meaning. Absored means busy, lost.

Q2. Doctors and lawyers __________ that advertising will certainly __________ their profession adversely.
(a) trust …… damage
(b) believe …… affect
(c) contemplate …… boost
(d) argue …… effect
(e) plead …… escalate

S2. Ans.(b)
Sol.Option B is the correct choice. Option A is incorrect because of option'damage'.Word 'adversely" is given in the statement, hence 'damage' can't be an option. There can't be two negatives.  Similarly, choice C, D, E are also incorrect.

Q3. Because the __________ leading to cancellation of flight were murky, the Minister appointed a Commission to __________ and report the matter.
(a) staff members …… undertake
(b) decision …… decide
(c) facts …… underplay
(d) events …… camouflage
(e) circumstances …… investigate

S3. Ans.(e)
Sol. The minister appointed a commission to investigate the matter. Hence Choice E is the correct answer.

Q4. Several plots __________ __________ in various television episodes.
(a) screen …… concurrently
(b) televised …… consequently
(c) occur …… repeatedly
(d) exhibit …… frequently
(e) demonstrate …… violently

S4. Ans.(c)
Sol. Choice C is the correct answer.Other Options, when put together in the statement, do not give complete meaning.

Q5. By __________ of their athletic activities, a few sportsmen are able to escape the pressures that living in __________ can create.
(a) knowledge …… affluence
(b) way …… prosperity
(c) order …… vicinity
(d) virtue …… poverty
(e) contrast …… adversity

S5. Ans.(d)
Sol. Out of five options, only option D makes the statement correct.

Q6. He objected to the proposal because it was founded on a __________ principle and also was __________ at time.
(a) faulty …… desirable
(b) imperative …… reasonable
(c) wrong …… inconvenient
(d) sound …… acceptable
(e) unconforming …… deplorable

S6. Ans.(c)
SolSol. Generally, an objection is made when a proposal is founded on a wrong principle and is inconvenient.

Q7. The criterion for __________ a player should be his recent performance; but unfortunately, the journalists are __________ to be carried away by earlier successes.
(a) condemning …… satisfying
(b) judging …… reluctant
(c) revealing …… reluctant
(d) eager …… acclaiming
(e) criticizing …… clean

S7. Ans.(b)
Sol. Journalists don’t select; they judge. So, it is said – “The criterion for judging a player………”
“Recent” and “earlier” denote different periods of time. So, option (b) is the correct one.

Q8. For the last half century he __________ himself to public affairs _________ taking a holiday.
(a) by …… committed
(b) after …… offered
(c) devoted …… without
(d) sacrificed …… after
(e) prepared …… before

S8. Ans.(c)
Sol. One 'devotes' oneself in public affairs. So, we should use 'devoted' in the first blank. Without taking a holiday denotes continuous service. So, 'without ' is the appropriate use in the second blank.

Q9. You will see signs of __________ everywhere, which speak well for the __________ of these people.
(a) decoration-senses
(b) clear-debris
(c) beauty-careful
(d) industry-prosperity
(e) repairs-extravaganza

S9. Ans.(d)
Sol.  Option D is the correct choice. Other options make are irrelevant.

Q10. The police arrested Ramesh on a __________ of theft but for lack of evidence __________ him.
(a) crime …… imprisoned
(b) punished …… complaint
(c) left …… condition
(d) tip …… absconding
(e) charge …… released

S10. Ans.(e)
Sol. One can be arrested on a particular charge of theft. But he can be released for the lack of evidence.Only Option E gives the complete meaning.

Directions (11-15): Rearrange the following six sentence (A), (B), (C), (D), (E) and (F) in the proper sequence to form a meaningful paragraph; then answer the questions given below them.

(A) The application of economic, environmental and consumer pressures have been on an increase in recent years.
(B) As a result, our agro-food production and technology are amongst the most advanced in the world.
(C) They are thus able to provide expertise and technology to satisfy the needs of agro-food production.
(D) In turn, the support industries have developed to an equally advanced state.
(E) They have also equipped themselves with the necessary expertise to satisfy the most exacting requirements of the overseas markets.
(F) These have greatly influenced the development of the agriculture and food industries in our country.

Q11. Which of the following should be the SECOND sentence after rearrangement?
(a) F
(b) E
(c) D
(d) C
(e) B

Q12. Which of the following should be the THIRD sentence after rearrangement?
(a) F
(b) E
(c) D
(d) C
(e) B

Q13. Which of the following should be the FOURTH sentence after rearrangement?
(a) F
(b) E
(c) D
(d) C
(e) B

Q14. Which of the following should be the FIFTH sentence after rearrangement?
(a) F
(b) E
(c) D
(d) C
(e) B

Q15. Which of the following should be the  SIXTH (LAST) sentence after rearrangement?
(a) F
(b) E
(c) D
(d) C
(e) B

S11. Ans.(a)
Sol. Option A is the starting statement. Second sentence is statement F.

S12. Ans.(c)
Sol. Option C is the answer.

S13. Ans.(b)
Sol. They have also equipped themselves with the necessary expertise to satisfy the most exacting requirements of the overseas markets.

S14. Ans.(d)
Sol. They are thus able to provide expertise and technology to satisfy the needs of agro-food production.

S15. Ans.(e)
Sol. It is the conclusive statement. As a result, our agro-food production and technology are amongst the most advanced in the world.

You May Also Like to Read:

CRACK IBPS PO 2017



11000+ (RRB, Clerk, PO) Candidates were selected in IBPS PO 2016 from Career Power Classroom Programs.


9 out of every 10 candidates selected in IBPS PO last year opted for Adda247 Online Test Series.

No comments