English Questions For IBPS RRB PO and Clerk Exam 2017


Dear Students,

English Questions For IBPS RRB PO Exam 2017

English Section is a topic that is feared by most of the candidates appearing in the IBPS POMains Exam. Though the sheer number of concepts and rules may seem intimidating at first, with discipline and the right approach, it is not difficult to master these concepts and their application to questions. Through such English Quizzes, we will provide you all types of high-level questions to ace the, word usage, new pattern English section of banking exams.

Direction (1-15): Read each sentence to find out whether there is any grammatical mistake/error in it. Choose the sentence /Option which is CORRECT without any errors in it.

Q1.
(a)He has causing trouble since a day he came.
(b)He has been causing trouble since a day he came.
(c)He has been causing trouble since the day he came.
(d)He has been causing trouble since  day he  has came.
(e)He has been causing trouble from a  day he come.

S1. Ans.(c)
Sol.the statement is about a particular day therefore 'the' will be used
Correct : He has been causing trouble since the day he came.

Q2.
(a)His wife’s rude behaviour gives him very pain
(b)His wife’s rude behaviour gives him too  much pain.
(c)His wife’s rude behaviour gives him much too pain
(d)His wife’s rude behaviour give him  too much pain
(e)His wife’s rude behaviour gives him much to pain

S2. Ans.(b)
Sol.After too much a noun is used. After much too an adjective is used.

Q3.
(a) As he came late, he was punished.
(b)As he came late, therefore he was punished
(c)As he came late, so he was punished
(d)he came late, since he was punished
(e)As he came late, that is why he was punish

S3. Ans.(a)
Sol. Because, since, as, as soon as are not followed by therefore, thus, etc.

Q4.
(a)The air are much hot today then yesterday.
(b)The air are much too hotter today than yesterday.
(c)The air is much hot today then yesterday.
(d)The air is much hotter today than yesterday.
(e)The air is much hotter today then yesterday.

S4. Ans.(d)
Sol. Very is used with positive degree and much is used with comparative degree.

Q5.
(a)Each member of the alliance agrees to take such action as it deem necessary.
(b) Each member of the alliance agrees to take such action that it deems necessary.
(c)Each member of the alliance agrees to take much action that it deem necessary.
(d)Each member of the alliance agreed to take such action as it deems necessary.
(e)Each member of the alliance agree for taking such action as it deems necessary.

S5. Ans.(b)
Sol. Such...as is used to denote a category whereas such...that emphasizes the degree of something by mentioning its consequence.

Q6.
(a)He asked me that which was the way to the station.
(b)He asked me which was the way to the station.
(c)He asked me which were the way towards the station.
(d)He asked me that which was the way for the station.
(e)He asked me which were the way to the station.

S6. Ans.(b)
Sol. The conjunction that is not used before

Q7.
(a) I am indeed happy with my school but it produces famous man.
(b)I am indeed happy with my school for it produces famous men.
(c)I am indeed happy from my school but it produce famous men.
(d) I am indeed happy with my school that it produces famous men.
(e)I am indeed happy from my school but it produces famous men.

S7. Ans.(d)
Sol.  The correlative conjunctions indeed... but are used to emphasis the contrast between the first and the second parts of the statement.

Q8.
(a)Each of the six boys in the class have finished their tasks.
(b)Each of the six boys in the class has finished their tasks.
(c)Each of the six boys in the class has finished his task.
(d)Each of the six boys at the class has finished his tasks.
(e)Each of the six boy in the class has finished their tasks.

S8. Ans.(c)
Sol. While using ‘everybody’ ‘everyone’, ‘anybody’, and ‘each’ the pronoun of the masculine or the feminine gender is used according to the content.

Q9.
(a)Who do you think won the award?
(b)Whom do you think won the award?
(c)Whom did you think won a award?
(d)Who do you think was won the award?
(e)Whom do you think is won the award?

S9. Ans.(a)
Sol. Who’ denotes the subject and ‘whom’ is used for the object.

Q10.
(a)When learning how to sing, technique is of utmost importance.
(b)While learning to sing, technique is for utmost importance.
(c)When learning how to sing, technique is of atmost importance.
(d)While learning how to sing, technique is of utmost importance.
(e)When learning to sing, technique is of utmost importance.

S10. Ans.(d)
Sol. ‘When’ denotes a general sense and ‘while’ implies a time duration of doing something.

Q11.
(a)Unless you do work harder, you will not excel in the examination
(b)Unless you  work hard, you will not excel in the examination
(c)Unless you do not work hard, you will not excel in the examination
(d)Until you  work harder, you will not excel in the examination
(e)Until you do not work hard, you will not excel in the examination

S11. Ans.(b)
Sol.  ‘Unless’ expresses a condition and is always used in the negative sense. Thus ‘not’ is never used with ‘unless’

Q12.
(a)There were few incidents of irregularity during the Emergency years
(b)There were few incidents of irregularity for the Emergency years.
(c)There was few incidents of irregularity for the Emergency year.
(d)There were fewer incidents of irregularity at the Emergency years.
(e)There was a few incidents of irregularity for Emergency years.

S12. Ans.(a)
Sol. During is used when we are talking about the time within which something happens. For is used when we are talking about how long something lasts.

Q13.
(a)There has been an improvement in the weather.
(b)There has been an improvement on the weather.
(c)There had been an improvement at the weather.
(d)There has an improvement on the weather.
(e)There have been an improvement on the weather.

S13. Ans.(a)
Sol. When we simply speak of a thing having got better, we talk of an improvement in it. When we compare two things, the second of which is better than the first, we talk of an improvement on the first thing.

Q14.
(a)Though he were poor but he is honest.
(b)Though he is poor, yet he is honest.
(c)Though he a is poor, yet he is a honest.
(d)Though he is poor he is honest.
(e)Though he was poor but he is honest.

S14. Ans.(b)
Sol. ‘Though’ is followed by ‘yet’ and not by ‘but’.

Q15.
(a)There is little hope of him to recovery.
(b)There is a little hope at his recovery.
(c)There is little hope of his recovery.
(d)There is little hope at his recovery.
(e)There is the little hope of his recovery.

S15. Ans.(c)
Sol. Use of little, a little, the little.
‘Little’ means ‘hardly any’

You May Also Like to Read:

CRACK IBPS PO 2017



11000+ (RRB, Clerk, PO) Candidates were selected in IBPS PO 2016 from Career Power Classroom Programs.


9 out of every 10 candidates selected in IBPS PO last year opted for Adda247 Online Test Series.


Print Friendly and PDF