New Pattern Fillers Questions For IBPS PO and Clerk 2017


Dear Students,

English Questions For IBPS RRB PO Exam 2017

English Section is a topic that is feared by most of the candidates appearing in the IBPS PO  Exam. Though the sheer number of concepts and rules may seem intimidating at first, with discipline and the right approach, it is not difficult to master these concepts and their application to questions. Through such English Quizzes, we will provide you all types of high-level questions to ace the, word usage, new pattern English section of banking exams.

Directions (1-15): The following sentences each contain two blanks, indicating that something has been left out of the sentence. Each answer choice contains one word or a set of words. Select the word or set of words, that, when inserted in the blank(s), best fits the context of the sentence.

Q1. Although some think the terms “bug” and “insect” are __________, the former term actually refers to __________ group of insects.
(a) parallel, an identical
(b) precise, an exact
(c) interchangeable, a particular
(d) exclusive, a separate
(e) similar,concise

S1. Ans.(c)
Sol. The word “although” indicates that the two parts of the sentence contrast with each other: although most people think about the terms “bug” and “insect” one way, something else is actually true about the terms. Option (c) logically completes the sentence, indicating that while most people think the terms are “interchangeable,” the term “bug” actually refers to a “particular” group of insects.

Q2. The novel’s protagonist, a pearl diver, naively expects that the buyers will compete among themselves to pay him the best price for his pearl, but instead, they __________ to __________ him.
(a) venture, reward
(b) pretend, praise
(c) conspire, reimburse
(d) collude, swindle
(e) try, award

S2. Ans.(d)
Sol. The sentence states that the pearl diver expected one kind of behavior from the buyers, but instead, they behaved in a different way. Since the pearl diver expected the buyers to “compete among themselves to pay him the best price,” the correct answer must be two words that make the last clause describe an opposite situation. Option (d) is the best answer: Instead of competing to pay the pearl diver the best price, the buyers colluded (or plotted) to “swindle” him.

Q3. His __________ sense of humour caused more __________ than he must have intended.
(a) debunk, sobriety
(b) wry, confusion
(c) prominent, impudence
(d) incorrigible, paucity
(e) wise, deter

S3. Ans.(b)
Sol. The clue word in this sentence is “caused”. The speaker and some unintended effect on his audience. 'Wry' means dry or twisted humor and confusion would certainly be a potential unintended effect from this speaking style. Hopefully, you were able to use the process of elimination on many of these answer choices as the dual words double the chances you will know the meaning of at least one of the words and be able to eliminate the answer choice if it does not fit. The correct answer is the option (b).

Q4. Psychology has slowly evolved into an __________ scientific discipline that now functions ________ with the same privileges and responsibility as other sciences.
(a) independent, autonomously
(b) unusual, alone
(c) uncontrolled, dominantly
(d) inactive, homogeneously
(e) sanction, solely

S4. Ans.(a)
Sol. The sentence contains attributive interpretation of the scientific discipline of the equivalent scientific discipline of pre-modifier modified content, so space should be filled with ‘independent’ as autonomous is independent, therefore, the answer is option (a). Whereas, all other options are incorrect. Hence the answer is the option (a).

Q5. A major goal of the law, to deter potential criminals by punishing wrongdoers, is not served when the penalty is so seldom invoked that it __________ to be a __________ threat.
(a) tends, serious
(b) appears, real
(c) ceases, credible
(d) fails, deceptive
(e) creates, original

S5. Ans.(c)
Sol. According to the sentence, when the penalty is rarely (seldom) executed so that it no longer is a reliable threat, the main goal of the law — by punishing wrongdoers to deter potential offenders would not be guaranteed, therefore, option (c), is correct answer choice. Whereas, option (a), is incorrect, as it is not fitting in the sentence. Similarly, options (b) and (d), are incorrect. Hence the answer is option (c).

Q6. When people are happy, they tend to give __________ interpretations of events they witness: the eye of the beholder is __________ by the emotions of the beholder.
(a) charitable, colored
(b) elaborate, disquieted
(c) vague, sharpened
(d) coherent, confused
(e) reformed, settle

S6. Ans.(a)
Sol. In the sentence, space 1 to be filled with an adjective modifying “For interpretations of events they witness”. So, space is to express happiness. In option (a), charitable is kind-hearted, in option B, disquieted is uneasy. In option (c), vague is unclear and in option (d), coherent is logical. So, with this, option (a), is correct answer choice. Other options are not satisfying the sentence. Hence the answer is the option (a).

Q7. Dependence on foreign sources of heavy metals, though __________, remains __________ for United States foreign policy.
(a) deepening, a challenge
(b) diminishing, a problem
(c) excessive, a dilemma
(d) debilitating, an embarrassment
(e) stocking,  rewarding

S7. Ans.(b)
Sol. The sentence is talking about the dependence on foreign sources of heavy metals. The presence of word though in the sentence indicates the negative tone. Option (a) deepening is not fit for negative word. In the case of option (b), diminishing (means declining) fits in the sentence that despite the dependence on foreign resources is declining, still, it is a problem for United States foreign policy. Option (c) excessive does not fit into the context. In option (d), debilitating (means to weaken something) may fit the 1st blank space, but “an embarrassment”, does not fit into the 2nd blank space. Hence the answer is the option (b).

Q8. The genocides in Bosnia and Rwanda, apart from being mis-described in the most sinister and __________ manner as ‘ethnic cleansing’, were also blamed, in further hand-washing rhetoric, on something dark and interior to __________ and perpetrators alike.
(a) innovative, communicator
(b) enchanting, leaders
(c) disingenuous, victims
(d) exigent, exploiters
(e) concise, parasite

S8. Ans.(c)
Sol. ‘Disingenuous’ = ‘insincere and this best fits the context as the phrase ‘ethnic cleansing’ is marked by apostrophes indicating a misrepresentation. Hence, option (c) is the answer.

Q9. As navigators, calendar makers, and other __________ of the night sky accumulated evidence to the contrary, ancient astronomers were forced to __________ that certain bodies might move in circles about points, which in turn moved in circles about the earth.
(a) scrutinizers, believe
(b) observers, agree
(c) scrutinizers ,suggest
(d) observers, concede
(e) scientists, congest

S9. Ans.(d)
Sol. Option D is the correct choice.  scrutinizers mean to examine closely and minutely, which is not needed here. navigators and calendar makers and other 'observers' are the correct choice. 'concede' means admit or agree that something is true after first denying or resisting it.

Q10. Every human being, after the first few days of his life, is a product of two factors: on the one hand, there is his __________ endowment; and on the other hand, there is the effect of environment, including __________.
(a) constitutional, weather
(b) congenital, education
(c) personal, climate
(d) genetic, pedagogy
(e) systematic, inheritance

S10. Ans.(d)
Sol. Option D is the correct choice.Endowment means a quality or ability possessed or inherited by someone.Pedagogy- the method and practice of teaching, especially as an academic subject or theoretical concept.

Q11. Exhaustion of natural resources, destruction of individual initiative by governments control over men’s minds by central __________ of education and propaganda are some of the major evils which appear to be on the increase as a result of the impact of science upon minds suited by __________ to an earlier kind of world.
(a) tenets, fixation
(b) aspects, inhibitions
(c) institutions, inhibitions
(d) organs, tradition
(e) organization, themselves

S11. Ans.(d)
Sol. 'organs, tradition' is the correct choice.

Q12. The first round of the contest had the students __________ themselves and __________ about their hobbies.
(a) introducing, talking
(b) sensitizing, sketching
(c) showcasing, planning
(d) acclimatizing, mentioning
(e) analysing, mentioning

S12. Ans.(a)
Sol. Option A is the correct choice. It gives coherent meaning to the sentence.

Q13. The varsity’s poll process for __________ of new candidates has __________ poor response with only ten thousand applications being received till date.
(a) entrusting, seen
(b) registration, evoked
(c) entrance, made
(d) admission made
(e) transformation,take

S13. Ans.(b)
Sol.Option B is the correct choice.'registration' and 'evoke' gives coherent meaning to the statement. Evoke-bring or recall (a feeling, memory, or image) to the conscious mind.

Q14. After the board examinations, students are __________ up for the various entrance examinations __________ for next month.
(a) ready, timed
(b) gearing, scheduled
(c) prepared, programmed
(d) set, duration
(e) leaning, holding

S14. Ans.(b)
Sol. gearing up means to prepare yourself, or to prepare something for an activity or event.'up' and 'for' are the hints. Hence Option B is the correct choice.

Q15. The governmental __________ spurred dramatic improvements in the way waste management is __________ out in many hospitals.
(a) rule, thrown
(b) plans, conduct
(c) crusade, done
(d) efforts, carried
(e) process,progressed

S15. Ans.(d)
Sol. Efforts and carried are the most appropriate options

You May Also Like to Read:
CRACK IBPS PO 2017



11000+ (RRB, Clerk, PO) Candidates were selected in IBPS PO 2016 from Career Power Classroom Programs.


9 out of every 10 candidates selected in IBPS PO last year opted for Adda247 Online Test Series.


Print Friendly and PDF