Word Fillers For SBI Clerk Prelims 2018: 12th March 2018

Dear Aspirants,

English Questions For SBI Clerk Prelims 2018

This section can be easy as pie if your basics are clear. Sometimes, even those who can communicate very well in English, fail to perform to the best of their ability in the banking exams. So, instead of boiling the ocean, try building up a strong vocabulary, an effective knowledge of grammar, and efficient comprehension skills so as to be on the ball to face this particular section. Here is a quiz being provided by Adda247 to let you practice the best of latest pattern English Questions.

Directions (1-15): In each of the following sentence, there are two blank spaces. Below each sentence, there are five options and each blank is to be filled with the same word given below to make the sentence correct. Fill up the sentences with the correct word.

Q1. (i) The increased cost brought many ....... for the many young people deterred from going to the university.
(ii) Anyone fearing ....... from the circumstantial evidence merely has to tell their story to the DA.
(a) Outcomes
(b) Repercussions
(c) Effects
(d) Changes
(e) Modifications

S1. Ans.(b)
Sol. Repercussion means a consequence or ensuing result of some action.

Q2. (i) Without a word, he lifted her into his arms and carried her to the world of ....... they called their bedroom.
(ii) No prophet, it was declared, could speak in ......., that was devilish; further, only false prophets accepted gifts.
(a) Happiness
(b) Ebullience
(c) Ecstasy
(d) Joy
(e) Sorrow

S2. Ans.(c)
Sol. Ecstasy means intense pleasure.

Q3. (i) The mention of Liszt has led us to anticipate the end of the story, and we must ....... to 1836, when the acquaintance began.
(ii) The nation would never accept a Catholic king, a Stuart, nor ........ as against England, to the ancient French alliance.
(a) Avert
(b) Convert
(c) Revert
(d) Counterstroke
(e) Reply

S3. Ans.(c)
Sol. Revert means to turn to the contrary.

Q4. (i) This was the ....... of my happiness, from which I was in a little while dashed to earth.
(ii) The recalled parliament seemed at the ....... of power.
(a) Plinth
(b) Foundation
(c) Pinnacle
(d) Startup
(e) Commencement

S4. Ans.(c)
Sol. Pinnacle means highest point of something.

Q5. (i) When the sedative put Helen in a state of ......., she started to profess her love for everyone
(ii) John is a spiritual man who claims he experienced ....... during his baptism.
(a) Rapture
(b) Shock
(c) Confusion
(d) Thwart
(e) Freeze

S5. Ans.(a)
Sol. Rapture means extreme pleasure; ravishment.

Q6. (i) The ....... doctrine of truth, which it is now possible to outline, results from a convergence of the above lines of argument.
(ii) The parable of the three rings is the epitome of the ....... position.
(a) Prognosis
(b) Pragmatic
(c) Perceived
(d) Parched
(e) Plagiarism

S6. Ans.(b)
Sol. Pragmatic means practical.

Q7. (i) A ....... sample of doctors from around the country were selected for the study.
(ii) GRBs appear seemingly at ....... in the Universe and rarely last less than a minute, making them hard to study.
(a) Sudden
(b) Immediate
(c) Actual
(d) Random
(e) Shocking

S7. Ans.(d)
Sol. Random means frank or happening without intimation.

Q8. (i) I have attached a PDF file of my ....... vitae.
(ii)  They have a very good ....... at that university. 
(a) Biodata
(b) Image
(c) Reputation
(d) Rapport
(e) Curriculum

S8. Ans.(e)
Sol. Curriculum means a set of courses, coursework, and  their content.

Q9. (i) Mom always ...... me for making a fuss about the eye drops because I used to struggle.
(ii) In its October monthly report, the bank once again ...... eurozone governments for not working hard enough to reduce public deficits.
(a) Mocked
(b) Chided
(c) Exasperated
(d) Beaten
(e) Ridiculed

S9. Ans.(b)
Sol. Chided means scolded.

Q10. (i) Man is a hopeless ...... to himself, until he sees himself in the light of being a human with human failings.
(ii) The crowds of Epicureans were a standing ...... to the adherents of less popular sects.
(a) Enigma
(b) Stigma
(c) Stamina
(d) Prototype
(e) Example

S10. Ans.(a)
Sol. Enigma means a puzzle or a brain-teaser; abstruse or which is hard to understand.

Q11. (i) When we go deer hunting, we dress in ...... so we can fade into nature’s background.
(ii) My mother always wears long skirts to ...... what she refers to as her “lumpy knees.
(a) Veil 
(b) Coverage
(c) Camouflage
(d) Weil
(e) Hide

S11. Ans.(c)
Sol. Camouflage means a disguise or covering up.

Q12. (i) Certain ...... powers were also attributed to the stone.
(ii) Rebecca was curious about the ...... group that performed hermetic practices in the town, but most people stayed away from them.
(a) Onus
(b) Revealed
(c) Active
(d) Occult
(e) Superficial

S12. Ans.(d)
Sol. Occult means hidden; supernatural.

Q13. (i) This fact, which threatened to give to Russia the whole prestige of the ....... of Greece, spurred the other powers to further concessions.
(ii) In England ....... was of democratic origin and concerned itself with practical questions.
(a) Vindicate
(b) Vandalize
(c) Emancipation
(d) Liberal
(e) Freed

S13. Ans.(c)
Sol. Emancipation means the act of liberation; exoneration.

Q14. (i) In the condition known as albinism there is a ....... deficiency or entire absence of pigment.
(ii) Other mechanical disturbances may assist in this production of ....... variation.
(a) Congenial
(b) Congenital
(c) Banal
(d) Substantial
(e) Subtle

S14. Ans.(b)
Sol. Congenital means related to the birth.

Q15. (i) He returned to the castle, stopping at the sound of ....... from the direction of the forest before he reached the entrance.
(ii) As they approached the house, Prince Andrew with a smile drew Pierre's attention to a ....... going on at the back porch.
(a) Threat
(b) Confusion
(c) Distraction
(d) Noise
(e) Commotion

S15. Ans.(d)
Sol. Commotion means a lot of disturbance; pandemonium.




You May also like to Read:


Print Friendly and PDF