English Language Practice Questions For IBPS SO Prelims 2017

Dear Students,

English Language Practice Questions For IBPS SO 2017

English Section is a topic that is feared by most of the candidates appearing in the IBPS SO and IBPS Clerk Mains Exam. Though the sheer number of concepts and rules may seem intimidating at first, with discipline and the right approach, it is not difficult to master these concepts and their application to questions. Through such English Quizzes for IBPS Clerk, IBPS SO and other upcoming exams, we will provide you with all types of high-level questions to ace the questions based on new pattern English for IBPS SO and IBPS Clerk Mains.

Directions (1-15): Which of the phrases (a), (b), (c) and (d) given below should replace the phrase given in bold in the following sentences to make the sentence grammatically meaningful and correct. If the sentence is correct as it is and there is no correction required mark (e) as the answer.

Q1.  I may need to call on the university’s excellent professors in order to answer your question.
(a)call back
(b)call off
(c)call up
(d)call around
(e) No change required

S1. Ans.(e)
Sol.Call on -This can mean either to visit someone, or to use someone’s or something’s knowledge,To use someone’s knowledge.
Call off - To cancel something.

Q2. There were no delays. The plane touched at exactly on time.
(a)touch up
(b)touch on
(c)touched down
(d)touched upon
(e) No change required

S2. Ans.(c)
Sol.touch down-Land on the runway.

Q3. The kids put the cat in the oven because it was cold. What are they going to think in next!
(a)think over
(b)think on
(c)think around
(d)think up
(e) No change required

S3. Ans.(d)
Sol. think up-Invent, find, produce by thought.
think over- Consider something fully.

Q4. A young man made for with my briefcase while I was checking the timetable
(a)make over
(b)make off
(c)make do with
(d)make of
(e)No change required

S4. Ans.(b)
Sol. make off with-Steal and hurry away.
make of-Have an opinion about something.
make do with-Use something less satisfactory as an alternative.
make for-Move in the direction of; head for.
make fun of-Laugh at; make jokes about.
make up (with)-End a quarrel and become friends again
make over-Legally make someone the owner of something.

Q5. The horses were enclosed in a paddock but a few of them managed to break away.
(a)break free
(b)break down
(c)break into
(d)break off
(e) No change required

S5. Ans.(e)
Sol. break away-Escape from captivity.
break away from-Leave and become independent.
break off-Stop, discontinue.
break in/into-Enter by force in order to steal something.
break down-Go out of order; stop functioning.

Q6. You pretended to be a journalist and he believed you? I never thought you'd bring it on!
(a)bring up
(b)bring about
(c)bring with
(d)bring off
(e) No change required

S6. Ans.(d)
Sol. bring off-Succeed in doing something difficult.
bring up-Raise (a child).
bring about-Cause something to happen.

Q7. Emma is not speaking to Julie anymore. They fell away during the school trip.
(a)fell apart
(b)fell into
(c)fell over
(d)fell out
(e) No change required

S7. Ans.(d)
Sol. fall out-Become loose and drop.
fall through-Fail; not happening.
fall behind-Fail to maintain a certain level.
fall back on-Be able to use something in an emergency.
fall apart-Disintegrate; break; fall into pieces.

Q8. Lunch with my girlfriend's colleagues was boring but I had to stick it on- I had no choice!"
(a)stick to
(b)stick with
(c)stick together
(d)stick out
(e) No change required

S8. Ans.(d)
Sol. stick (something) out-Tolerate, accept to continue.
stick out-Come out.
stick to-Continue without changing anything.
stick together-Support each other.

Q9. The architect planned to attend the inauguration but unfortunately, he come apart the flu yesterday
(a)come before
(b)came down with
(c)come forward
(d)come up against
(e) No change required

S9. Ans.(b)
Sol. come down with-Become ill with.
come by-To get, especially something that is difficult to obtain or find.
come before-Be more important.
come out-Become known.
come to-Regain consciousness.

Q10. We can put you up if you'd like to come for the week-end.
(a)put on
(b)put out
(c)put up with
(d)put through
(e) No change required

S10. Ans.(e)
Sol. put (someone) up-Accommodate; give someone a bed
put up with-Tolerate.
put up-Erect, build.
put through-Connect two people (on the phone).
put (something) out-Leave or place something outside the house.

Q11. A number of trees were cut down before the construction work started.
(a)cut in
(b)cut back
(c)cut off
(d)cut out
(e) No change required

S11. Ans.(e)
Sol. cut down-Strike down, cut at the base.
cut down on-Reduce in number or size.
cut back-Reduce or decrease.
cut in-Interrupt somebody speaking.
cut off-Discontinue; interrupt.
cut out-Remove using scissors.

Q12. The kids put the cat in the oven because it was cold. What are they going to think around next!
(a)think off
(b)think up
(c)think on
(d)thin around
(e)No change required

S12. Ans.(b)
Sol. think up-Invent, find, produce by thought.
think over-Consider something fully.

Q13. My parents will need to do over their living-room soon. The paintwork needs refreshing
(a)do with
(b)do up
(c)do off
(d)do in
(e) No change required

S13. Ans.(e)
Sol. do over-Clean or redecorate
do away with-Get rid of;  abolish.
do up-Fasten (a garment).
do without-Manage without.

Q14. I don't see her often but she promised to drop about one day for a cup of coffee.
(a)drop for
(b)drop by
(c)drop behind
(d)drop off
(e)No change required

S14. Ans.(b)
Sol. drop by/in-Pay a brief visit, usually on the way somewhere.
drop off-Deliver someone or something.
drop out-Stop going to classes before finishing a course of study or the school year.
drop behind-Fall into a position behind others.

Q15. Don't keep thinking about the past. It's time to look for and plan the future.
(a)look after
(b)look at
(c)look ahead
(d)look down
(e)No change required

S15. Ans.(c)
Sol. look after-Take care of.
look at-Pay attention to something you see.
look at-Examine or study carefully.
look away-Turn your head away so as not to see.
look back on-Remember the past.
look down on-Consider as inferior.
look for-Try to find something.



Detailed Solution...




You May also like to Read: