English Language Practice Questions For IBPS SO Prelims 2017 (Answers)

Dear Students,

English Language Practice Questions For IBPS SO 2017

English Section is a topic that is feared by most of the candidates appearing in the IBPS SO and IBPS Clerk Mains Exam. Though the sheer number of concepts and rules may seem intimidating at first, with discipline and the right approach, it is not difficult to master these concepts and their application to questions. Through such English Quizzes for IBPS Clerk, IBPS SO and other upcoming exams, we will provide you with all types of high-level questions to ace the questions based on new pattern English for IBPS SO and IBPS Clerk Mains.

Directions (1-5): Each of the following questions has a paragraph from which a sentence has been deleted. Three statements are given, from which any number of statements can fit and provide coherent meaning to the paragraph.  From the given options, choose the sentence that completes the paragraph in the most appropriate way.


Q1.

The insolvency Ordinance will not be an optimal solution if its implementation doesn’t recognise three crucial factors. First, all efforts must be made to allow well-intentioned promoters to bid for their companies that are in the insolvency row. Keeping them out through a maze of rules doesn’t conform to best global practices. It will likely result in lower bids, as banks fear, and it makes policy seem more moralising than logical. So, it’s important that there’s complete clarity that if a promoter is willing to pay 100% of the final sale price in cash upfront, he should be allowed to bid. ____________________________ 
(I) Also, since the bad loan problem has been building up over a few years, allowing only businesses with less than year-old NPA accounts seems unrealistic.
(II) To be sure, conditions like strict personal guarantees, hypothecation of tangible assets that are, say, twice the value of the loan can be incorporated.
(III) and related, the rule that keeps out those whose loan accounts have been classified as non-performing assets (NPA) for more than a year, needs to be relaxed.


Select the most appropriate option

(a)Only I
(b)Both I and II
(c)Only II
(d)Only III
(e)All I, II and III

S1. Ans.(c)
Sol. Correct Choice is C. I can be ruled out as it goes tangent to the theme of the passage. III can be eliminated as clearly it can't be the closing statement. Rather II is the most appropriate choice.

Q2. The World Inequality Report 2018 released by the World Inequality Lab last week says that income inequality in India has increased since economic liberalisation. This, it notes, is in contrast to the earlier decades when inequality dropped under socialist policies. As expected, the finding has been used by many to argue that the rich should be taxed more to help the poor. _________________ 
(I) More people will be attracted towards professions and businesses that offer higher returns, which in turn will drive up the incomes of the new entrants while driving down the returns of incumbents.
(II) They enjoy higher incomes from better jobs and investments, which allows them to outbid the poor to purchase various goods.
 (III) The logic is that the rich get richer at the expense of the poor, so taxes that redistribute wealth are only a rational response to inequality.


Select the most appropriate option

(a)Only I
(b)Both I and II
(c)Only II
(d)Only III
(e)All I, II and III

S2. Ans.(d)
Sol. Correct Choice is D.


Q3. For nations to progress in the 21st century and become part of the fourth industrial revolution, they need to link their development policies to the central theme of establishing a strong knowledge-based economy. This requires diversion of national resources to education, science, technology and innovation (ESTI) ___________________________.

(I) It is also vitally important that appropriate funding should be made available in our national development plans
(II) so that an ecosystem is created where new ideas can be quickly translated into commercial products and processes.
(III) In order to develop a knowledge economy, a core element is that of institutional reforms.


Select the most appropriate option

(a)Only I
(b)Both I and II
(c)Only II
(d)Only III
(e)All I, II and III

S3. Ans.(c)
Sol. Correct Choice is C.


Q4. Facebook has more active monthly users than China has people. It also has one of the most advanced facial recognition technologies, first deployed in 2010, and honed consistently since then. Now, the social media behemoth is offering its users security, through surveillance. It will notify people if their photographs are uploaded by a third party — even if they haven’t been “tagged” — and gives them the option to remove or report the picture. The new feature will undoubtedly help in preventing fake profiles and allow users greater control over how their image is used online. On the other hand, _____________________________.

(I) But there is a trade-off here, one which has often been made before — between privacy and security.
(II) In the past, however, as with the Patriot Act in the aftermath of 9/11 in the US, it was with the state and government that the social contract was struck.
(III) giving Facebook control over one’s image requires a high degree of faith in a system, whose primary commitment is, like all profit-making enterprises, towards fiduciary accountability rather than ethical concerns over the privacy and security of its users.


Select the most appropriate option

(a)Only I
(b)Both I and II
(c)Only II
(d)Only III
(e)All I, II and III

S4. Ans.(d)
Sol. Correct Choice is D. I and II can be logically ruled out as they do not give coherent meaning to the passage.

Q5. The engineering profession in the country is riddled with paradoxes. India produces more engineers than China and the US combined. But in the past seven years, several reports have pointed out that India’s engineering institutes do not provide state-of-art skills. A NASSCOM survey of 2011, for example, pointed out that only 17 percent of the engineering graduates in the country are employable. __________________.
(I) This signalled a mismatch between the demands of industry and the technical education system.
(II) That affiliated universities use as a base to prepare their own syllabus.
(III)Its affiliated institutes will have to pull up their socks in order to ensuring the competitiveness of Indian industry.


Select the most appropriate option

(a)Only I
(b)Both I and II
(c)Only II
(d)Only III
(e)All I, II and III

S5. Ans.(a)
Sol. The correct choice is option A. II and III do not fit in continuation to the given paragraph. In III "Its affiliated institutes...." gives no coherent meaning to the sentence.


Directions (6-10): Please select the most appropriate option, out of the five options given for each of the following sentences, which, in your view, should be grammatically and structurally correct. Please note that the meaning & context of the sentence must not change. 



Q6. Although these books are costly yet, the students buy them because these are useful.

(a) Although this books are costly yet, the students buy them because these are useful.
(b) Although these books are costly though, the students buy them because these are useful.
(c) Although these books are costly yet, the students buy them because this are useful.
(d) Although these books are costly yet the students buy them because these are useful.
(e) No correction Required.

S6. Ans.(d)
Sol. Although/ Though is followed by yet or a comma(,)


Q7. I am tired of working for five hours continuously.

(a) I am tired for working for five hours continuously.
(b) I am tired to working for five hours continuously.
(c) I am tired over working for five hours continuously.
(d) I am tired with working for five hours continuously.
(e) No correction Required.


S7. Ans.(d)

Sol. Tired Of(mental). I am tired of poverty.
Tired With(physical). I am tired with working for five hours continuously.


Q8. Children are prone to making mischiefs if they have nothing to do.

(a) Children are prone to making mischief if they have nothing to do.
(b) Children are prone of making mischiefs if they have nothing to do.
(c) Children are prone at making mischief if they have nothing for do.
(d) Childrens are prone to making mischief if they have nothing to do.
(e)  No correction Required.

S8. Ans.(a)
Sol. The correct choice is Option A. Mischief is a Uncountable Nouns.
We cannot measure uncountable nouns. like ' Informations' wrong phrase.  We always use a singular verb with uncountable nouns. The plural of these words does not exist.


Q9. The District Magistrate has authority to the Committee. 

(a) The District Magistrate has authority on the Committee.
(b) The District Magistrate has authority over the Committee.
(c) The District Magistrate have an authority over the Committee.
(d) The District Magistrate has an authority on the Committee.
(e) No correction Required.

S9. Ans.(b)
Sol. The correct choice is Option B. Over is used to mention rights.
Against(a person). He complained to the Magistrate against Sham.
On(subject). Mr Suresh is an authority on Modern physics.


Q10. He complained to the Magistrate against Sham about his misconduct.

(a) He complained to the Magistrate against Sham on his misconduct.
(b) He complained to the Magistrate against Sham over his misconduct.
(c) He complained to the Magistrate against Sham for his misconduct.
(d) He complained to the Magistrate against Sham to his misconduct.
(e) No correction Required.

S10. Ans.(e)
Sol. No correction Required.
About is used for a thing.
Against (a person). He complained to the Magistrate against Sham.


Directions (11-15): Rearrange the following Seven sentence (A), (B), (C), (D),(E) (F) and (H) in the proper sequence to form a meaningful paragraph.


A. Most officials demand money in exchange for performing even the simplest of tasks.
B. The surge in corrupt practices among municipal officers has plagued our system for a long time.
C. It’s a pity that people agree to pay bribes for services that they are entitled to.
D. It’s imperative that an enquiry is carried out in this regard and the image of the corporation is improved to instil people’s faith in the system.
E. It has become next to impossible to get anything done without bribing officers.
F. Instead, they ignore the matter and, in some instances, are also complicit in these acts.
G. Most anti-corruption bodies seem to be oblivious to this practice and often fail to take any steps against it even after receiving a complaint.

Q11. If C is the SIXTH sentence of the paragraph, which of the following should be the Fourth sentence after rearrangement?
(a) D
(b) C
(c) B
(d) G
(e) A

S11. Ans.(d)
Sol. The correct sequence is BEAGFCD.

Q12. If C is the SIXTH sentence of the paragraph, which of the following should be the Third sentence after rearrangement? 
(a) B
(b) C
(c) D
(d) F
(e) A

S12. Ans.(e)
Sol. The correct sequence is BEAGFCD.


Q13. If C is the SIXTH sentence of the paragraph, which of the following should be the Second sentence after rearrangement?

(a) E
(b) B
(c) G
(d) F
(e) D


S13. Ans.(a)

Sol. The correct sequence is BEAGFCD.


Q14. If C is the SIXTH sentence of the paragraph, which of the following should be the Last sentence after rearrangement?

(a) B
(b) E
(c) D
(d) G
(e)  C

S14. Ans.(c)
Sol. The correct sequence is BEAGFCD. Statement D is logically the concluding or decisive statement.


Q15. If C is the SIXTH sentence of the paragraph, which of the following should be the First sentence after rearrangement?

(a) D
(b) B
(c) A
(d) G
(e)  C

S15. Ans.(b)
Sol. The correct sequence is BEAGFCD. Sentence B is the first statement as it logically initiates the discussion. Statement C, D and E can be easily ruled out as they are starting with the pronoun "it".  Statement F and G can also be eliminated, as in F "Instead, they ignore the "...and in G " Most anti-corruption bodies seem to be oblivious to this practice ..." they and this are used.

Share your RRB PO Interview Experience with us




You May also like to Read: