English Language Practice Questions For IBPS SO Prelims 2017

Dear Students,

English Language Practice Questions For IBPS SO 2017

English Section is a topic that is feared by most of the candidates appearing in the IBPS SO and IBPS Clerk Mains Exam. Though the sheer number of concepts and rules may seem intimidating at first, with discipline and the right approach, it is not difficult to master these concepts and their application to questions. Through such English Quizzes for IBPS Clerk, IBPS SO and other upcoming exams, we will provide you with all types of high-level questions to ace the questions based on new pattern English for IBPS SO and IBPS Clerk Mains.

Directions (1-10): Read the following passage carefully and answer the questions given below it. Certain words are given bold to help you to locate them while answering some of the questions.

To summarize the Classic Maya collapse, we can tentatively identify five strands. I acknowledge, however, that Maya archaeologists still disagree vigorously among themselves—in part, because the detailed archaeological studies are available for only some Maya sites: and because it remains puzzling why most of the Maya heartland remained nearly empty of population and failed to recover after the collapse and after re-growth of forests.
With those caveats, it appears to me that one strand consisted of population growth outstripping available resources: a dilemma similar to the one foreseen by Thomas Malthus in 1798 and being played out today in Rwanda, Haiti, and elsewhere. As the archaeologist David Webster succinctly puts it, “Too many farmers grew too many crops on too much of landscape.” Compounding that mismatch between population and resource was the second strand: the effects of deforestation and hillside erosion, which caused a decrease in the amount of useable farmland at a time when more rather than less farmland was needed, and possibly exacerbated by an anthropogenic drought resulting from deforestation, by soil nutrient depletion and other soil problem, and by the struggle to prevent bracken ferns from overrunning the fields.
The third strand consisted of increased fighting, as more and more people fought over fewer resources. Maya warfare, already endemic, peaked just before the collapse. That is not surprising when one reflects that at least five million people, perhaps many more, were Crammed into areas smaller than US state of Colorado (104,000 square miles). That warfare would have decreased further the amount of land available for agriculture, by creating no-man’s lands between principalities where it was now unsafe to farm. Bringing matters to a head was the strand of climate change. The drought at the time of the Classic collapse was not the first drought that the Maya had lived through, but it was the most severe. At the time of previous drought there were still uninhabited parts of Maya landscape, and people at a site affected by drought could save themselves by moving to another site. However, by the time of the classic collapse the landscape was now full; there was no useful unoccupied land in the vicinity on which to begin anew, and the whole population could not be accommodated in the few that continued to have reliable water supplies.
As our fifth strand, we have to wonder why the kings and nobles failed to recognize and solve these seemingly obvious problems undermining their society. Their attention was evidently focused on their short-term concerns of enriching themselves, waging wars, erecting monuments, competing with each other, extracting enough food from the peasants to support all those activities. Like most leaders throughout human history, the Maya kings and nobles did not heed long-term problems, in so far as they perceived them.
Finally, while we still have some other past societies to consider before we switch our attention to the modern world, we must already be struck by some parallels between the Maya and the past societies. As on Mangareva, the Maya environmental and population problems led to increasing warfare and civil strife. Similarly, on Easter Island and at Chaco Canyon, the Maya peak population numbers were followed swiftly by political and social collapse. Paralleling the eventual of agriculture from Easter Island’s coastal lowland to its uplands, and from the Mimbres extension floodplain to the hills, Copan’s inhabitants also expanded from the floodplain to the more fragile hill slope, leaving them with a larger population to feed when the agricultural boom in the hills went bust. Like Easter Island chiefs erecting ever larger statues, eventually crowned by pukao, and like Anasazi elite treating themselves to necklaces of 2,000 turquoise beads, Maya kings sought to outdo each other with more impressive temples, covered with thicker and thicker plaster—reminiscent in turn of the extravagant conspicuous consumption by modern American CEOs. The passivity of Easter chiefs and Maya kings in the face of the real big threats to their societies completes our list of disquieting parallels.

Q1. According to the passage, which of the following best represents the factor that has been cited by the author in the context of Rwanda and Haiti? 
(a) Various ethics groups competing for land and other resources.
(b) Various ethics groups competing for limited land resources.
(c) Various ethics groups fighting with each other.
(d) Various ethics groups competing for political power.
(e) Various ethics groups fighting for their identity.

S1. Ans.(a)
Sol. This is stated in the second paragraph: “…… population growth outstripping available resources: a dilemma similar to the one foreseen by Thomas Malthus in 1798 and being played out today in Rwanda, Haiti, and elsewhere.” Option (b) looks plausible, but the passage does not exclude other resources when it says “resources.” Option (b) excludes other resources and is not correct.

Q2. By an anthropogenic drought, the author means 
(a) A drought caused by lack of rains.
(b) A drought caused due to deforestation.
(c) A drought caused by failure to prevent bracken ferns from overrunning the fields.
(d) A drought caused by actions of humans beings.
(e) A drought caused by climate changes.

S2. Ans.(d)
Sol. This is a vocabulary question. Anthropogenic means: of, relating to, or resulting from the influence of human beings on nature—e.g., anthropogenic pollutants (Merriam Webster’s Dictionary).

Q3. According to the passage, the drought at the time of Maya collapse had a different impact compared to the droughts earlier because. 
(a) The Maya kings continued to be extravagant when common people were suffering.
(b) It happened at the time of collapse of leaderships among Mayas.
(c) It happened when the Maya population had occupied all available land suited for agriculture.
(d) It was followed by internecine warfare among Mayans.
(e) Irreversible environmental degradation led to this drought.

S3. Ans.(c)
Sol. This is stated in the passage. “…… by the time of the classic collapse the landscape was now full; there was no useful unoccupied land in the vicinity on which to begin anew, and the whole population could not be accommodated in the few that continued to have reliable water supplies.”

Q4. According to the author, why is it difficult to explain the reason for Maya Collapse? 
(a) Copan inhabitants destroyed all records of that period.
(b) The constant deforestation and hillside erosion have wiped out all trace of the Maya kingdom.
(c) Archaeological sites of Mayas do not provide any consistent evidence.
(d) It has not been possible to ascertain which of the factors best explains as to why the Maya civilization collapsed.
(e) At least five million people were crammed into small area.

S4. Ans.(d)
Sol. All the options are factually correct; however the writer presents the conclusion first and then examines the five (tentative) strains. The conclusion is: “To summarize the Classic Many collapse, we can tentatively identify five strands. I acknowledge, however, that Many archaeologists still disagree vigorously among themselves…”

Q5. Which factor has not been cited as one of the factors causing the collapse of Maya society?
(a) Environmental degradation due to excess population.
(b) Social collapse due to excess population.
(c) Increased warfare among Maya people.
(d) Climate change.
(e) Obsession of Maya population with their own short-term concerns.

S5. Ans.(e)
Sol. Other options are mentioned at various places in the passage. However, the short-term concern of the Mayans (in general) is neither implied nor stated in the passage. It mentions about the rulers and not about Mayans in general.

Q6. Which of the following is most nearly similar in meaning of the word Succinctly as used in the passage?
(a)permanently
(b)sophisticated
(c)verbose
(d)saddle
(e)brief

S6. Ans.(e)
Sol. Succinctly-in a brief and clearly expressed manner.

Q7. Which of the following is most nearly similar in meaning of the word Endemic as used in the passage?
(a)illegal
(b)regional
(c)ending
(d)expatriate
(e)transplanted

S7. Ans.(b)
Sol. Endemic-(of a disease or condition) regularly found among particular people or in a certain area,(of a plant or animal) native or restricted to a certain place.

Q8. Which of the following is most nearly similar in meaning of the word Crammed as used in the passage?
(a)crack
(b)stuffed
(c)casual
(d)wanting
(e)stark

S8. Ans.(b)
Sol. Crammed-completely fill (a place or container) to the point of overflowing, study intensively over a short period of time just before an examination.
synonyms-stuff, pack, jam, fill, crowd, throng

Q9. Which of the following is most nearly opposite in meaning of the word Extension as used in the passage?
(a)prolongation
(b)lengthening
(c)elongation
(d)annex
(e) abridgment

S9. Ans.(e)
Sol. Extension-a part that is added to something to enlarge or prolong it, a length of electric cable which permits the use of appliances at some distance from a fixed socket. synonyms- addition, add-on, adjunct, addendum, augmentation, supplement, appendage, appendix

Q10. Which of the following is most nearly opposite in meaning of the word Reminiscent as used in the passage?
(a)nostalgic
(b)mnemonic
(c)redolent
(d)oblivious
(e)evocative

S10. Ans.(d)
Sol. Reminiscent-tending to remind one of something, suggesting something by resemblance.

Direction (11-15): In each question, the word at the top is used in five different ways, numbered A to E, Choose the option in which the usage of the word is INCORRECT or INAPPROPRIATE.

Q11. Turn
(a)We turned around in someone's driveway.
(b)You need to turn your life around before it's too late.
(c)All the seats were sold and a large crowd had to be turned away.
(d)She turned the offer .
(e)It's too late to turn back. We have to keep going.

S11. Ans.(d)
Sol. She turned the offer down-turn down (someone or something) or turn (someone or something) down : to say no to (someone or something) especially in a polite way
turn around or turn around (something) or turn (something) around- to cause a vehicle to travel in the opposite direction
turn around (something) or turn (something) around-to change (something) in a way that makes it better or more successful
Turn away (someone) or turn (someone) away-to refuse to allow (someone) to enter a place
turn back -to move in the opposite direction in order to return to a place

Q12. Stand
(a)I'll stand behind you no matter what you decide to do.
(b)A group of students stood by and watched the boys fight.
(c)She stood by her husband throughout the trial.
(d)He can't be here today, so he asked me to stand over.
(e) His bright tie made him stand out

S12. Ans.(d)
Sol. He can't be here today, so he asked me to stand in.-stand in-to take the place of (someone who is away for a time)
stand behind (someone or something)-to support (someone or something)
stand by-to stand or be present without taking any action while something is happening
stand by (someone) : to remain loyal to (someone) : to continue to support (someone)
to be easily seen or noticed-stand out

Q13. Put
(a)He washed, dried, and put away the dishes after dinner.
(b)The books had been put back neatly on the shelf.
(c)She carefully put the vase down on the table.
(d)She has put some money by for emergencies.
(e)We should put this question the voters.

S13. Ans.(e)
Sol. We should put this question 'before' the voters.- put (something) before (someone or something) to ask (a person or group) to make a decision about (something)
put (something) away or put away (something)- to return (something) to the place where it belongs
put (something) back or put back (something)-to return (something) to the place where it belongs
put by- to save (money) for a later time

Q14. Give
(a)He virtually gave the election away when he made a racist remark.
(b)He gave back the money he found to the person who'd lost it.
(c)They agreed to give him his old job back.
(d)The strike has been going on for weeks, and neither side seems willing to give in.
(e) The chimneys gave on thick, black smoke.

S14. Ans.(e)
Sol. The chimneys gave off thick, black smoke.- give off (something) means to send (light, energy, etc.) out from a source
give (something) away or give away (something)-to lose (something) in a careless way
give (something) back or give back (something)-to cause someone to have (something) again : to return or restore (something) to someone
give in -to stop trying to fight or resist something : to agree to do or accept something that you have been resisting or opposing

Q15. GO
(a)It's going to be cold tomorrow.
(b)When the boy ran out the door, his mother quickly went after him.
(c)Everything seemed to be going against her but she didn't give up hope.
(d)Despite the weather, the party went as planned.
(e)The government is going after people who cheat on their taxes.

S15. Ans.(d)
Sol. Despite the weather, the party went ahead as planned.-to happen or proceed
go after (someone)- to follow and try to stop or catch (someone)
go against (someone) : to not be good for (someone) : to not produce the result that is wanted by (someone)
go after -to try to find and punish (someone)



Share your RRB PO Interview Experience with us at contact@bankersadda.com

a

No comments