English Language Practice Questions For IBPS SO Prelims 2017(Answers)

Dear Students,

English Language Practice Questions For IBPS SO 2017

English Section is a topic that is feared by most of the candidates appearing in the IBPS SO and IBPS Clerk Mains Exam. Though the sheer number of concepts and rules may seem intimidating at first, with discipline and the right approach, it is not difficult to master these concepts and their application to questions. Through such English Quizzes for IBPS Clerk, IBPS SO and other upcoming exams, we will provide you with all types of high-level questions to ace the questions based on new pattern English for IBPS SO and IBPS Clerk Mains.

Directions(1-10) : Which of the words/phrases (a), (b), (c) and (d) given below should replace the words/phrases given in bold in the following sentences to make it meaningful and grammatically correct. If the sentence is correct as it is and ‘No correction is required’, mark (e) as the answer.

Q1. Indian criminal law occasionally criminalises acts that deceive a person. However, it is surprising that the criminalisation of an act that frighten the sanctity of a pure social institution such as marriage, by way of deception and lies, is facing challenges in the past few decades.
(a)give, clear, monitor
(b)seldom, split, creating
(c)explicitly, breaches, deceit
(d)normally, break, forwarding
(e) No change required.

S1. Ans.(c)
Sol. Correct Choice is Option C.
Explicitly-in a clear and detailed manner, leaving no room for confusion or doubt.
Breaches-an act of breaking or failing to observe a law, agreement, or code of conduct.
Deceit-the action or practice of deceiving someone by concealing or misrepresenting the truth.

Q2. A welfare-oriented and inclusive country like India, while demanding that a marriage be registered in order to acknowledge and protect the rights of the parties involved, cannot do on with a crime which undermined the same legally recognised institution.
(a) deceiving, remove, imprison
(b) comprehensive, lessen, clear
(c) services , foundation ,hinder
(d) inclusive, do away , undermines
(e) No change required.

S2. Ans.(d)
Sol. Correct Choice is Option D.
Inclusive-including all the services or items normally expected or required, containing (a specified element) as part of a whole. synonyms- all-in, all-inclusive, with everything included, comprehensive, in toto
To do away with something means to remove it completely or put an end to it.
Undermines-erode the base or foundation of (a rock formation),lessen the effectiveness, power, or ability of, especially gradually or insidiously, Synonyms- subvert, sabotage, threaten, weaken, compromise, diminish, reduce, impair, mar, spoil, ruin, impede, hinder

Q3. Even within the narrow enclose of the heteronormative definition of marriage as recognised under Indian law, the comprehensive of the IPC regarding adultery seem particularly medieval.
(a) release, donation, requirements
(b) confines, provisions, medieval
(c) hold, providing, disruptive
(d) supply, decisive, modern
(e) No change required.

S3. Ans.(b)
Sol. Correct Choice is Option B.
confines-keep or restrict someone or something within certain limits of (space, scope, or time),(of a person) be unable to leave (one's bed, home, or a wheelchair) because of illness or disability ,the borders or boundaries of a place, especially with regard to their restricting freedom of movement.
synonyms-enclose, incarcerate, imprison, intern, impound, hold captive, trap
antonyms-release

provisions -the action of providing or supplying something for use, financial or other arrangements for future eventualities or requirements, an amount or thing supplied or provided.
synonyms-supplying, supply, providing, purveying, delivery, furnishing, equipping, giving, donation, allocation, distribution, presentation
medieval-relating to the Middle Ages. synonyms- of the Middle Ages, Middle Age, of the Dark Ages, Dark-Age, 11th to 14th century, 6th to 14th century, Gothic, early

Q4. In the last few decades, with upgrade in technology, irrigation practices, and extension services, and with disruptive agricultural policies, India has seen improvement in food and nutrition security.
(a) strides, progressive, improvement
(b) incarcerate, remove, expected
(c) ruin, exertion, severity
(d) regard, including, effectiveness
(e) No change required.

S4. Ans.(a)
Sol. Option A gives coherent meaning. strides -walk with long, decisive steps in a specified direction, cross (an obstacle) with one long step.
progressive-happening or developing gradually or in stages, (of a medical condition) increasing in severity,(of a person or idea) favouring social reform. synonyms-modern, liberal, advanced, forward-looking, forward-thinking, go-ahead, enlightened, enterprising, innovative, up-and-coming, new, dynamic, avant-garde, modernistic, disruptive
improvement -an example of improving or being improved, the action of improving or being improved. synonyms-advance, development, upgrade

Q5. Deficiency of iron in women not only reduces physical work capacity and causes lessen, but could lead to depression and post-partum maternal haemorrhage. In children, it upgrade growth and donation development.
(a)tiredness, improve, real
(b) fatigue, impairs, cognitive
(c)vigour, enhance, formation
(d) exhaustion, hinder, breakable
(e) No change required.

S5. Ans.(b)
Sol.Correct Choice is Option B. Fatigue-extreme tiredness resulting from mental or physical exertion or illness. weakness in metal or other materials caused by repeated variations of stress. synonyms- tiredness, weariness, exhaustion, over tiredness
antonyms- energy, vigour
Impairs -weaken or damage (something, especially a faculty or function). synonyms-damage, harm, diminish, reduce, weaken, lessen, decrease, blunt, impede, hinder, mar, spoil, disable
antonyms-improve, enhance
Cognitive -relating to cognition.

Q6. The global swirl would be caused by the fact that such a finding would go against the current news of the spread of Indo-European languages across Eurasia and also against current generated evidence.
(a) frequent, froth, origin
(b) heave, subside, common
(c) churning, understanding, genetic
(d) subside, see, arising
(e) No change required

S6. Ans.(c)
Sol. Correct Choice is Option B. Churning-a container in which cream is stirred or shaken to make butter,(with reference to liquid) move or cause to move about vigorously,(of a broker) encourage frequent turnover of (investments) in order to generate commission.
Synonyms- be turbulent, heave, boil, swirl, toss, seethe, foam, froth
Near Antonyms of churn-abate, calm, subside
Genetic-relating to genes or heredity, relating to origin, or arising from a common origin.

Q7. What the world witnessed in the past few days at the United Nations, on a resolution demanding that the U.S. vigorous  its recognition of Jerusalem as the capital of Israel, was an unpredicted display of the arrogance of power.
(a) witnessed, rescind, unprecedented
(b) viewer, equaled, relating
(c)see, encourage, differently
(d) observe, frequent, limit
(e) No change required

S7. Ans.(a)
Sol. Correct Choice is Option B. Witnessed-a person who sees an event, typically a crime or accident, take place, evidence; proof.
synonyms- observer, onlooker, looker-on, eyewitness, spectator, viewer, watcher

rescind-revoke, cancel, or repeal (a law, order, or agreement).
synonyms- abrogate, overturn, overrule, override, annul, nullify

unprecedented-never done or known before.
synonyms-unparalleled, unequalled, unmatched, unrivalled

Q8. The recent trend of intense in imports indicates that the government may have moved too late to curbing them, but flawed market timing isn’t the real issue.
(a) extreme, unmatched, limitation
(b) excess, check, nullify
(c) abate, viewer, disturb
(d) moderation, curb, flawed
(e) No change required

S8. Ans.(d)
Sol. Moderation-the avoidance of excess or extremes, especially in one's behaviour or political opinions, the action of making something less extreme, intense, or violent.
synonyms-self-restraint, restraint, self-control, self-discipline

curb-a check or restraint on something.
synonyms-restraint, restriction, check, brake, rein, control, limitation, limit

flawed-having or characterized by a fundamental weakness or imperfection,
synonyms- unsound, defective, faulty, distorted, inaccurate, incorrect, erroneous, imprecise

Q9. The government must devise better means to show up farm incomes without thrilling up inflation or upsetting carefully cultivating food security partnerships around the world.
 (a) rousing , change, subside
(b) shore up, stirring, cultivated
(c)bring, brake, excess
(d)put up, distorted, defective,
(e) No change required

S9. Ans.(b)
Sol. stirring-causing excitement or strong emotion; rousing.
synonyms-exciting, thrilling, action-packed, gripping, riveting, dramatic, rousing, spirited

cultivated-refined and well educated.
synonyms-cultured, educated, well read, well informed

Q10. 
The Indian economy’s energy mix needs to be structure through investments in clean renewable sources of energy like solar, wind, hydro, geothermal and low-emissions bioenergy, and by lift the level of energy efficiency through investments in building retrofitting, grid upgrades, and industrial efficiency.
(a) shape, along, causing
(b) remodeled, raising, retrofits
(c) figure, pull, and
(d) component, clear, common
(e) No change required

S10. Ans.(b)
Sol. Correct Choice is Option B.
modeled means change the structure or form of (something, especially a building),shape (a figure or object) again or differently.
Raising-lift or move to a higher position or level.
Retrofits-add (a component or accessory) to something that did not have it when manufactured, an act of retrofitting a component or accessory

Direction(11-15): Find out the error, if any. If there is no error, the answer is (e), i.e. No error. (Ignore the errors of punctuation, if any.)

Q11. A group of youngsters (a)/ has lend financial assistance (b)/ to the flood-affected (c)/ people of the villages (d)/ No error (e).

S11. Ans.(b)
Sol. Use ‘have lent’ in place of ‘has lend’. [Has/Have + V3]

Q12. If you want to (a)/ ensure prompt service (b)/ please have contact LIS (c)/ as soon as possible (d)/ No error (e).

S12. Ans.(c)
Sol. Remove ‘have’.

Q13. The list of candidates admitted (a)/ to the test should be remain (b)/ with the invigilator (c)/ during the test (d)/ No error (e).

S13. Ans.(b)
Sol. Remove ‘be’ after ‘should’.

Q14. While the issue was no longer (a)/ as serious as the demise or survival of the, company (b)/ the ultimate fate of this national treasure (c)/ was far off settled (d)/ No error (e).

S14. Ans.(d)
Sol. Use ‘far from’ in place of ‘far off’.

Q15. Where the default is willful and deliberately (a)/ legal steps should be taken promptly (b)/ after obtaining approval (c)/ from the appropriate authority (d)/ No error (e).

S15. Ans.(a)
Sol. Use ‘deliberate’ in place of ‘deliberately’. [Adjective/Adverb + Noun]




Share your RRB PO Interview Experience with us at contact@bankersadda.com

You May also like to Read:
          



a

No comments