English Practice Questions For IBPS SO Prelims 2017

Dear Aspirants,

English Practice Questions For IBPS SO Prelims 2017

English Section is a topic that is feared by most of the candidates appearing in the IBPS SO and IBPS Clerk Mains Exam. Though the sheer number of concepts and rules may seem intimidating at first, with discipline and the right approach, it is not difficult to master these concepts and their application to questions. Through such English Quizzes for IBPS Clerk, IBPS SO and other upcoming exams, we will provide you with all types of high-level questions to ace the questions based on new pattern English for IBPS SO and IBPS Clerk Mains.

Directions (01–05): Which of the words/phrases (a), (b), (c) and (d) given below should replace the words/phrases given in bold in the following sentences to make it meaningful and grammatically correct? If the given words perfectly fit into the sentence and do not require any replacement, choose (e) i.e. ‘No correction required’ as the answer.

Q1. The oncoming Assembly elections in Gujarat and Himachal Pradesh will really show whether the Lok Sabha would be captured by the BJP or not. However, the future is baneful. The suppression of Ram mandir issue could shape the future of the country and would contract the nation further.
(a) Resulting, encouraging, resurgence, affect
(b) Pending, promising, freshening, divide
(c) Future, propitious, rally, oppose
(d) Forthcoming, ominous, revival, polarize
(e) No correction required

S1. Ans. (d)
Sol. Ominous means giving the worrying impression that something bad is going to happen; threateningly inauspicious.
Polarize means divide or cause to divide into two sharply contrasting groups or sets of opinions or beliefs.

Q2. Centuries of candle smoke and visiting pilgrims had left the shrine discoloured and almost black. Parts of it were also coming loose, with warnings that it was structurally unsound and posed a risk to the millions of pilgrims who visit the site every year.
(a) Gas, defiled, unsafe, crusaders
(b) Mist, colored, fragile, sojourners
(c) Fog, pied, reliable, devotees
(d) Kindle, dreary, firm, explorers
(e) No correction required

S2. Ans. (e)
Sol. Unsound means not safe or robust; in poor condition.
Pilgrims means persons who journey to a sacred place for religious reasons.
Kindle means arouse or inspire (an emotion or feeling).

Q3. Macroeconomic clues in advanced economies have been positive over the past two months, but major challenges remained with ongoing leftover capacity in the global economy and capacious geo-political worry, said Reserve Bank of New Zealand governor Graeme Wheeler.
(a) Guide, unused, huge, query
(b) Indicators, surplus, extensive, uncertainty
(c) Pointers, essential, wide, trust
(d) Models, remittance, substantial, definiteness
(e) No correction required

S3. Ans. (b)
Sol. Extensive means covering or affecting a large area.
Remittance means a sum of money sent in payment or as a gift.

Q4. In reply to an interference on fake currency being deposited in banks in the vigil of demonetisation, Jaitley said the process of sifting real from the fake ones is stopped and the exact figures will be known only after the completion of the ordering process.
(a) Intervention, wake, underway, sorting
(b) Intercession, trail, commenced, riddling
(c) Intrusion, move, undertaken, maintaining
(d) Initiative, zap, initiated, holding
(e) No correction required

S4. Ans. (a)
Sol. Intervention means the action or process of intervening.
Underway means having started and in progress; being done or carried out.
Intrusion means the action of intruding.

Q5. NABARD announced to launch a major Water Campaign during the current year, covering around 1,00,000 villages in vulnerable/water stressed areas and more specifically where the ground water is over exploited.
(a) Reported, unsafe, minutely, milked
(b) Declared, sensitive, definitely, abused
(c) Revealed, unsusceptible, broadly, oppressed
(d) Expressed, queasy, oddly, used
(e) No correction required

S5. Ans. (e)
Sol. Vulnerable means exposed to the possibility of being attacked or harmed, either physically or emotionally.
Exploited means make full use of and derive benefit from (a resource).
Queasy means inducing a feeling of nausea.

Directions (06-10): In each of the following sentences, a statement is given followed by four options. You are needed to identify the best way of writing the sentence in the context of the correct usage of standard English. If the given statement is grammatically correct and does not require any correction, choose (e) i.e. “No error” as your answer. 

Q6. There is other recent developments that has added to bilateral complications, as for instance the implications of the CPEC (China Pakistan Economic Corridor), which are the major cooperative project among those two countries and has important implications for the region as a whole.
(a) There are other recent developments that have added to bilateral complications, as for instance the implications of the CPEC (China Pakistan Economic Corridor), which is the major cooperative project between those two countries and has important implications for the region as a whole.
(b) There have been other recent developments that has added to bilateral complications, as for instances the implications of the CPEC (China Pakistan Economic Corridor), which is the major cooperative project between those two country and has important implications for the region as a whole.
(c) There can be other recent developments that have added to bilateral complication, as for instance the implications of the CPEC (China Pakistan Economic Corridor), which are the major cooperative project between those two countries and have important implications for the region as a whole.
(d) There were other recent developments that have added to bilateral complications, as for instance the implication of the CPEC (China Pakistan Economic Corridor), which are the major cooperative projects among those two countries and has important implications for the region as a whole.
(e) No error.

S6. Ans. (a)
Sol. The given sentence is grammatically incorrect. It can be corrected by replacing “is other” with “are other”, “has added” with “have added”, “are the major” with “is the major” and “among those two” with “between those two”.

Q7. Tragically, the human condition in Asia has deteriorated in recent years while the elite and protected of many Asian countries have enjoyed the benefits from the region’s economic rise and elevated geopolitical status.
(a) Tragically, the human conditions in Asia has deteriorated in recently years while the elite and protected of many Asian countries have enjoyed the benefit from the region’s economic rise and elevated geopolitical status.
(b) Tragically, the human condition in Asia has been deteriorated in recent years while the elites and protected of many Asian country have enjoyed the benefits from the region’s economy rise and elevated geopolitical status.
(c) Tragically, the human condition in Asia had deteriorated in recent years while the elite and protected of many Asian countries have been enjoyed the benefits from the region’s economic rises and elevated geopolitical status.
(d) Tragically, the human condition over Asia has deteriorated in recent years while the elite and protected of many Asian countries had enjoyed the benefits from the region’s economic rising and elevated geopolitical status.
(e) No error.

S7. Ans. (e)
Sol. The given sentence is grammatically correct.

Q8. Even though the recognised and registered political party u/s 29A of the Representation of the People Act, 1951 enjoy a tax holidays on such receipts, they are not immune for the probed eyes of the Income Tax department.
(a) Even though the recognising and registered political parties u/s 29A of the Representation of the People Act, 1951 enjoy a tax holiday on such receipt, they were not immune from the probing eyes of the Income Tax department.
(b) Even though the recognised and registered political parties u/s 29A of the Representation of the People Act, 1951 enjoy a tax holiday on such receipts, they are not immune from the probing eyes of the Income Tax department.
(c) Even though the recognise and registered political parties u/s 29A of the Representation of the People Act, 1951 enjoys a tax holiday on such receipts, they are not immune to the probing eyes of the Income Tax department.
(d) Even although the recognised and registered political party u/s 29A of the Representation of the People Act, 1951 enjoy a tax holiday on such receipts, they are not immuned from the probing eyes of the Income Tax department.
(e) No error.

S8. Ans. (b)
Sol. Make the sentence grammatically correct by replacing “political party” with “political parties”, “a tax holidays” with “a tax holiday”, “immune for” with “immune from” and “probed eyes” with “probing eyes”.

Q9. The relevant of Public Private Partnership (PPP) as a mode of delivery for infrastructure projects, be it in terms of leverage private sector investments or in the uses of most appropriate technology and capacity enhancements, need little elucidation.
(a) The relevant of Public Private Partnership (PPP) as a mode of delivery from infrastructure projects, be it in terms of leveraged private sector investments or in the use of most appropriate technology and capacity enhancement, needs little elucidation.
(b) The relevance of Public Private Partnership (PPP) as a mode on delivery of infrastructure projects, be it in terms of leverage private sector investments and in the use of most appropriate technologies and capacity enhancements, needs little elucidation.
(c) The relevance of Public Private Partnership (PPP) as a mode of delivery of infrastructure project, be it in term of leveraging private sector investments or in the uses of most appropriate technology and capacity enhancements, need little more elucidation.
(d) The relevance of Public Private Partnership (PPP) as a mode of delivery of infrastructure projects, be it in terms of leveraging private sector investments or in the use of most appropriate technology and capacity enhancements, needs little elucidation.
(e) No error.

S9. Ans. (d)
Sol. There are errors in the grammatical structure of the sentence which can be corrected by replacing “relevant” with “relevance”, “delivery for” with “delivery of”, “of leverage” with “of leveraging”, “uses of” with “use of” and “need little” with “needs little”.

Q10. The heinous bloodbath at a swanky nightclub on the banks of the Bosphorus in Istanbul brought what had already been a terrible year for Turkey to an exceptionally brutal conclusion.
(a) The heinous bloodbath in a swanky nightclub over the banks of the Bosphorus in Istanbul had brought what had already been a terrible year for Turkey to an exceptionally brutal conclusions.
(b) The heinous bloodbath at a swanky nightclubs on the bank of the Bosphorus in Istanbul bring what had already been a terrible year for Turkey to an exceptionally brutal conclusion.
(c) The heinous bloodbath on a swanky nightclub on the bank of the Bosphorus at Istanbul has been brought what had already a terrible year for Turkey to an exceptionally brutal conclusion.
(d) The heinous bloodbath at a swanky nightclub on the banks over the Bosphorus in Istanbul bought what had already been a terrible year for Turkey to an exceptional brutal conclusion.
(e) No error.

S10. Ans. (e)
Sol. The given statement is grammatically correct.

Direction (11-15): There are two different sentences with a blank space in each question. Choose the word from the given options which fits into both the blanks appropriately without altering their meanings.

Q11. (1) The only difficulty in this ______________ is to secure debtors that will not die.
(2) She was in a state of rare contentment, an _____________ to the gaiety that was hers by nature.
(a) accretion
(b) increase
(c) enlargement
(d) accessory
(e) None of the above

S11. Ans. (a)
Sol. Accretion means a thing formed or added by gradual growth or increase.

Q12. (1) He issued what was in reality an _________________ proclamation, which President Lincoln was compelled to modify.
(2) Friction increased between the races at the South after ___________________.
(a) abolition
(b) autarchy
(c) exemption
(d) immune
(e) emancipation

S12. Ans. (e)
Sol. Emancipation means the fact or process of being set free from legal, social, or political restrictions; liberation.

Q13. (1) It was feared that there could be a __________________ unsettling of established governments and a new political order could come into being, oriented away from the traditional leadership of the region.
(2) On the other hand, __________________ emigration was not sufficient to remove the evil.
(a) comprehensively
(b) wholesale
(c) voluminous
(d) extensive
(e) haphazard

S13. Ans. (b)
Sol. Wholesale means done on a large scale; extensive.

Q14. (1) The French President Emmanuel Macron’s new centrist party is ______________ poised for a landslide victory in the parliamentary elections.
(2) The opinion of parliament on two other questions during the session was, ______________, influenced by events in France.
(a) evidently
(b) seemingly
(c) ostensibly
(d) apparently
(e) All of the above

S14. Ans. (e)
Sol. All the given options fit into the blanks appropriately as all four words mean the same i.e. so as to give the impression of having a certain quality; apparently.

Q15. (1) Parliament takes pride in asserting the supremacy of the institution, at times even ignoring what it perceives as judicial _______________ in its functioning.
(2) It would have been enough to have cured the whole Roxburghe Club from _______________ with libraries and books for ever and ever.
(a) concern
(b) examining
(c) tracing
(d) meddling
(e) quest

S15. Ans. (d)
Sol. Meddling means interfering in something that is not one's concern.


Print Friendly and PDF